KovásznaNem engedik dolgozni a nadrággyár alkalmazottjait

2019. július 3., szerda, Közélet

Lakat került a kovásznai TBW (Textile Blue Wash) nadrággyár kapujára. Az alkalmazottak dolgoznának, de nem juthatnak be munkahelyükre, mi több, a gyárban maradt személyes tárgyaikat sem tudják elvenni. Tegnap a gyárnál megjelent a brassói illetőségű vállalkozás személyzeti osztályának képviselője. Közvetítette a munkáltató üzenetét: elvihetik majd a dolgaikat, de nem mehetnek egyszerre be a gyárba, csoportokként rámolhatják ki szekrényeiket. A gyárat – mely szerződéses alapon egy németországi cégnek végzett szolgáltatást – tavaly októbertől vette át a brassói vállalkozó.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A TBW alkalmazottjai június 27-én szembesültek azzal, hogy nem mehetnek be munkahelyeikre, a gyár kapuján lakat volt. Értetlenül álltak, senki nem figyelmeztette őket sem szóban, sem írásban, hogy bezárnák a gyárat. Azóta is naponta megjelennek az épület előtt, listát készítenek a jelenlévőkkel, úgy értékelik, ők továbbra is betartják a munkaprogramot.

Benkő Zoltán tegnap a gyár előtt mondta el: 68 alkalmazottról van szó, akik semmit nem tudnak a bezárásról, semmiféle értesítést nem kaptak. Félnek, hogy elveszítik munkahelyüket – olyan zabolai család is van, melyből férj és feleség is ott dolgozik –, ráadásul 27 személy a májusi fizetését sem kapta meg. Több helyre – munkaügyre, ügyészségre, gazdasági rendőrségre – tettek feljelentést, várják a reakciót.

Korábban rendesen működött a gyár, minden 15-én megkapták a fizetésüket. Jól ment a cég, amíg a kovásznai Dancs Adorján vezette, úgy mentek munkába, mint haza. Amióta brassói vezetőség került oda, botladozik a gyár, baj lehet a menedzsmenttel. A munkások, a géppark ugyanazok maradtak, de változtak a mesterek, főnökök s a gyár épülete. „Itt sem volt baj eddig, hogy miért van ez az állapot, nem tudjuk” – mondta el faggatózásunkra Veres Benedek.

Tegnap a gyár kapuja előtt megjelent a brassói vállalkozás személyzeti osztályának képviselője, Celeste asszony. A jelenlévők kérdéseire válaszokat nem tudott adni, mondván, hogy ő nem nyilatkozhat a vezetőség döntéseiről. A próbaidő alatt lévő alkalmazottaknak kiosztotta azt a határozatot, mely értelmében elbocsátották őket. Ugyanakkor néhány alkalmazottnak a háziorvoshoz, illetve a nyugdíjak újraszámolásához szükséges iratokat adta át. Az első percben többen hangoztatták: ne vegyenek át semmit, ne írjanak alá, de végül mindenki kézhez vette az iratokat, számítva arra, hogy ezek később hasznukra lesznek.

A munkaszerződéses alkalmazottakat egyelőre kényszerszabadságra küldik, e döntésre joga van a cégnek – tudták meg. A továbbiakban majd megkapják az elbocsátási határozatot, a kötelezően letöltendő húsz munkanap után folyamodhatnak munkanélküli-segélyért.

Tegnap több elégedetlen dolgozó is hangoztatta: ha a nadrággyártást újra a volt kovásznai vállalkozó venné kézbe, gondolkodás nélkül vállalnák a munkát.

Megkerestük Dancs Adorjánt, a nadrággyár korábbi működtetőjét. Elmondta, tavaly októbertől adta át a nadrággyártási szerződést egy Brassó megyei vállalkozónak, ő ugyanis más tevékenységekre kívánt összpontosítani. 16 évig működtette az egységet, egy németországi partnerrel kötött szerződés alapján hozzávetőlegesen napi 550 nadrágot gyártottak, minden hónap 15-én adta a fizetéseket, még akkor is, ha néha a „családi kasszából” kellett fizetnie. A brassói vállalkozóval szerződést kötött, előleget kapott a német szerződés átadására, a géppark, a gyár és a hozzá tartozó területek eladására. Most viszont úgy látja, hogy a vevő nem fogja tudni kifizetni a vételárat, így elkezdte az eljárást a szerződés felbontására.

Valószínűleg menedzsmenthiba hozta a gyár fizetésképtelenségét. Január jó hónap volt, de változtattak a műszaki vezetésen, két török illetőségű hölgyet alkalmaztak, akiknek legfőbb dolguk a statisztikák készítése volt – részletezte Dancs. Azt is megtudtuk, jövő héten találkozik a megrendeléseket biztosító német cég vezetőjével. A vállalat az utóbbi időben gyártókapacitásait Albániába helyezte át, de ott gondok vannak a minőséggel, így érdeke, hogy a kovásznai termelőegység működőképes maradjon – tudtuk meg a kovásznai vállalkozótól.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1717
szavazógép
2019-07-03: Máról holnapra - Farkas Réka:

Tudás helyett kenőpénz

Románia szociáldemokrata kormánya újra és újra meg tud lepni bennünket. Amikor már azt hinnénk, nincs olyan agyament ötlet, amivel még nem rukkoltak elő, kiderül, hogy de igen, van. Fantáziájuk végtelen, nincs fék, amely torz elképzeléseiknek gátat vetne.
2019-07-03: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Gyorsan kell jelenteni a kárt (Medvejárás Sepsiszentgyörgyön)

Egy napon, azaz 24 órán belül kell jelenteni a medvék által okozott károkat a polgármesteri hivatalban – tudatja a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, amelynek közleménye néhány tanácsot is megfogalmaz az erdőben járók számára. A kérdés úgy került napirendre, hogy Sepsiszentgyörgyön az elmúlt két hétben két városszéli gazdaságba is betört a nagyvad, és több juhot megölt.