Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Trump kész engedményeket tenni Phenjannak?

2019. július 3., szerda, Világfigyelő

Donald Trump amerikai elnök hajlandó kölcsönös engedményekre Észak-Koreával – írta internetes oldalán a The New York Times lap tegnapra virradóra, kormányzati forrásokra hivatkozva.

  • Kim Dzsongun és Donald Trump
    Kim Dzsongun és Donald Trump

A lap már hétfőn reggel szentelt egy cikket az amerikai–észak-koreai tárgyalásoknak, s ebben is azt állította, hogy Washington kész engedményeket tenni Phenjannak a kölcsönösség jegyében. John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó Twitteren cáfolta ezt az információt, azt állítva, hogy megjelentetésével „valakik sarokba akarják szorítani” Trump elnököt. A The New York Times az éjjel visszatért az ügyre, és megerősítette korábbi értesüléseit, hogy kormányzati tisztségviselők szerint Észak-Korea teljes atomfegyver-mentesítésére fokozatosan kerülne sor. Phenjan először bezárná nukleáris kísérleteinek színhelyeit, megelőzendő a hasadóanyagok további előállítását. Ám a már létező fegyverarzenálhoz egyelőre nem nyúlna. Cserében Washington –  a lap értesülései szerint – olyan engedményeket tenne, amelyek könnyítenének az észak-koreaiak nehéz életkörülményein.

Ezt a lépésről lépésre haladó folyamatot Donald Trump támogatja, kivált, mert közelednek a 2020-as elnökválasztások – állapította meg a lap. Az elemzés megjegyezte: az elnök a nyilvánosság előtt nem is említette az azonnali, teljes körű atomfegyver-mentesítést, sem a Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel a múlt hét végén a két Korea közötti demilitarizált övezetben tartott találkozójakor, sem a dél-koreai vezetőkkel folytatott tárgyalásai alkalmával. „Áprilisban, amikor Mun Dzsein dél-koreai elnök látogatást tett a Fehér Házban, Trump jelezte neki, hogy szükségesek lehetnek fokozatos engedmények mindkét fél részéről” – emlékeztetett a The New York Times. Majd idézte az amerikai elnök szavait, aki úgy fogalmazott: „szó lehet többfajta, kisebb megállapodásról”. Igaz, hozzátette: „lehet kis lépésekkel is haladni, de pillanatnyilag a nagy megállapodásról beszélünk. A nagy megállapodás pedig az, hogy meg kell szabadulnunk az atomfegyverektől.”

A lap információi szerint az Észak-Koreával kapcsolatos politika kidolgozásában részt vevő tisztségviselők még magánbeszélgetésekben is azt hangoztatják, hogy a kormányzat hosszú távú céljai koherensek: elérni az észak-koreai vezetőnél, hogy adja fel nukleáris fegyvereinek készletét, és megakadályozni, hogy újabbakat kifejleszthessen. A lap megjegyezte: John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó nem volt jelen a Kim Dzsongunnal tartott mostani találkozón, míg Mike Pompeo külügyminiszter, aki a fokozatos tárgyalások és engedmények híve, ott volt. Trump egyébként Pompeót bízta meg az amerikai–észak-koreai tárgyalások újraindításának feladataival.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2019-07-03: Világfigyelő - :

Megalakult az új Európai Parlament

A május végi választásokat követően megalakult tegnap reggel Strasbourgban az új Európai Parlament (EP), amelynek elnökét és alelnökeit ma megválasztják, függetlenül attól, hogy az uniós tagállami vezetők döntésre jutnak-e brüsszeli csúcstalálkozójukon a tisztújításról.
2019-07-03: Közélet - :

Fákat döntött ki a szél

Fákat döntött ki a viharos szél szerdán Háromszéken több helyen, a lakosság a 112-es sürgősségi hívószámon számos bejelentést tett a megyei sürgősségi felügyelőségnél.