Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tengeri kikötője lesz Magyarországnak

2019. július 8., hétfő, Világfigyelő

Magyarország tengeri kikötőt és kijáratot létesít az olaszországi Triesztben a magyar vállalkozások számára, az erről szóló megállapodást pénteken írták alá – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Triesztben.

Szijjártó Péter Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, Magyarország egy 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező 32 hektáros területet vásárolt meg Trieszt kikötőjében 31 millió euróért, 60 éves koncessziós szerződés keretében. A vámszabad kikötőben majdnem 100 millió eurós infrastrukturális beruházást is terveznek, hogy a magyar vállalkozások innen bonyolíthassák le exporttevékenységüket, amely várhatóan mintegy kétmillió tonna, avagy 78 ezer konténer lesz évente – ismertette a miniszter. Szerinte a kikötőről aláírt megállapodás az elmúlt évek egyik legfontosabb szerződése, amely stratégiai fontosságú a magyar vállalatok és Magyarország számára. A megállapodással új fejezet kezdődik a magyar–olasz kapcsolatokban, a két ország közötti együttműködés pedig még soha nem volt ilyen biztató – fogalmazott Szijjártó Péter. Olaszország jelenleg Magyarországnak ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere, és egyben az ötödik legfontosabb beruházó Magyarországon, 700 olasz vállalat több mint 15 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Matteo Salvini azt hangsúlyozta, hogy a „fejlődés irányába nyitnak kikötőket”, és olyan együttműködési megállapodásról van szó, amely kiemelten hozzájárul az olasz gazdaság növekedéséhez. A politikus elmondta, hogy Szijjártó Péterrel folytatott tárgyalásán beszéltek az energetikai területről, mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködésről, közös védelmi elgondolásokról. Szó volt nagy infrastrukturális együttműködésről, amelynek során Magyarország együttműködik Olaszországgal. Energetikai útvonalakról is beszéltek, amelyek szintén független összeköttetést biztosítanak a két ország között. Salvini úgy vélekedett, hogy ezek gazdaságilag Trieszt városa számára is nagyon fontos lépések, Magyarország gazdasága pedig kibontakozóban van és erős fejlődési útvonalon halad.

Salvini elmondta, hogy péntek délelőtt felhívta Boštjan Poklukar szlovén és Davor Božinović horvát belügyminisztert, mert nyitott kikötőket szeretnének, nyitott határokat, amelyek a gazdagságot erősítik. Salvini elmondta azt is, hogy Friuli-Venezia Giulia tartomány kormányzója, Massimiliano Fedriga szeptemberben ellátogat Magyarországra, ahova ő is igyekszik elkísérni a kormányzót.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 724
szavazógép
2019-07-08: Sport - :

Fellendítenék a női labdarúgást

A Román Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága a romániai női labdarúgását fejlesztő projektet indított útjára, amely szerint a 2020–2021. évi szezontól a román élvonalban szereplő férficsapatoknak női utánpótlásgárdával is kell rendelkezniük.
2019-07-08: Belföld - :

Hírsaláta

KÉTEZER SZÉKELY LEÁNY. Összesen 1944 székely leányt és 1001 székely legényt regisztráltak a 30. alkalommal megrendezett Ezer Székely Leány Napján a csíksomlyói Nagy- és Kis-Somlyó közötti hegynyeregben szombat délután. A legfiatalabb résztvevő Csúcs Sára volt, akit szülei háromhetesen öltöztettek székely viseletbe.