Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szégyenlista NagyajtánMindenki fizessen!

2019. július 5., péntek, Közélet

Nagyajta községi tanácsa az adóbeszedés hatékonysága érdekében úgynevezett szégyenlistán tünteti fel a jelentősebb elmaradással rendelkezőket, ugyanakkor kedvezményeket nyújt azok számára, akik külterületeik telekkönyvezését megoldják. A tanácstagok kiállnak a baróti kórház további támogatása mellett, de azt feltételekhez kötik.

  • A nagyajtai községháza. A szerző felvétele
    A nagyajtai községháza. A szerző felvétele

A községháza hirdetőtábláján közzétett adóslistán két cég szerepel – elmaradásuk egyenként meghaladja az ötezer lejt –, a magánszemélyek közül nyolcvanketten halmoztak fel legalább ezerlejes adósságot az önkormányzattal szemben. Bihari Edömér polgármester elmondása szerint a lista elkészítése még nem éreztette hatását: csak azok tettek eleget kötelességüknek, akik adósságuk rendezése nélkül nem tudták ügyeiket a hivatalnál megoldani. „Az adósok közt sok az elszármazott és a külföldön élő, ezért hozzájuk nehezebben jut el a lista elkészítésének és közzétételének híre, illetve őket kevésbé zavarja, hogy azon szerepelnek. Én mégis abban bízom, hogy ez a lista záros határidőn belül rövidülni fog” – nyilatkozta a községvezető.

A tanács május végén tartott ülésén döntött arról, hogy akik külterületeik telekkönyvezését saját költségükön megoldják, azokra a jövő esztendőtől kezdve öt éven át nem vetnek ki adót. Bihari Edömér szerint az adómentesség megszerzése némi utánjárást megkövetel – bizonyítani kell, hogy tényleg eleget tettek a követelményeknek –, de úgy véli, megéri vele foglalkozni, hiszen a mentességen túl a felek javát szolgálja, ha a telekkönyvezést elvégezik.

Az európai parlamenti választások előtt tartott erdővidéki polgármesteri találkozón Balázsi Dénes bardoci polgármester vetette fel, hogy több polgármesteri hivatal nem tesz eleget a szerződésben vállaltaknak, és nem támogatja a baróti kórházat. Nagyajta önkormányzata nem módos, mégis kitart a támogatás további folyósítása mellett, ám csakis akkor, ha a többiek is fizetnek. „Fontos, hogy a baróti kórház megmaradjon, s a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsa az erdővidéki emberek számára. Ezért hajlandóak vagyunk továbbra is kifizetni azt az össze­get – 14 240 lejről van szó –, amit annak idején vállaltunk. Elvárjuk viszont, hogy a többi önkormányzat is haladéktalanul befizesse elmaradását, hiszen annak be nem tartása a megállapodást magát teszi értelmetlenné. Amíg ez nem történik meg, mi felfüggesztjük a befizetéseket” – mondotta Bihari Edömér.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1078
szavazógép
2019-07-05: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Elavult kábelek okozták az áramszüneteket

Nem az utcafelújítási munkálatok, hanem a közepes feszültségű hálózaton történt meghibásodások okozták a múlt heti, hosszabb áramszüneteket Sepsiszentgyörgyön – tudtuk meg a megyei áramszolgálatótól. Az Electrica aligazgatója, Demeter László érdeklődésünkre elmondta: 12 közepes feszültségű vonal húzódik a városban, ezek korszerűsítése megkezdődött, és jövő évben be is fejeződik, egyelőre azonban elég sok a régi kábel, és ezek sérülékenyek.
2019-07-05: Közélet - Iochom István:

Interkulturális gyermektábor Ozsdolán

Interkulturális gyermektábort szervezett Ozsdolán immár negyedik alkalommal a Gyulafehérvári Caritas: az összejövetelen hatvan olyan ozsdolai elemi iskolás – magyarok, románok és romák – vett részt, aki még a tanév vége előtt egy-egy rajzzal jelentkezett. A tábor fő célja, hogy az ozsdolai magyar, román és roma gyermekeknek is legyen egy olyan lehetőségük, amikor közösen tölthetnek el öt napot, mivel nem minden család engedheti meg magának, hogy gyermekét fizetéses táborba küldje. A helyi közösség igényelte ezt a rendezvényt.