Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Interkulturális gyermektábor Ozsdolán

2019. július 5., péntek, Közélet

Interkulturális gyermektábort szervezett Ozsdolán immár negyedik alkalommal a Gyulafehérvári Caritas: az összejövetelen hatvan olyan ozsdolai elemi iskolás – magyarok, románok és romák – vett részt, aki még a tanév vége előtt egy-egy rajzzal jelentkezett. A tábor fő célja, hogy az ozsdolai magyar, román és roma gyermekeknek is legyen egy olyan lehetőségük, amikor közösen tölthetnek el öt napot, mivel nem minden család engedheti meg magának, hogy gyermekét fizetéses táborba küldje. A helyi közösség igényelte ezt a rendezvényt.

  • Földi Mária felvétele
    Földi Mária felvétele

Hubbes Kinga, a Gyulafehérvári Caritas háromszéki vezetője szerint az idei tábornak két újdonsága is volt. A különböző kis- és nagycsoportos játékok, vetélkedők és kézműves-foglalkozások mellett, a programban nagy szerepet kapott a zene és a közös éneklés. A tábor vendége volt Elana Andrews, a Caritas Superar kórus programjának szakmai vezetője, aki különböző nyelveken tanított énekeket a gyermekeknek. A tábor ma egy családi rendezvénnyel zárul, ahol a gyermekek előadják azokat az énekeket, kisebb táncprodukciókat, amit a táborban tanultak.

A program kidolgozásában és megvalósításában tizenkilenc önkéntes segített. Hubbes Kinga második újdonságként azt emelte ki, hogy az önkéntesek többsége ozsdolai fiatal volt, akik a Kun Kocsárd-iskola tanulói. Ők nemcsak a tábor ideje alatt nyújtottak nélkülözhetetlen segítséget, hanem már az előkészületekben és a program kidolgozásában is nagy szerepet vállaltak. A fiatalok jól összeszokott csapatként vettek részt a munkában a tábor ideje alatt, hiszen már a tanév során több önkéntes akciót is szerveztek a faluban az ifjak és a helyi közösség igényeire építve, a Gyulafehérvári Caritas égisze alatt működő DARE Regionális program Gyermekparlamentjének részeként.

A tábor fő szervezője a Gyulafehérvári Caritas ozsdolai nappali központja volt, amely iskolaidőben társadalmi nevelési foglalkozásokat biztosít a Kun Kocsárd-iskolába járó gyermekek számára, együttműködésben más, a szervezet által lebonyolított programokkal, így a DARE Regionális Programmal, a Superar, valamint az United Networks közösségfejlesztő programmal.

Hubbes Kinga azt is elárulta, hogy az idei tábor nem valósulhatott volna meg a helyi erőforrások bevonása nélkül: a helyi támogatók és önkéntesek segítségével nemcsak egész hetes fejlődési és szórakozási lehetőséget biztosítottak az ozsdolai gyermekeknek, hanem segítségükkel több vonatkozásban is hozzáadott értékű rendezvény jött létre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1227
szavazógép
2019-07-05: Közélet - Hecser László:

Mindenki fizessen! (Szégyenlista Nagyajtán)

Nagyajta községi tanácsa az adóbeszedés hatékonysága érdekében úgynevezett szégyenlistán tünteti fel a jelentősebb elmaradással rendelkezőket, ugyanakkor kedvezményeket nyújt azok számára, akik külterületeik telekkönyvezését megoldják. A tanácstagok kiállnak a baróti kórház további támogatása mellett, de azt feltételekhez kötik.
2019-07-05: Világfigyelő - :

Zúgolódnak az Európai Parlamentben

Ursula von der Leyen jelöltségének jóváhagyására kérte az Európai Parlamentet (EP) tegnap Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, hogy a jelenlegi német védelmi miniszter lehessen Jean-Claude Juncker utódja az Európai Bizottság (EB) élén. Az uniós tagországok állam- és kormányfői a hét eleji csúcstalálkozójukon meglepetésre von der Leyent jelölték a brüsszeli testület elnökének. A testületben sokat bírálták az Európai Tanács eljárását.