Zúgolódnak az Európai Parlamentben

2019. július 5., péntek, Világfigyelő

Ursula von der Leyen jelöltségének jóváhagyására kérte az Európai Parlamentet (EP) tegnap Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, hogy a jelenlegi német védelmi miniszter lehessen Jean-Claude Juncker utódja az Európai Bizottság (EB) élén. Az uniós tagországok állam- és kormányfői a hét eleji csúcstalálkozójukon meglepetésre von der Leyent jelölték a brüsszeli testület elnökének. A testületben sokat bírálták az Európai Tanács eljárását.

  • Donald Tusk az új európai bizottsági elnökjelölt támogatására kérte az EP tagjait
    Donald Tusk az új európai bizottsági elnökjelölt támogatására kérte az EP tagjait

Tusk az EP strasbourgi plenáris ülésén felszólalva leszögezte: a főbb uniós intézmények vezetői tisztségeiben most először sikerült tökéletes nemi egyensúlyt elérni a jelöléseknél. „Remélem, hogy ez ösztönözni fogja a képviselő-testületet a döntése meghozatalakor” – jelentette ki. A volt lengyel kormányfő hangsúlyozta, hogy bár nem a csúcsjelölti rendszer volt végül a meghatározó, demokratikus döntés született. Egyesek szerint az Európai Parlament jelenti a valódi európai demokráciát, mások szerint viszont épp az Európai Tanács, a tagállami vezetők erős demokratikus felhatalmazása miatt. Valójában azonban nincs sok értelme az ilyen vitáknak, ugyanis mindkét intézmény demokratikus – mondta. Kiemelte, hogy időben sikerült tető alá hozni a tisztújítási kompromisszumot, sokkal gyorsabban, mint legutóbb, öt évvel ezelőtt. Az EU-párti erők közül a jóváhagyást illetőleg leginkább vonakodó zöldpárti frakciónak Tusk azt üzente, hogy részvételük a döntéshozatalban egész Európának a hasznára válna.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő a vitában hangoztatta, bukásra vannak ítélve azok a kísérletek, amelyek nem veszik figyelembe az emberek akaratát, márpedig májusban a választást az Európai Néppárt nyerte meg, így neki kell adnia a bizottság elnökét. Hozzátette: „a csúcsjelölti rendszeren már túllépett a történelem”, s ennek köszönhetően esély van egy új kezdetre. „Elindulhatunk egy kiegyensúlyozottabb és józanabb irányba. Egy olyan EU irányába, amelyben az erős tagországok szorosan együttműködnek egymással és az uniós intézményekkel, nem túlterjeszkedve a szerződéses szabályokon, egymás alkotmányos identitásának kölcsönös tiszteletben tartásával, megőrizve a kontinens keresztény gyökereit és szembeszállva az azokat a bevándorlás révén megváltoztatni kívánó törekvésekkel” – jelentette ki.

Az ülésen számos képviselő, illetve a legtöbb frakció vezetője erősen bírálta az Európai Tanács eljárását. Elsősorban a csúcsjelölti rendszer figyelmen kívül hagyása miatt kritizálták a tagállami vezetőket, de amiatt is, hogy ők jelölték ki az Európai Központi Bank vezetőjét, és bele kívánnak szólni az Európai Bizottság alelnökeinek és tagjainak megválasztásába. Emellett többen nemtetszésüket nyilvánították ki a földrajzi egyensúly hiánya miatt, kiemelve, nem jutott fontos tisztség egyetlen kelet- vagy közép-európai tagállamnak sem.

Az EP várhatóan július közepén fog szavazni a német miniszter jóváhagyásáról, és egyes elemzők szerint szoros eredményre kell készülni. Ursula von der Leyen kevesebb mint 24 órával a kiválasztása után, szerda délután Strasbourgba látogatott, ahol részt vett az Európai Néppárt frakcióülésén, s egyéb megbeszéléseket is folytatott. „Tisztában vagyok vele, hogy el kell nyernem, ki kell érdemelnem az Európai Parlament bizalmát, és ezért segítséget kérek abban, hogy egy csapat lehessünk” – mondta sajtóhírek szerint a tárcavezető a néppárti képviselőknek. Szerdai találkozójukról Juncker leköszönő EB-elnök a Twitteren számolt be, „igazi európainak” nevezve von der Leyent.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1834
szavazógép
2019-07-05: Közélet - Iochom István:

Interkulturális gyermektábor Ozsdolán

Interkulturális gyermektábort szervezett Ozsdolán immár negyedik alkalommal a Gyulafehérvári Caritas: az összejövetelen hatvan olyan ozsdolai elemi iskolás – magyarok, románok és romák – vett részt, aki még a tanév vége előtt egy-egy rajzzal jelentkezett. A tábor fő célja, hogy az ozsdolai magyar, román és roma gyermekeknek is legyen egy olyan lehetőségük, amikor közösen tölthetnek el öt napot, mivel nem minden család engedheti meg magának, hogy gyermekét fizetéses táborba küldje. A helyi közösség igényelte ezt a rendezvényt.
2019-07-05: Világfigyelő - :

Orosz–amerikai stratégiai szövetség?

Alaptalannak nevezte az orosz beavatkozás vádját az amerikai és az európai parlamenti választásokba, és stratégiai együttműködést szorgalmazott az Egyesült Államokkal és az EU-val Vlagyimir Putyin orosz elnök a Corriere della Sera olasz napilapban, a római látogatásával egy napon megjelent interjúban tegnap.