Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szabadtéri Európa

2019. július 5., péntek, Nyílttér

Open Air Europe (Szabadtéri Európa) címmel ifjúsági csereprogramot szervezett a kecskeméti Családok Határtalanul Alapítvány a magyarországi Galyatetőn június 16–23. között. A nyolcnapos rendezvénybe partnerként kapcsolódott be a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület, amelynek köszönhetően Derzsi Katalin és Ráduly Attila vezetésével 13 kézdiszéki (kézdivásárhelyi, csernátoni, albisi és gelencei) fiatal is eljuthatott a csodálatos Mátrába.

A csereprogram fő célja a 13–15 éves magyarországi, valamint romániai, erdélyi fiatalok azon lehetőségeinek növelése, hogy minél többen bekapcsolódhassanak hasonló programokba, valamint az idő hasznos eltöltése különböző sportágak megismerése által.

Az első napok az ismerkedésről szóltak, a résztvevők csapatépítő játékok során megismerték társaikat, megjegyezték egymás nevét. Másnap egy képzeletbeli települést kellett megmenteni környezettudatos intézkedések által. Minden csoport más-más intézményt – helyi önkormányzatot, iskolát, vendéglőt, bevásárlóközpontot, farmot – képviselt, s így próbálta a szennyeződésektől megfertőződött helységet megmenteni. A stratégiák kidolgozása után minden csapat bemutatta egymásnak a terveit, majd közösen megbeszélték azokat. Mind a hét csoport nagyon hatékony megoldásokat fejlesztett ki, így bátran kijelenthetjük, hogy a játék során a helység sikeresen megszabadult a szennyezésektől.

Erre és sok másra volt lehetőség, fiataljaink mindennap valami újat tanulhattak, bebarangolhatták a Mátrát, felfedezhették a helyi kalandparkot, és a hajnali tornák mellett az úszást is gyakorolhatták. A reggeli szaladások során a hegy tetején élvezhették a csodálatos levegőt és gyönyörködhettek a Kékes, illetve Galyatető panorámájában. A színesebbnél színesebb tevékenységek mellett szoros barátságok szövődtek, kapcsolatok épültek. A végső értékelésnél az egyik résztvevő azt mondta: „Minden nagyon jó volt, a közösség, a résztvevők, a programok. Tényleg nagyszerű embereket ismertem meg, és én ennek nagyon örülök.”

Ráduly Attila

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2416
szavazógép
2019-07-05: Nyílttér - :

Lehajtott fejjel

Néztem, többször is megnéztem, több változatban is az úzvölgyi eseményekről készült felvételeket. Szomorúság, bűntudat, felelősségérzet, cselekvési tehetetlenség kavarog bennem. Kerestem egy arcot, egy tekintetet a temetőt ostromlók között. Senki, aki megállítani akarná az áradatot, még Egervár ostroma is felrémlett bennem, ilyen eszeveszett elszántsággal rohanhattak neki a bevehetetlennek tűnő várfalaknak a felbőszített török seregek, minden bizonnyal, közöttük is akadtak, akik azt sem tudták, hová rohannak, mint most sem. Én azért hiszem, ha az ostromlók között akadtak volna páran, akik tudták, miről van szó, nem lehetett volna ilyen súlyos a monológszerű küzdelem.
2019-07-05: Nyílttér - :

A cserkészet dicsérete

Érdeklődéssel olvastam a brazíliai magyar cserkészekről a Háromszék június 20-ai számában. Nyári vakáció idején nem árt többet foglalkozni a huszadik század egyik nagy hatású ifjúsági mozgalmával, amelynek alapítója, Robert Baden-Powell tábornok 1907-ben a dél-angliai Brownsea szigetén szervezte meg az első cserkésztábort.