Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A cserkészet dicsérete

2019. július 5., péntek, Nyílttér

Érdeklődéssel olvastam a brazíliai magyar cserkészekről a Háromszék június 20-ai számában. Nyári vakáció idején nem árt többet foglalkozni a huszadik század egyik nagy hatású ifjúsági mozgalmával, amelynek alapítója, Robert Baden-Powell tábornok 1907-ben a dél-angliai Brownsea szigetén szervezte meg az első cserkésztábort.

  • Iochom István felvétele
    Iochom István felvétele

A fegyelmezett, katonás szellem, a sokszínű tevékenység az önművelésben, jellemfejlesztésben segített. Talán ennek köszönhető, hogy a cserkészet az egész világon elterjedt.

Magyarországon 1912-ben alakult meg a cserkészszövetség, a kommunista időkben betiltották, de 1989 után újjászerveződött. A romániai magyar cserkészet is reneszánszát éli, Sepsiszentgyörgyön több csapat is működik, öröm látni, hogy a közösségi rendezvényeken, eseményeken jelen vannak fiataljaink, és egyenruhájukhoz illő módon példát mutatnak tisztelettudásból.

A magyar cserkészmozgalom legnagyobb alakja gróf Teleki Pál volt, akit valóságos kultusz övezett a cserkészsajtóban és a csapatoknál. Emlékét újságcikkek és szertartások tömege, országos rendezvények, emléktúrák őrzik, 1941-ben hegycsúcsot is elneveztek róla a Kelemen-havasokban. Számára a cserkészet magától értetődő, ám egyik legfontosabb eleme volt – a kötelességteljesítés és a műveltség erősítésével – a nemzetnevelésnek, a hazaszeret korszerű kifejezésének. A magyar cserkészszövetség szilárd valláserkölcsi alapra építkezve formálta az ifjúságot. A belépés önkéntes volt és maradt, nincs semmi kényszer, a tevékenység pedig érdekes. A mozgalom törvényeiben és a tagok fogadalmaiban Isten és a haza iránti hűség, a természet és az embertársak szeretete és védelme, a segítségnyújtás is szerepel, csupa olyan elv, amire ma is nagy szükség van...

Ferenczy L. Tibor

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2430
szavazógép
2019-07-05: Nyílttér - :

Szabadtéri Európa

Open Air Europe (Szabadtéri Európa) címmel ifjúsági csereprogramot szervezett a kecskeméti Családok Határtalanul Alapítvány a magyarországi Galyatetőn június 16–23. között. A nyolcnapos rendezvénybe partnerként kapcsolódott be a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület, amelynek köszönhetően Derzsi Katalin és Ráduly Attila vezetésével 13 kézdiszéki (kézdivásárhelyi, csernátoni, albisi és gelencei) fiatal is eljuthatott a csodálatos Mátrába.
2019-07-05: Nyílttér - :

Miért fontos szelektíven gyűjteni? (Visszajelzés)

A szelektív gyűjtés kötelezettségére három ok van: a természet megóvása, az erre kötelező törvények, valamint a csillagászati mértékű drágítás megelőzése.
A Háromszék június 28-i számában Ancu Mária olvasó azt fejti ki, hogy neki sajnálatos módon alig van műanyag-, üveg-, fém- vagy papírhulladéka, így nincs szelektív hulladéka sem. A probléma az ő megfogalmazásában az, hogy szemetelésre kényszeríti a Tega által alkalmazott szelektív gyűjtési stratégia.