Úzvölgyi temetőgyalázásAz Elie Wiesel Intézet állásfoglalását kérik

2019. július 4., csütörtök, Belföld

Hivatalos levélben érdeklődik Korodi Attila RMDSZ-es képviselő a kulturális minisztériumtól és a holokausztkutató intézettől, hogy milyen törvényes alapja van a szaktárca által múlt héten kibocsátott művészeti engedélynek, amely jóváhagyta az Úzvölgyé­ben kihelyezett ötven betonkereszt művészeti koncepcióját.

  • Fotó: hírtv.hu
    Fotó: hírtv.hu

A szövetség tegnapi közleménye szerint Korodi arra kéri az Elie Wiesel Intézetet, hogy foglaljon állást a nagy betonkereszten szereplő szimbólumok és a június 6-án avatásra érkező tömeg résztvevői által használt szimbólumok kapcsán, amelyek hasonlóságot mutatnak a legionárius mozgalmak jelképeivel. Románia törvényei egyértelműen tiltják és bűncselekménynek minősítik a legionárius, fasiszta, rasszista és vasgárdista jelképek használatát. „Számunkra érthetetlen, hogy egy szaktárca hogyan bocsáthat ki az ország törvényeivel ellentétes jóváhagyásokat olyan körülmények között, hogy egy hónappal korábban ugyanez a szaktárca állapította meg: nem lehet felavatni az illegálisan kihelyezett betonkereszteket a művészeti jóváhagyás hiánya miatt” – nyilatkozta Korodi Attila, hozzátéve, hogy a Hősök Emlékének Országos Hivatala megállapította: 11 román katona nyugszik az úzvölgyi temetőben, de a kulturális tárca engedélye 50 ismeretlen katona emlékhelyét jelölő betonkeresztre vonatkozik.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 513
szavazógép
2019-07-04: Kármentő - László Zsuzsa:

Kis sárga pirulák

Elmegy az ember fia, lánya receptet íratni. A kezelőorvosához már nem tud időpontot találni, akkor sem, ha nem hagyja utolsó percre ezt a negyedévenkénti, kicsit sem szórakoztató programot.
2019-07-04: Belföld - :

Székelyudvarhelyen is tüntetésre készülnek

Romániában állami szintre emelkedett a magyarellenesség, közigazgatási eszközök segítségével zajlik a küzdelem a magyar közösség ellen, ezért a sikeres csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi megmozdulások után Székelyudvarhelyen is tüntetést szervez a néppárt a Ne bántsd a magyart! jelmondat jegyében – mindezt Nagyváradon tartott sajtótájékoztatóján jelentette be Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke.