Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ursula von der Leyen lehet az EB új elnöke

2019. július 3., szerda, Világfigyelő

Ursula von der Leyen német védelmi minisztert javasolják az EU-s állam- és kormányfők az Európai Bizottság új elnökének. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke tegnap este hét után írta ki a Twitterére, hogy három napig tartó tárgyalások után végül sikerült megegyezniük az EU legfontosabb intézményeinek vezetőiről.

  • Ursula von der Leyent a visegrádi országok is támogatják
    Ursula von der Leyent a visegrádi országok is támogatják

Azt is megerősítette, hogy Von der Leyen mellett Charles Michel belga miniszterelnököt megválasztották Tusk utódjának, az Európai Tanács új elnökének. A spanyol Josep Borrelt jelölik az EU-s külügyminiszteri posztnak megfelelő külügyi és biztonságpolitikai főképviselőnek. Christine Lagarde-ot, az IMF elnökét pedig az Európai Központi Bank élére jelölik. Először jelöltek nőt az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank élére is.

Tegnap este egy rövid időre újból fel kellett függeszteni az EU-csúcsot. A Politico szerint lényegében Németországon kívül a többi vezető már hajlott Von der Leyen megszavazására – azonban meglepő módon Angela Merkel kancellárnak kellett kivárnia, mivel a német nagykoalíciós partner szociáldemokraták hevesen ellenezték a védelmi miniszter bizottsági elnöki jelölését. A Politicónak öt diplomata is azt mondta, hogy ennek az lett a vége, hogy Németország végül tartózkodott az EU-s vezetőkről, köztük a német bizottsági jelöltről szóló szavazáson.

Ursula von der Leyen 61 éves, Berlinben tizenöt éve folyamatosan vezető tisztséget töltött be Angela Merkel kormányaiban: 2005-től 2009-ig családügyi miniszter, 2009 és 2013 között munkaügyi és szociális ügyekért felelős miniszter volt. 2013 decembere óta védelmi miniszter. Von der Leyen korábban többször is beszélt arról, hogy egy föderalista EU az álma. Ehhez Svájcot, Németországot és az Egyesült Államokat hozta fel példaként a Spiegelnek adott 2011-es interjújában. 2015-ben is azt mondta, hogy reményei szerint a gyerekei és unokái Európája már nem államok laza uniója lesz, amit nemzeti érdekek tartanak béklyóban. Védelmi miniszterként pedig a nagyobb biztonsági együttműködés mellett érvelt az EU-ban.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 967
szavazógép
2019-07-03: Világfigyelő - :

Szijjártó Péter: Fel kell lépni a magyarellenesség ellen

Megerősödtek a magyarellenes hangok és kirohanások a román politikai elitben, ami elfogadhatatlan, és fel kell lépni ellene – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap a magyar Országgyűlésben.
2019-07-03: Világfigyelő - :

Megalakult az új Európai Parlament

A május végi választásokat követően megalakult tegnap reggel Strasbourgban az új Európai Parlament (EP), amelynek elnökét és alelnökeit ma megválasztják, függetlenül attól, hogy az uniós tagállami vezetők döntésre jutnak-e brüsszeli csúcstalálkozójukon a tisztújításról.