Elavult kábelek okozták az áramszüneteket

2019. július 5., péntek, Közélet

Nem az utcafelújítási munkálatok, hanem a közepes feszültségű hálózaton történt meghibásodások okozták a múlt heti, hosszabb áramszüneteket Sepsiszentgyörgyön – tudtuk meg a megyei áramszolgálatótól. Az Electrica aligazgatója, Demeter László érdeklődésünkre elmondta: 12 közepes feszültségű vonal húzódik a városban, ezek korszerűsítése megkezdődött, és jövő évben be is fejeződik, egyelőre azonban elég sok a régi kábel, és ezek sérülékenyek.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A rendszert már az előző fejlesztések során úgy alakították ki, hogy egy meghibásodás már nem okoz számottevő kiesést, mert az átkapcsolásokkal gyorsan meg tudják kerülni a sérült részt, a múlt héten azonban egyszerre több helyen adták meg magukat a régi vezetékek, láncreakció alakult ki, és egy ilyen arányú hirtelen romlás után nem mindig sikerül 30–60 perc alatt visszaélelmezni a hálózatot. Ha egy vonalon több defekt adódik, azokat meg kell keresni, és ha az út alatt vannak, akkor a betont is fel kell törni; egyik nap 11 órát voltak kint a hibaelhárítók – magyarázta az aligazgató, hangsúlyozva, előre nem látható hibákról van szó, hiszen nem tudni, hogy egy régi kábel épp hol fog meghibásodni. Az áramkiesések okait kielemzik, és a korszerűsítések is folytatódnak – ígérte.

Az alacsony feszültségű hálózatot is fejlesztik, Sepsiszentgyörgyön tizenkét utca áramellátása újul meg a közeljövőben, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek váratlan meghibásodások, különösen viharos időben. A légi vezetékek közelében levő fák állandó veszélyt jelentenek, és vannak erdőtulajdonosok, akik a törvény által előírt biztonsági sávon is hagyják az égig nőni a lombokat – mondta még Demeter László.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 600
szavazógép
2019-07-05: Közélet - Váry O. Péter:

Végtisztesség Gábor Áronnak

Százhetven évvel ezelőtt, mikor – micsoda iróniája a sorsnak! – ágyúgolyó oltotta ki annak az életét, aki ágyúkat készített, Gábor Áronnak nem lehetett hozzá méltó temetést szervezni: az őrnagynak, a székely tüzérség parancsnokának nemcsak az nem adatott meg, hogy szülőfaluja temetőjében pihenjen, de az sem, hogy ágyú hangja búcsúztassa. S ha már Eresztevény lett végső nyughelye, az utókor bár annyit lerótt adósságából: temetésének 170. évfordulóján elhangzott az az egyetlen ágyúlövés, mely minden csatában elesett tüzért megillet.
2019-07-05: Közélet - Hecser László:

Mindenki fizessen! (Szégyenlista Nagyajtán)

Nagyajta községi tanácsa az adóbeszedés hatékonysága érdekében úgynevezett szégyenlistán tünteti fel a jelentősebb elmaradással rendelkezőket, ugyanakkor kedvezményeket nyújt azok számára, akik külterületeik telekkönyvezését megoldják. A tanácstagok kiállnak a baróti kórház további támogatása mellett, de azt feltételekhez kötik.