Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Emlékérme a Himnusz születésére

2019. július 3., szerda, Magazin

Különlegesen nagy méretű ezüst emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Himnusz első nyilvános bemutatójának 175. évfordulóján a gyulai Erkel Ferenc Emlékházban.

  • Az emlékérme előoldala
    Az emlékérme előoldala

A 20 ezer forint névértékű emlékérmével és annak 3000 forint névértékű színesfém változatával az MNB a költeményt és a zeneművet együttesen megjelenítve a nemzeti ének keletkezésének állít emléket.

Kölcsey Ferenc 1823-ban írta meg hazafias költészetének legnagyobb remekművét Hymnus, a’ Magyar nép Zivataros századaiból címmel. A keretes szerkezetű, romantikus jegyeket magán viselő költemény megzenésítésére a Nemzeti Színház 1844-ben írt ki nyílt pályázatot, amelyen Erkel Ferenc, a színház karmestere győzedelmeskedett. Az Itt az írás, forgassátok/Érett ésszel, józanon jeligéjű pályázati anyag sikerének kulcsa az volt, hogy szépen ötvözte a himnuszi magasztosságot és a dallamegyszerűséget, és integrálta a magyar és az európai zenei hagyományokat. A Himnuszt hivatalosan az 1989-es Alkotmány iktatta be a nemzeti jelképek sorába. A 2012. január 1-jén életbe lépett Alaptörvény alapvetésének I. cikke kimondja: „Magyarország himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével.”Az MNB tájékoztatása szerint a Himnusz megzenésítése elnevezésű

Magyarország törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak: elsődleges szerepük a megemlékezés, a figyelemfelkeltés nemzeti értékeinkre. Az ezüst és a színesfém változat azonos érmeképpel rendelkezik, csak értékjelzésükben térnek el. Az emlékérmék előoldalán Kölcsey Ferenc félalakos ábrázolása jelenik meg, amelyet Franz Eybl litográfiája és Anton Einsle olajfestménye ihletett. A portré hátterében a Himnusz kéziratának töredékesen megjelenő, plasztikusan ábrázolt első versszaka olvasható, amelyet Kölcsey kézjegye zár. Az emlékpénzérmék előlapján helyezkednek el az érmék kötelező alaki kellékei: felső félköriratban a MAGYARORSZÁG felira, valamint a 20 ezer és a 3 ezer forint értékjelzés, alatta középen a 2019 verési évszám, valamint az ábrázolásba rejtve a BP. verdejel. Az emlékérmék hátlapján a Himnuszt megzenésítő Erkel Ferenc félalakos ábrázolása látható, amelyet a Pataki József által készített Erkel-portré és Canzi Ágoston Erkelt megjelenítő kőnyomata ihletett. A portré hátterében balra Erkel névaláírása, jobbra a Himnusz szöveggel ellátott kottájának részlete látható. Az emlékérme szélén, balra csúsztatott félköriratban A HIMNUSZ MEGZENÉSÍTÉSE 1844 felirat utal az emlékpénzérme kibocsátásának apropójára. A portré ábrázolásába illesztve jelenik meg az emlékpénzt tervező Kereszthury Gábor iparművész mesterjegye. Mindkét emlékérme átmérője 52,5 milliméter, széle recézett. A 20 ezer forint névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből, míg a 3 ezer forint névértékű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült.

Az emlékérmék korlátozott példányszámban jelentek meg: az ezüstérméből hétezer, míg a színesfém érméből ötezer darab – közölte a Nemzeti Bank.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 665
szavazógép
2019-07-03: Magazin - :

Kájoni János munkássága előtt tisztelegnek (Csíkszeredai Régizene Fesztivál)

Kájoni János 17. századi erdélyi ferences szerzetes emléke és munkássága előtt tiszteleg idén a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelyet július 7. és 14. között tartanak.
2019-07-03: Magazin - :

Szobrot állítanak Trump felségének

Életnagyságú, fából készült szobrot állítanak Melania Trumpnak a szülővárosához közeli egyik dombon.