Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Anyaországi önkormányzatok díjai

2019. július 5., péntek, Közélet

Mezőkövesd és Hatvan testvérváros felajánlásából már ötödik éve tanév végén százezer forintos ösztöndíjban részesülhet két, az anyanyelv ápolásában jeleskedő kézdivásárhelyi tanuló. Idén a Nagy Mózes Elméleti Líceum két diákja, Nánia Hanna és Bajcsi Anna nyerte el az anyaországi önkormányzatok díjait – adta hírül a városháza kommunikációs irodája.

  • Nánia Hanna. A szerző felvétele
    Nánia Hanna. A szerző felvétele

A díjazásnál esszé elbírálása mellett a nemzetközi, országos vagy megyei versenyeken elért eredményeket, illetve a részvételt is értékelte a szakbizottság, valamint minden olyan tevékenységet, amely a magyar irodalommal, nyelvvel és kultúrával kapcsolatos.

Mezőkövesd önkormányzata 2014-ben ajánlotta fel először a százezer forint értékű Magyar Nyelvért-díjat, amellyel a magyar irodalom és nyelvápolás terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó nyolcadikos diákokat jutalmazzák évente. A Kiss Lázár-emlékdíjat idén Bajcsi Annának ítélték oda, aki szorgalmának köszönhetően érdemelte ki a nevezést; számos versenyen jeleskedett, illetve a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom országos szakaszára is eljutott.

A Hatvany Lajos-emlékdíjat azon líceumi diákok számára hirdették, akik tanulmányaik alatt kiváló eredményeket értek el a magyar nyelv művelése területén. Ebben az évben Kézdivásárhely önkormányzatának művelődési bizottsága Nánia Hannának, a Nagy Mózes Elméleti Líceum IX. A osztályos tanulójának ajánlotta fel a díjat, aki részt vett a Kriza János Balladamondó Versenyen, valamint a Kossuth- és Zúg Március szónokversenyen. A Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Verseny országos szakaszán első helyet ért el, a nemzetközi szakaszon pedig dicséretben részesült, első díjat kapott a költészet világnapja alkalmából megszervezett, Julius Meinl által szponzorált versenyen.

A Hatvany Lajos-emlékdíjat Hatvan önkormányzata szep­tember végén ünnepi ülésen nyújtja át a kedvezményezettnek, a Kiss Lázár-emlékdíjat pedig a helyi önkormányzat közbenjárásával kézbesítik a nyertesnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1137
szavazógép
2019-07-05: Közélet - Hecser László:

Hűséggel éljetek! (Lelkészszentelés Nagybaconban)

Az Erdélyi Református Egyházkerület huszonhárom fiatal lelkésszel gazdagodott: szerda délután Nagybaconban tettek esküt, hogy elkötelezik magukat a lelkészi szolgálatra. Az ünnepségen – melyen a helyi egyházközség tagjain kívül a megyéből és Erdély távolabbi pontjairól érkezett egyházi és világi vendégek vettek részt – elhangzott: az esemény különlegességét az adja, hogy nem kibocsátanak, mint az évzáró ünnepségeken szokás, hanem befogadnak, maguk sorába emelik a fiatalokat, hogy azok szolgálhassák, építhessék az egyházat és közösségüket.
2019-07-05: Kármentő - Kuti János:

Sikeres kongresszus

Megvallom őszintén, kormánypártunk június 29-i kongresszusa előtt nagyon izgultam, mert attól féltem, ha nem találják megválasztani pártelnöknek Dăncilă asszonyt, ő pedig beváltja fenyegetését, s lemond a miniszterelnökségről, akkor végünk van.