Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Háromszék nem alkuszikEz történt 170 éve

2019. július 4., csütörtök, História

Június 28.
Gál Sándor ezredes a Nyergestetőn vonta össze a rendelkezésére álló csapatokat. Egy kozák lovasosztag rabolni ment Illyefalvára.

Június 29.

Hasford különítménye elhagyta Kézdivásárhelyt, és estére Uzonig vonult.
Az oroszok távozásának hírére Gál Sándor csapatai (5 zászlóalj, 4 huszárszázad és 30 ágyú) újra bevonultak Kézdivásárhelyre.
A Földvárnál állomásozó kozákok egy osztaga Nagyajtáig végigrabolta a falvakat. Illyefalván egy másik kozák osztag rabolt.

Június 30.

Gál Sándor ezredes kettéosztotta csapatait, egy kisebb egységet egy ágyúval az Ojtozi-szorosba küldött, míg csapatai zömével levonult Eresztevényhez.
Az Ojtozi-szorost megszálló alakulat elfogott egy poggyászal és lőszerrel megrakott szekerekből és 36 vágómarhából álló orosz konvojt.
Lüders hadoszlopával visszatért Brassóba, majd megkezdte a csapatok átcsoportosítását a Nagyszeben elleni támadás előkészítése végett.

Július 1.

Az oroszok folytatták egységeik átcsoportosítását.
Gál az eresztevényi táborból egy zászlóaljból, egy szakasz Székely-huszárból és 5 ágyúból álló előőrsöt küldött Kökösre.
Az éjszaka folyamán az orosz főparancsnokság hírt kapott a Feketeügy északi partján gyülekező székely csapatokról.

Július 2.

Hajnalban az orosz főerők megkezdték a felvonulást Nagyszeben felé, míg Adlerberg tábornokot egy gyalogezreddel, 4 ulánusszázaddal és 8 löveggel a Feketeügyhöz irányították, hogy számolja fel a székely csapatösszevonást.
Reggel az oroszok megrohanták és Uzonhoz szorították vissza a székely előőrsöt, azonban az Eresztevényről átcsoportosított főerők megérkezése miatt támadásuk megakadt. A továbbiakban állóharc (tüzérségi párbaj) alakult ki, míg végül az oroszok visszavonultak a Feketeügy déli partjára. Az ütközet során mindkét fél csak jelentéktelen veszteségeket szenvedett, de az elesettek között volt Gábor Áron, akivel dél körül egy orosz ágyúgolyó repeszei végeztek.
Délután az egy újabb gyalogezreddel kiegészült orosz különítmény a prázsmári erdőben alakított ki védelmi állást, míg a székely csapatok, Kis Antal zászlóalját Uzonnál hagyva, visszatértek az eresztevényi táborba.
Este egy kozák osztag átkelt a Feketeügyön és felgyújtotta Kököst, amely majdnem teljesen leégett.

Július 3.

A székely tábor az eresztevényi táborban töltötte a napot, míg négy, az ütközet során megrongálódott ágyút vissza­küldtek Kézdivásárhelyre javítani.
Lüders tábornok az előző napi ütközet hírét véve megszakította a Nagyszeben elleni támadást, előőrseit Persányból visszavonta Vledénybe, míg ő főerőivel átvonult Prázsmárra.

Július 4.

A székely főerők Gábor Áron temetése után átvonultak Sepsiszentgyörgyre.
Dél körül Kis Antal Uzonnál állomásozó zászlóalját a 79. zászlóalj egyik két századból álló osztálya váltotta fel.
Lüders tábornok Prázsmárnál pihentette csapatait és kidolgozott egy általános támadási tervet, melynek célja – az orosz felderítés szerint – az Uzonnál állomásozó székely csapatok megsemmisítése volt.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 260
szavazógép
2019-07-04: Magazin - :

Új vízitúra-megállóhelyek a Balatonon

A háromszékiek körében is népszerűnek számító üdülési célpont, a Balaton vízi turizmusának komplex fejlesztését célzó uniós projekt részeként hét vízitúra-megállóhely újul meg Siófokon, Zamárdiban, Balatonszemesen, Fonyódon, Keszthelyen, Révfülöpön és Tihanyban 595 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással – hangzott el az első állomás hivatalos átadásakor kedden Fonyódon, ahol szombaton mintegy kétezer résztvevőre számítanak a Balaton-átevezésen.
2019-07-04: Magazin - :

Woody Allen operát rendez

Operarendezőként debütál a milánói Scalában Woody Allen amerikai filmrendező, aki Puccini Gianni Schicchi című vígoperáját állítja színpadra. A darabot július 6-án mutatják be Fischer Ádám vezényletével, a címszerepet Ambrogio Maestri olasz bariton énekli.