Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. július 3., szerda, Mi, hol, mikor?

Végtisztesség Gábor Áronnak
Eresztevényben július 4-én, csütörtökön 12 órától a síremléknél halálának 170. évfordulóján végtisztességet adnak Gábor Áronnak. A köszöntők és a díszlövés után kopjafaavatásra kerül sor. A Benke-kúriában található Gábor Áron-mellszobor koszorúzása után a kúria konferenciatermében előadásokkal folytatódik a Háromszék nem alkuszik rendezvénysorozatba tartozó esemény.

Hitel-találkozó
A sepsiszentgyörgyi unitárius egyház előadótermében július 4-én, csütörtökön 18 órától  Szász István Tas A nagy generáció és váteszi üzenetei címmel mutatja be a kolozsvári Hitel nemzetpolitikai szemle (1935–1944) születésének, működésének és elhallgatásának történetét, mának szóló üzeneteit, budapesti újjászületését. Az előadó bemutatja a folyóirat tíz évét feltáró és napjaink olvasatában elmagyarázó, nemrég megjelent művét, és megtekinthető lesz a Hitel történetét 22 kiállítási panelen szemléltető anyag is. A szerzővel a leányfalusi küldöttség részéről Nyíri Csaba nyugalmazott polgármester és Bedő Szilvia, a Ravasz László Könyvtár igazgatója beszélget. Az est házigazdája Czegő Zoltán író, költő és dr. Nagy Lajos.

 

Évadzáró rendezvény Kovásznán
A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület keretében működő Ignácz Rózsa Irodalmi Klub és Fábián Ernő Népfőiskola évadzáró rendezvényre várja az érdeklődőket július 5-én, pénteken 18 órától a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa termébe. A 140 éve született Móricz Zsigmondra emlékezünk címmel a Pokolsár Egyesület bemutatja Móricz Zsigmond Túrós felügyelő című vidám jelenetét. Egy nagy generáció és váteszi üzenetei címmel Szász István Tas tart előadást a kolozsvári Hitel c. folyóirat történetéről. Az est házigazdája: Balogh Zoltán esperes.

 

Új tárlat a Magmában
Kortárs magyar képzőművészek alkotásaival találkozhatnak a látogatók idén nyáron a sepsiszentgyörgyi MAGMA tereiben. Jelenünk átalakuló természetélményével a kortárs képzőművészet is egyre többet foglalkozik, ahogy egyre nyilvánvalóbb az is, hogy az emberiség elveszítette a kontrollt a bolygó felett. A kiállítás olyan kortárs művészeti alkotásokat mutat be, amelyek a természetre irányuló, radikálisan változó felfogásunkra reflektálnak. Kurátor: Fenyvesi Áron. Kiállító művészek: Kiss Adrian, Ulbert Ádám, Keresztes Zsófia, Komoróczky Tamás. A kiállítás hétfő kivételével naponta 11-19 óra között látogatható, a belépés ingyenes.

 

Székelyföldi gyógynövénynap
Július 5-én, pénteken 15.45-től Csíksomlyón a Szent István Gyermekvédelmi Központ közösségi kertjében negyedik alkalommal szervezik meg a Székelyföldi gyógynövénynapot. Székelyföld-szerte ezen a napon zajlanak a Nyitott Kert program rendezvényei, ahol székelyföldi és magyarországi előadók, termelők és mesteremberek várják a gyógynövények és használatuk iránt érdeklődőket.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Rossz versek – magyar vígjáték, dráma, román felirattal; 16.45-től Két lépés távolság – amerikai romantikus dráma, magyarul beszélő; 18.30-tól X-Men: Sötét Főnix – amerikai akció-kalandfilm, román felirattal; 19 órától Egy kutya négy útja – amerikai családi film, magyarul beszélő; 20.45-től Napszállta – magyar–francia dráma, román felirattal; 21 órától Gyerekjáték – amerikai akcióthriller, krimi, magyarul beszélő. Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

 

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ mai adása: 6 órától napindító gondolatok, 6.15-től zsolozsma – reggeli dicséret a karmelita nővérekkel, 6.40-től Ébredjen a Mária Rá­dióval!, 9-től Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat, 9.15-től dicsőséges rózsafüzér, 15.05-től zsolozsma – napközi imaóra, 12.15-től Déli magazin. Honlap: mariaradio.ro.

 

Ady 100 – Ady arcai pályázat
A Mank Nonprofit Kft. Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából nyílt pályázatot hirdet alkotó- és előadóművészek számára. A pályázat célja: Ady sokszínű életművének és szellemi örökségének bemutatása kortárs megfogalmazásban; a költő különleges személyisége és művei által inspirált új alkotások létrehozása; a különböző művészeti területeken alkotó művészek (írók, költők, zeneszerzők, képző-, ipar- és előadóművészek) megszólítása, az általuk létrehozott pályaművekből, műalkotásokból összművészeti rendezvény megvalósítása.
Pályázni lehet új, korábban még nem publikált irodalmi alkotásokkal; versszínházi produkciókkal (amelyek Ady Endre verseit dolgozzák fel a megszokottól eltérő, újszerű módon); színjátszó csoportok műveivel (amelyek Ady Endre életének bizonyos szakaszait jelenítik meg kamara-előadás, miniszíndarab formájában); képző- és iparművészek esetében bármilyen technikával elkészített műalkotásokkal (az elkészített mű mérete maximum 120 × 120 cm lehet); megzenésített versekkel; előadóművészeti darabokkal, zenés és táncos előadásokkal (amelyek kapcsolódnak Ady Endre verseihez, életéhez).
A felhívásra írók, költők, drámaírók, zenészek, képző- és iparművészek, grafikusok, fotóművészek, előadóművészek, színjátszó csoportok, illetve bármilyen egyéb művészeti ágban alkotó művészek pályázatait várják az ady100@alkotomuveszet.hu e-mail-címre szeptember 23-ig.

 

Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–17.30 óráig Alsócsernátonban a Sylvester Lajos Községi Könyvtárban, 18–19.30 óráig Felsőcsernátonban a Bod Péter Népházban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.

 

Találkozó
Az egykori sepsiszentgyörgyi autóvillamossági alkatrészeket gyártó vállalat, a IAME meghívja volt alkalmazottjait és barátait az Electro-sportpályára a hagyományos évi találkozóra július 5-én 17–22 óráig. Érdeklődni lehet Puskás Csabánál (telefon: 0729 018 305) és Orbán-Barra Gábornál (telefon: 0749 226 553).

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig a Romulus Cioflec utca 11. szám alatti Hygea (telefon: 0367 800 011, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Szabó Jenő utcai Eco (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy július 4-én, csütörtökön 8–11 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Sepsiszentgyörgyön a Hajnal utcában, valamint a Szegfű utcában a Hajnal utca és a Tavasz utca közötti szakaszon. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
ELŐADÁSOK. Ma Both Zsuzsa kézműves, néprajzkutató Jeles napok és ünnepi szokások, csütörtökön Kakas Zoltán, a Székely Nemzeti Múzeum munkatársa Beszélő kövek címmel néprajzi témában értekezik Csernátonban az ötnapos módszertani kézműves- és néptánc-műhelymunka keretében.
INGYENES MEGHALLGATÁS. Ma 10 órától a Kovászna megyei prefektúra épületében meghallgatást tart a nép ügyvédje, Cătălina Dinu brassói területi szakértő. Az ombudsmanhoz magyarul is lehet fordulni, a szolgáltatás ingyenes.
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsadást igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
HOBBIKLUB. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Hobbi cserebere klubjába ma 16 órától várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
ASZTALITENISZKLUB. Sepsiszentgyörgyön a Szemerja negyedbeli Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
AZ ARANYSZÍVEK NYUGDÍJAS EGYESÜLET szerdánként 11–13 óráig várja tagjait tagdíjfizetésre a sepsiszentgyörgyi Kőrösi Csoma Sándor utcai székházban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 689
szavazógép
2019-07-02: Közélet - Nagy B. Sándor:

Háromszéki díjak a kisvárdai fesztiválon

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházat és a kézdivásárhelyi Városi Színházat is díjazták a június 21–29. között tartott, 31. alkalommal megszervezett Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján.
2019-07-03: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Tudtuk, hogy el fog jönni az elválás pillanata, de bíztunk abban, hogy ez hosszú idő múlva fog megtörténni. Most itt állunk, elveszítettük azt, aki minden pillanatunkat féltve őrizte, vigyázott ránk mindennapjainkban.
2019. július elsején utolsót dobbant szerettünk,
ÖTVÖS MÓZES
szíve. Nem akart itt hagyni minket, de az Úr magához szólította, és Ő engedelmeskedett Isten hívásának. Földi küldetése véget ért, de folytatja hivatását az Egek Birodalmában. Fájó szívvel, de belenyugszunk elvesztésébe. Megnyugvást ad, hogy életét a családja, közössége, a gazdatársadalom szolgálatában töltötte, hasznosan, eredményekkel gazdagon.
1937. január 27-én született Homoródszentpálon, 82 évesen adta vissza lelkét Teremtőjének.
Temetésére 2019. július 4-én 15 órától kerül sor a sepsiszentgyörgyi közös temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Felesége, gyerekei, unokái, dédunokái, a család tagjai, barátai
4263/b