Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szijjártó Péter: Fel kell lépni a magyarellenesség ellen

2019. július 3., szerda, Világfigyelő

Megerősödtek a magyarellenes hangok és kirohanások a román politikai elitben, ami elfogadhatatlan, és fel kell lépni ellene – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap a magyar Országgyűlésben.

  • Erőszakos temetőfoglalás Úzvölgyében. Albert Levente felvétele
    Erőszakos temetőfoglalás Úzvölgyében. Albert Levente felvétele

A miniszter Böröcz László fideszes képviselő magyar–román kapcsolatokról szóló napirend előtti felszólalására reagálva hangsúlyozta: Magyarország mindig is a kölcsönös tiszteleten alapuló, hatékony és pragmatikus együttműködésre törekszik Romániával, és ez így lesz a jövőben is, hiszen annál jobb egy adott magyar közösségnek, minél jobb a kapcsolat az anyaország és az adott közösség lakóhelyéül szolgáló ország között. Románia vonatkozásában volt egy időszak, amikor kifejezetten pozitív folyamatokról lehetett beszámolni, hiszen például a Római Katolikus Líceum újraindulása nem lett volna lehetséges, ha nincs pragmatikus és kölcsönös tiszteletre alapozó párbeszéd a román féllel.

A miniszter szerint azonban az átmeneti pozitív folyamatok és eredmények után most „megerősödtek a magyarellenes hangok és magyarellenes kirohanások a román politikai elitben”. „Ez nyilvánvalóan elfogadhatatlan, ezzel szemben fel kell lépni, a magyar külpolitika nem maradhat csöndben, és amikor nemzetközi fórumokon Romániával kapcsolatos kérdések kerülnek elő, a magyar álláspont nem lehet független a magyarellenes kirohanásoktól és provokációktól” – szögezte le. Szijjártó Péter elfogadhatatlannak nevezte az úzvölgyi temetőben történt kegyeletsértést és azt, hogy az ott tapasztalt brutalitást követően nem azok kaptak büntetést, akik agresszíven léptek fel, hanem azok a magyar tisztségviselők, akik a békés tiltakozást szervezték.

Közölte: a jelenlegi szakértői vélemény szerint legalább húsz magyar katona holtteste fölé emeltek a románok betonkereszteket, így ezt a kegyeletsértő állapotot meg kell szüntetni. Magyarország azt várja el a román hatóságoktól, hogy a felelősöket büntessék meg, a békés megemlékezők vegzálását pedig hagyják abba, „főleg nemzeti alapon” – tette hozzá.

A miniszter ugyancsak elfogadhatatlannak nevezte az új román közigazgatási törvényt, amely szerinte tíz évvel veti vissza Romániát a kisebbségi jogok tekintetében, valamint ellentétes a kétoldalú kötelezettségekkel és a megszerzett kisebbségi jogok tiszteletben tartására vonatkozó európai sztenderdekkel.

Szijjártó Péter azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a marosvásárhelyi orvosi és a gyógyszerészeti egyetemen még mindig nem alakulhatott meg a magyar kar, amelynek létrehozásáról törvény született Romániában. A magyar kormány támogatja az RMDSZ törekvéseit arra vonatkozóan, hogy a magyarok megszerzett jogait tartsák tiszteletben Romániában – hangsúlyozta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 724
szavazógép
2019-07-03: Közélet - Fekete Réka:

Gyakorolják az önállóságot

Aki naponta önállóan tisztálkodik, készíti el a reggelijét, munkába megy, délután sportol, házimunkát végez, barátaival találkozik, talán bele sem gondol, milyen nagy dolog, hogy mindehhez nincs szüksége segítségre. Aki ellenben valamilyen fogyatékkal él, nehezen képzeli el, hogy egyedül is boldogulhat. A napokban ezt gyakorolja harminc sérült fiatal a sepsikőröspataki Írisz-táborban.
2019-07-03: Világfigyelő - :

Ursula von der Leyen lehet az EB új elnöke

Ursula von der Leyen német védelmi minisztert javasolják az EU-s állam- és kormányfők az Európai Bizottság új elnökének. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke tegnap este hét után írta ki a Twitterére, hogy három napig tartó tárgyalások után végül sikerült megegyezniük az EU legfontosabb intézményeinek vezetőiről.