Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tudás helyett kenőpénz

2019. július 3., szerda, Máról holnapra
Farkas Réka

Románia szociáldemokrata kormánya újra és újra meg tud lepni bennünket. Amikor már azt hinnénk, nincs olyan agyament ötlet, amivel még nem rukkoltak elő, kiderül, hogy de igen, van. Fantáziájuk végtelen, nincs fék, amely torz elképzeléseiknek gátat vetne.

A tanügy minden kormány, minden oktatási miniszter számára izgalmas kísérletezési terep volt az elmúlt harminc esztendőben, és valahogy mégsem sikerült (vagy talán épp ezért) egyről a kettőre jutni. Jelenleg olyan katasztrofális mélypontra süllyedt a román oktatási rendszer, melyhez hasonló Európában aligha található. Nem sikerül a mai kor elvárásaihoz igazítani az iskolát, továbbra is végtelen mennyiségű, sok esetben használhatatlan információval igyekeznek teletömni a gyermekek fejét, nincs tehetséggondozás, képesség-, készségfejlesztés, a 13 esztendő iskolába járásból legalább hat-hét kínkeserves kínlódás, szenvedés a diákok többségének. Gyengék a képességvizsga-eredmények, az érettségi továbbra is kihívás, nem természetes tudásfelmérő vizsgasor, így nagy a lemorzsolódás, sokan már nyolcadik után felhagynak az intézményesített tanulással, mások külföldre menekülnek akár a semmi értékkel nem bíró végzős diploma nélkül, egy jobb élet reményében.

Rosszul mutatnak a romániai statisztikák az iskolaelhagyás, de a lógások tekintetében is. Erre milyen megoldást találnak ki a fő kormányzópárt korifeusai? Fizetnek a gyermekeknek. No, nem azért, hogy tanuljanak, hanem hogy ott üljenek az órákon. Az SZDP idei, második félévi prioritásai között szerepel a tervezet, mely értelmében minden iskolában eltöltött napért 10 lejt kapnának a diákok, a havi kétszáz lejes összeget mindig a következő hónap elején vehetnék át, a jelenlét  függvényében. Nem kis összeg, és a költségvetési vonzata is jelentős, de úgy látszik,  egyszerűbb erre fordítani a pénzt, mint érdekes, hasznos tantervet állítani össze, alkalmas tanárokat képezni. Nem vonzóvá kell tenni a gyermekek számára az iskolát, a tudást, hanem le kell fizetni őket, amolyan jó román módra. Hogy idejében  megtanulják, egy kis kenőpénz segít a látszat fenntartásában, minden és mindenki megvásárolható, no meg azt is, hogy a pénz az úr mindenekfelett, többet ér, mint maga a tudás.

Gyanítottuk, tudtuk eddig is, hogy igen rossz irányba „fejlődik” a román tanügyi rendszer, ám ez az újabb javaslat ismét igazolja, esély sincs érdemi javulásra. Azok, kiknek a dolguk valós, jobbító reformok kitalálása lenne, csak a statisztikák látszatának kozmetikázásával foglalkoznak. Nem okos, gondolkodó felnőtteket nevelnének, hanem bárgyú, kevés tudással rendelkezőket, a megvásárlásra idejében rászoktatottakat, akik könnyen manipulálhatóak, kiknek a torkán bármi lenyomható, akik mindig rájuk szavaznak. Lefizetik gyermekeinket, hogy elorozhassák jövőjüket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 726
szavazógép
2019-07-03: Belföld - :

Isărescu újabb mandátuma

Ellenszavazat nélkül hagyta jóvá a képviselőház és a szenátus költségvetési bizottsága Mugur Isărescu jegybanki kormányzó újabb mandátummal való megbízását.
2019-07-03: Közélet - Bokor Gábor:

Nem engedik dolgozni a nadrággyár alkalmazottjait (Kovászna)

Lakat került a kovásznai TBW (Textile Blue Wash) nadrággyár kapujára. Az alkalmazottak dolgoznának, de nem juthatnak be munkahelyükre, mi több, a gyárban maradt személyes tárgyaikat sem tudják elvenni. Tegnap a gyárnál megjelent a brassói illetőségű vállalkozás személyzeti osztályának képviselője. Közvetítette a munkáltató üzenetét: elvihetik majd a dolgaikat, de nem mehetnek egyszerre be a gyárba, csoportokként rámolhatják ki szekrényeiket. A gyárat – mely szerződéses alapon egy németországi cégnek végzett szolgáltatást – tavaly októbertől vette át a brassói vállalkozó.