Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Csíkszeredai Régizene FesztiválKájoni János munkássága előtt tisztelegnek

2019. július 3., szerda, Magazin

Kájoni János 17. századi erdélyi ferences szerzetes emléke és munkássága előtt tiszteleg idén a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelyet július 7. és 14. között tartanak.

A szervezők által kiadott közlemény szerint Erdélyben az idén Kájoni-emlékévet hirdettek a ferences szerzetes születésének 390. évfordulója tiszteletére. Az emlékév gondolata a fesztivál szervezőcsapatában, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársaiban született meg, ugyanis a fesztivál létrejöttét annak idején szintén Kájoni emlékezete ihlette.

A fesztivál előfutára a csíkszeredai Mikó-vár udvarán 1979-ben tartott In memoriam Joannis Kajoni című emlékhangverseny volt, amelyet Miklóssy Vári Vilmos botanikus, muzeológus kezdeményezett Kájoni János születésének 350. évfordulójára. A kezdeményezés végül több lett egyetlen koncertnél, hiszen a régizene országos fórumává vált.

A 17. századi ferences rendi szerzetes, zeneszerző, orgonaművész és -ké­szítő, botanikus, építész, nyomdász és könyvkiadó szellemisége végigkísérte a fesztivált, az erdélyi zene és Kájoni János zenei hagyatéka minden évben jelen volt a műsorban, így nem volt kérdés, hogy az idei fesztivál témája az emlékévhez igazodik – mondta Filip Ignác Csaba művészeti vezető.

A fesztivállal egy időben zajló Régizenei Nyári Egyetem orgonakurzusa is Kájoni előtt hajt fejet, előadásokon idézik fel alakját, a tananyag is zenei örökségére épül, mint ahogy a fesztiválon fellépők is valamennyien reflektálnak Kájonira. „A Kájoni-kódex bizonyítja, hogy Erdélyben négyszáz évvel ezelőtt is olyan zenei élet volt, amely ötvözte a nyugat-európai és a jellegzetesen erdélyi műzene alkotásait. Zenei hagyatéka révén beleélhetjük magunkat a négyszáz évvel ezelőtti Erdély hangulatába, az erdélyi főurak által játszott, táncolt vagy hallgatott zene varázslatába” – mondta a fesztivál művészeti vezetője.

Az idei programban több nemzetközi együttműködésből származó zenei projekt szólal meg, helyet kapnak a fiatal előadók és a visszatérő erdélyi és magyarországi, valamint olasz és francia együttesek is. A fesztivál idején összesen tizenkét mesterkurzus zajlik, idén újdonságnak számít az orgona-, valamint a kórus- és karvezetői kurzus.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivált először 1980-ban szervezték meg, 1986-ban a román kommunista hatóságok betiltották, majd 1990-ben indult újra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 705
szavazógép
2019-07-03: Sport - :

Oszaka és Zverev már az első körben búcsúzott (Tenisz)

Az angol nemzetközi teniszbajnokság első körében megszületett a torna első bombameglepetése: kiesett a női mezőnyben másodikként kiemelt Oszaka Naomi, majd Venus Williams a mindössze 15 éves Cori Gaufftól kapott ki. A férfiaknál sem volt hiány nagy meglepetésekben: búcsúzott a hatodikként rangsorolt német Alexander Zverev, majd a hetedik Sztefanosz Cicipasz.
2019-07-03: Magazin - :

Emlékérme a Himnusz születésére

Különlegesen nagy méretű ezüst emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Himnusz első nyilvános bemutatójának 175. évfordulóján a gyulai Erkel Ferenc Emlékházban.