Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. július 8., hétfő, Mi, hol, mikor?

Fókuszban Székelyföld
A Székelyföldi Közpolitikai Intézet Fókuszban Székelyföld című előadás-sorozatának célja bemutatni a Székelyföld aktuális társadalmi, gazdasági, politikai folyamatait vizsgáló társadalomtudományi és más témájú kutatások friss eredményeit. Az intézet saját kutatásainak ismertetése mellett a szervezők fontosnak tartják a régióval foglalkozó más szakemberekkel való együttműködést, eszmecserét, munkájuk bemutatását a sepsiszentgyörgyi és székelyföldi érdeklődő közönség számára.

Az első előadásra július 9-én, kedden 18 órától kerül sor az SZKI székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 8. szám, B2-es iroda) Etnikai alapú jövedelmi és gazdasági egyenlőtlenségek Székelyföldön témával. Előadók: Csata Zsombor, az MTA Kisebbségkutató Intézetének tudományos munkatársa, a BBTE oktatója: A közigazgatási elit vizsgálatának lehetőségei a vagyonnyilatkozatok alapján – Marosvásárhely példája; Székely István Gergő, a Székelyföldi Közpolitikai Intézet kutatási igazgatója: Etnikai egyenlőtlenségek a közszférában Kovászna megyében. Várnak minden érdeklődőt.

 

Ikavári néptáncfesztivál
Az Ikavári néptáncfesztivál idei kiadására július 14-én kerül sor a csernátoni Ikavár aljában, amelyen Kovászna és Hargita megyei, valamint szórványban élő magyar tánccsoportok vesznek részt, összesen körülbelül 17 táncegyüttes, 300 személy (táncos és népzenész). A szórványból érkező csoportok a rendezvény előestéjén, július 12-én, pénteken este érkeznek meg a községbe. Az első estét közösen töltik a csernátoni tánccsoport tagjaival, majd ezt követően lehetőségük adódik a többi háromszéki, székelyföldi meghívott csoporttal találkozni a rendezvény két napja alatt.

A fesztivál első napján egy közösen eltöltött délutánra kerül sor, ahol a tánccsoportok megismerkedhetnek egymással, kapcsolatokat alakíthatnak ki. Közös programokra, tematikus néprajzi előadásokra, műhelymunkára, népi játékokra, valamint a tánccsoportvezetők kerekasztalára kerül sor. A napot közös táncház és táncos mulatság zárja Mihály Pál prímás és zenekara közreműködésével. A második napon a tánccsoportok közös gálájára, a Csernátoni Dalcsoport előadására, valamint bemutatóval és tevékenységekkel egybekötött kézművesvásárra, néprajzi kiállításra és játszóházra kerül sor. A második napi program ugyancsak táncházzal ér véget a részt vevő zenészek és együttesek tagjai, valamint a nézőközönség részvételével.

A gálaműsor napjának tervezett programja: 11 órától ünnepi istentisztelet a felsőcsernátoni református templomban; 12 órától a játszóház megnyitása – csernátoni népi alkotók kiállítása és kézműves-foglalkozások; 15 órától ünnepélyes megnyitó; 15.30-tól a fellépő csoportok előadásai; 19 órától István Ildikó és barátai – koncert; 20 órától táncház. Szervező: az Ika Ifjúsági Egyesület. Az egyesület támogatója a Csoóri Sándor Alap.

 

Zene
SZIMFONIKUS NAPOK. A Voces-ProArt Kulturális Egyesület szervezésében július 10-én, szerdán 19 órától kerül sor a 10. Szimfonikus Napok zárókoncertjére a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban. Fellép a Sepsi Kamarazenekar, a Voces kamarakórus, meghívott: Luiza Zan dzsesszénekesnő és Pakot István énekes. Művészeti irányító: Cserkész Emese. A belépés díjtalan.

 

Rádió
MÁRIA RÁDIÓ. A sepsiszentgyörgyi stúdió mai élő adásai: 14.45-től és 17 órától Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat; 15 órától irgalmasság rózsafüzér; 15.20-tól zenés köszöntő; 15.55-től és 19.30-tól műsorismertető; 17.15-től örvendetes rózsafüzér; 17.50-től Jézus vére litánia; 18 órától szentmise Szilágysomlyóról; 18.50-től A hét plébániája; 19 órától Úrangyala; 19.05-től Jézus él – tanúságtételek; 19.40-től zsolozsma – esti dicséret; 21.15-től a béke rózsafüzére; 22 órától zsolozsma – kompletórium. Honlap: mariaradio.ro.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban kedden: 16.45-től Csodapark – amerikai–spanyol animációs vígjáték, magyarul beszélő; 18.30-tól Egy kutya négy útja – amerikai családi film, magyarul beszélő; 17 órától A művészet templomai – Raffaello: A festőfejedelem – olasz ismeretterjesztő film, magyar felirattal; 18.45-től Mágikus éjszaka – olasz vígjáték, román felirattal; 20.45-től Gyerekjáték – amerikai akcióthriller, krimi, magyarul beszélő; 21 órától Saf – német–török–román filmdráma, román felirattal. Szerdán: 16.30-tól Egy kutya négy útja – amerikai családi film, román felirattal; 16.45-től A kis kedvencek titkos élete 2. – amerikai animációs kalandfilm, magyarul beszélő; 18.30-tól Két lépés távolság – amerikai romantikus dráma, magyar beszélő és Saf – német–török–román filmdráma, román felirattal; 20.45-től Gyerekjáték – amerikai akcióthriller, krimi, román felirattal; 21 órától Csekély esély – amerikai vígjáték, magyarul beszélő. Csütörtökön: 18.15-től Napszállta – magyar–francia dráma, román felirattal; 18.30-tól Pókember: Idegenben – amerikai akcióvígjáték, kalandfilm, román felirattal; 21 órától Sötét zsaruk a föld körül – amerikai akcióvígjáték, sci-fi, román felirattal, 21 órától Csekély esély – amerikai vígjáték, román felirattal.

 

Katus Attila Kézdivásárhelyen
Július 13-án, szombaton 11 órától a kézdivásárhelyi sportcsarnokban az RMDSZ Kézdivásárhelyi Nőszervezetének meghívására Katus Attila magyarországi személyi edző, életmód-tanácsadó, világ- és Európa-bajnok sportoló, a KatusAktív Életmódprogram kidolgozója tart aerobikedzést és életmód-tanácsadást. A II. Fitt Nap belépőjegyeiből befolyó összeget a szervezők a Pro Pectus Egyesület által működtetett Oláh Attila nappali otthon részére ajánlják fel. Elővételben jegyet vásárolni az RMDSZ kézdivásárhelyi (Apafi Mihály utca 1. szám, telefon: 0721 297 540) és sepsiszentgyörgyi (Martinovics Ignác utca 2. szám, a Beör-palota első emelete, telefon: 0735 610 100) irodájában lehet hétfőtől csütörtökig 8–16, pénteken 8–14 óráig.

 

Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai július 10-én, szerdán 16–17.30 óráig Maksán a polgármesteri hivatalban, illetve 18–19.30 óráig Sepsibesenyőn a református imateremben fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is. Felhívják a figyelmet, hogy a fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.
Aki Háromszéken szeretné beadni az említett kérelmeket anélkül, hogy Csíkszeredába kelljen utaznia, keresse fel hétfőtől csütörtökig 8–16, pénteken 8–14 óráig az RMDSZ sepsiszentgyörgyi (Martinovics Ignác utca 2. szám, a Beör-palota első emelete, telefon: 0735 610 100), kovásznai (Szabadság utca 12. szám, telefon: 0734 639 897), kézdivásárhelyi (Apafi Mihály utca 1. szám, telefon: 0721 297 540), illetve baróti irodáját (Szabadság utca 19-es tömbház, 4B lépcsőház, telefon: 0734 640 118).

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Benedek Elek utca 2. szám alatti Farmacom (telefon: 0367 407 568, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Sepsiszentgyörgyről is hívható az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat, amelynek szakembereihez hétköznap 19–23 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 17.30-tól balett és kortárs tánc diákoknak, 19 órától kezdő társaságitánc-tanfolyam felnőtteknek. Telefon: 0722 233 774.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden hétfőn 16–18 óráig vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést végez a kovásznai művelődési ház épületében. Érdeklődni a 0742 391 320-as telefonon lehet.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2259
szavazógép
2019-07-07: Belföld - :

A magyar nyelvi jogok ellen tüntettek Bukarestben

A magyar nyelvi jogok vélelmezett bővítése ellen rendezett tüntetést vasárnap Bukarestben a kormány épülete előtt két – főleg Székelyföldön tevékenykedő – román civil szervezet. A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma, illetve a Nemzet Útja nevű egyesület felhívására több mint száz tüntető érkezett román zászlókat lengetve a tér egy román nemzeti színű óriáslobogóval elkerített sarkába. Többségüket a Frăția Ortodoxă (Ortodox testvériség) feliratú kisbuszok hozták Bukarestbe.
2019-07-08: Sport - Tibodi Ferenc:

Fejlődni csak kemény munkával lehet (Asztalitenisz)

Fejlődni csak kemény munkával lehet – vallja Kocsis Balázs, a Sepsiszentgyörgyi Iskolás Sportklub fiatalabbik pingpongedzője, aki egyben a megyeszékhelyi Sepsi-SIC felnőtt férfi asztaliteniszcsapatának tagja is. Elmondása szerint a Sepsi ISK-nál jelen pillanatban mintegy ötven gyerekkel foglalkoznak, s bár még nem lettek országos bajnokok, a hazai mezőnyben már számolni kell a szentgyörgyi tehetséges kis sportolókkal. Balázzsal múlt csütörtökön az egykori dollárpiac melletti asztalitenisz-teremben találkoztunk, ahol a haladók mellett éppen egy kezdő fiúnak volt edzése. A baráti hangulatú tréningen a „nagyobbak” már egymaguk vagy csapatban végezeték a számukra előírt gyakorlatokat, az ISK edzője pedig egy, a pingpong szempontjából zöldfülű lurkót próbált bevezetni a sportág rejtelmeibe. Bízunk abban, hogy sikerült neki, hiszen a nyári vakációját töltő legény boldogan és mosolyogva zárta az edzést. Ezt követően beszélgettünk vele, akit arról faggatunk, hogy mi hír van a sepsiszentgyörgyi utánpótlás-nevelés és a felnőttcsapat háza táján.