Székelyudvarhelyen is tüntetésre készülnek

2019. július 4., csütörtök, Belföld

Romániában állami szintre emelkedett a magyarellenesség, közigazgatási eszközök segítségével zajlik a küzdelem a magyar közösség ellen, ezért a sikeres csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi megmozdulások után Székelyudvarhelyen is tüntetést szervez a néppárt a Ne bántsd a magyart! jelmondat jegyében – mindezt Nagyváradon tartott sajtótájékoztatóján jelentette be Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke.

A tegnapi sajtótájékoztatón szó esett az úzvölgyi magyar katonatemető Dormánfalva javára történő telekkönyvezéséről, a temetőben illegálisan felállított betonkeresztre kiadott, „művészeti koncepcióra” vonatkozó szakhatósági engedélyről, a Békás-szorost célzó területfoglalási igyekezetről, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem önálló magyar karának létrehozását megtagadó intézkedésről, a megkérdőjelezhető körülmények között elfogadott közigazgatási törvénykönyv kisebbségi jogokat csorbító részleteiről, valamint az ozsdolai közbirtokosság elleni bírósági eljárásról, amely a visszaállamosítás rémét idézi fel. „Már nem egyszerűen Úzvölgyéről van szó, hanem szemmel láthatóan az élet szinte minden területén zajlik a magyar közösség ellehetetlenítése. A román hatóságok azzal, hogy az úzvölgyi temető ügyében, utólag hivatalos papírokkal, a törvénytelenül kiadott építési engedélyt megpróbálták tisztára mosni, bűnpártolást követtek el” – jelentette ki Csomortányi.

Az elnök elmondta: mivel a hasonló esetek egyre gyakoribbak, folytatják a tiltakozó demonstrációik sorozatát. A csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi megmozdulások után a következő tüntetés helyszíne Székelyudvarhely főtere lesz, ahova július 23-án 18 órától várják a tiltakozókat.

„Fontos, hogy a megmozdulásokról szóló beszámolók bekerüljenek a nemzetközi sajtó hírei közé is, a sepsiszentgyörgyi megmozdulás kapcsán pedig a helyieknek köszönhetően sikerült elérni azt, hogy valamennyi magyar párt és politikai szervezet támogassa a kezdeményezést. Úgy tűnik, hogy a magyar közösséget ért támadásokból erőt merítve talán lehetséges egy új magyar egység létrehozása” – vélekedett Csomortányi. A néppárt folytatja az adminisztratív jellegű küzdelmet is, arra kérve a helyi önkormányzatokban a magyar pártok képviselőit, hogy közös nyilatkozatban foglaljanak állást a helyi közösség ellen dolgozó Hargita megyei prefektus ellen. „A sepsiszentgyörgyi tüntetésen felhangzó jelmondat (Ne bántsd a magyart!) szellemiségében hívunk mindenkit Székelyudvarhelyre” – zárta gondolatait a néppárt elnöke.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2019-07-04: Belföld - :

Az Elie Wiesel Intézet állásfoglalását kérik (Úzvölgyi temetőgyalázás)

Hivatalos levélben érdeklődik Korodi Attila RMDSZ-es képviselő a kulturális minisztériumtól és a holokausztkutató intézettől, hogy milyen törvényes alapja van a szaktárca által múlt héten kibocsátott művészeti engedélynek, amely jóváhagyta az Úzvölgyé­ben kihelyezett ötven betonkereszt művészeti koncepcióját.
2019-07-04: Belföld - :

Igen a külföldi szavazást könnyítő törvényre

A szenátus után a képviselőház is elfogadta tegnap a külföldön élő román állampolgárok voksolását megkönnyítő törvénytervezetet. Az új szabályozás azért volt sürgős, hogy az év végi elnökválasztáson már ne legyenek fennakadások a külképviseleteken. A tervezetet a képviselőház egyetlen ellenszavazattal, az RMDSZ frakciójának tartózkodása mellett fogadta el.