A hetedik olvasó- és kézművestábor„Vannak vidékek legbelül”

2019. július 8., hétfő, Közélet

Kányádi Sándor-idézetet – „Vannak vidékek legbelül” – választottak az alsócsernátoni Haszmann Pál Múzeumban a Bod Péter Megyei Könyvtárral közösen szervezett, tegnap véget ért hetedik olvasó- és kézművestábor mottójául.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Dimény-Haszmann Orsolya, a múzeum vezetője elmondta: az eseményt megelőző vetélkedőnek a témája is évfordulós szerzőkhöz kötődött. Ha előző esztendőkben a múzeumkertben szerveztek nagy vetélkedőt háromszéki V–VIII. osztályos tanulóknak, idén változtattak a szabályzaton, és azokat a tanárokat szólították meg, akik eddig több mint háromszor kapcsolódtak be a versenybe. Rájuk bízták, hogy válasszanak ki kilenc-kilenc tanulót, akik részére a szervezők elküldték a feladatsorokat. Közülük választotta ki egy háromtagú zsűri azt a húsz sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, zágoni, csernátoni és zabolai gyermeket, akik részt vettek az ötnapos táborozáson.

Az irodalmi foglalkozásokat idén is – akárcsak az előző években – Gombos Péter egyetemi docens, a Magyar Olvasástársaság alelnöke és Gombosné Szabó Sára kaposvári egyetemi könyvtáros vezette: kortárs, illetve klasszikus irodalmi szövegek, versek, novellák és dalszövegek segítségével „merítették bele” a táborozókat az irodalomba. A tábor programját úgy állították össze, hogy különféle művészeti ágakról – zene, képzőművészet, irodalom – legyenek meghívottak: Demeter Elemér kézdivásárhelyi zenész zenés-beszélgetést tartott, André Csongor képzőművész agyagozott, László Noémi költő interaktív foglalkozást tartott. Fándly Csaba kaposvári színművész szombaton és vasárnap vezetett többórás intenzív műhelytevékenységet. A kézműves-tevékenységeket Dimény-Haszmann Orsolya irányította. A meghívottakkal Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója, társszervező beszélgetett. Az olvasó- és kézművestábort a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány támogatta.

A múzeumvezetőtől megtudtuk továbbá, hogy a nyár folyamán sor kerül a szokásos fafaragó és bútorfestő táborokra, és már megkezdődtek az előkészületek a szeptember 21-i Burrogtatóra is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1788
szavazógép
2019-07-08: Közélet - Hecser László:

Székelyföld erdészei Bardocon

Közel négyszáz erdész részvételével zajlott a nyolcadik alkalommal megszervezett székelyföldi erdésztalálkozó pénteken Bardocon. A hangsúlyt az ismerkedésre és a régi barátságok ápolására helyezték, de némelyeknek – akik beneveztek a versenyre – számot kellett adniuk elméleti és gyakorlati tudásukról, a többieknek az üstök mellett a labdarúgópályán és az pingpongasztalnál kellett bizonyítaniuk.
2019-07-08: Sport - Miska Brigitta:

Európa-bajnokságon versenyeztek a sepsiszentgyörgyi sportolók (Multisport)

Június 28. és július 7. között Marosvásárhely és környéke adott otthont a Multisport Európa-bajnokságnak, ahol duatlonban, akvatlonban, krossztriatlonban, krosszduatlonban, középtávú triatlonban és akvabike-ban tette próbára magát 30 országból közel 2000 sportoló. A megmérettetésen a sepsiszentgyörgyi Dániel Attila és Imreh László két versenyszámban állt rajthoz, míg Lupuj Noémi krosszduatlonban utasított mindenkit maga mögé korosztályában.