Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Új vízitúra-megállóhelyek a Balatonon

2019. július 4., csütörtök, Magazin

A háromszékiek körében is népszerűnek számító üdülési célpont, a Balaton vízi turizmusának komplex fejlesztését célzó uniós projekt részeként hét vízitúra-megállóhely újul meg Siófokon, Zamárdiban, Balatonszemesen, Fonyódon, Keszthelyen, Révfülöpön és Tihanyban 595 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással – hangzott el az első állomás hivatalos átadásakor kedden Fonyódon, ahol szombaton mintegy kétezer résztvevőre számítanak a Balaton-átevezésen.

A sajtótájékoztatóval egybekötött átadó ünnepségen Hidvégi József, Fonyód polgármestere elmondta, régi hagyományokkal rendelkezik a város víztelepe, ahol az épületek idejétmúltakká váltak. A bázis fejlesztésének csak az első állomása lesz a Kajak-Kenu Pont kialakítása, a város további fejlesztéseket is tervez a jövőben a telepen, ahol eddig elsősorban a fonyódi és az idelátogató gyerekek oktatása, nevelése, vízhez szoktatása zajlott – tette hozzá. A megvalósult fonyódi fejlesztések részeként 16,7 millió forint uniós és 4,6 millió forint önkormányzati forrásból új csónakház létesült, továbbá 22 millió forint uniós támogatásból számos új vízi-eszközt – kajakokat, sárkányhajókat, SUP-okat, mentőmellényeket, illetve GPS-modulokat és más kiegészítőket – szereztek be, amit bárki bérbe vehet.

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az eseményen hangsúlyozta, a kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra Magyarország a leg­élhetőbb országok közé tartozzon, aminek fontos eleme, hogy miként tölthetik el a szabadidejüket az emberek. Mint kifejtette, a vízitúra-megállóhely átadása azért is örömteli esemény, mert sokan mondogatják régóta, milyen szívesen körbeeveznék a Balatont, és erre hamarosan lehetőség nyílik. Említést tett arról is, hogy sok egyéb kalandlehetőséggel is bővül az üdülőrégió kínálata. A szabadidő-eltöltés fontosságát hangsúlyozta annak kapcsán is, hogy egy közelmúltban közzé tett statisztika szerint Magyarországon élnek a legelhízottabb emberek Európában.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke elmondta, a Felső-Tiszán már több százan, ezren vették birtokba a vízitúra-megállóhelyeket. A Balatonon eddig három készült el a tervezett hétből, amelyek közül a fonyódit adták át először hivatalosan. „Fel lehet fedezni a vízen is a Balatont úgy, hogy átjárást is szeretnénk biztosítani a különböző járművek között” – fogalmazott. Mint kifejtette, ez azt jelenti, hogy például aki kajakkal elmegy Zamárdiba, az kerékpárral is visszatérhet. Ennek a logisztikáját egy mobilalkalmazással kívánják biztosítani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 705
szavazógép
2019-07-04: Sport - :

Fucsovics túljutott az első fordulón (Tenisz, WimBledon)

Fucsovics Márton négy játszmában győzött az osztrák Dennis Novak ellen a wimbledoni teniszbajnokság férfi versenyének első fordulójában kedd este.
2019-07-04: História - :

Ez történt 170 éve (Háromszék nem alkuszik)

Június 28.
Gál Sándor ezredes a Nyergestetőn vonta össze a rendelkezésére álló csapatokat. Egy kozák lovasosztag rabolni ment Illyefalvára.