Félszáz gazdaságot öntött el az ár

2019. július 8., hétfő, Közélet

Mintegy ötven torjai gazdaságot – udvart, veteményeskertet, pincét és kutat – öntött el a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka lezúdult rengeteg eső miatt megduzzadt Munkács-pataka.

Daragus Attila, Torja polgármestere  elmondta: idén még voltak nagyobb esőzések, de ekkora, mint vasárnap éjszaka, ötévente szokott lenni. Éjfél után két órával már Bálványoson lehetett tudni, hogy gond lesz Torján, hiszen három rendben is zivatar tombolt. Torján a legkritikusabb hely a Munkács-falurész, ahol a hasonló nevű patak, amelyik 13,5 kilométeres szakaszon gyűjti össze a kisebb patakok vizét, Bálványoson a vár mögötti résztől, a Cecele-tető alatt az egész völgyben levő vizet magába gyűjti és lehozza Torjára. Amikor az a hatalmas víztömeg a Munkács-falurészre ér, elönti az ottani és a valáli bennvalókat, majd kifolyik a főútra, aztán a Torja-patakában köt ki. Tegnap már elkezdődött a kutak fertőtlenítése és a pincékből az iszapos víz kiszivattyúzása. Az elöljáró szerint nem keletkezett tetemes kár, nem kellett senkit sem kilakoltatni, az árvíz lakóházakba nem hatolt be.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2019-07-08: Belföld - :

Életbe lép a nyugdíjtörvény

Aláírta a nyugdíjtörvényt Klaus Iohannis államfő. A jogszabály – amelyet a képviselőház múlt héten fogadott el ismét, miután az alkotmánybíróság visszaküldte – a nyugdíjak fokozatos emelését írja elő, 2019 szeptember 1-től 2022-ig. A nyugdíjemelés az idén 8,4 milliárd lejes kiadást jelent az államnak.
2019-07-09: Gazdakör - Iochom István:

A burgonya zöld napja Kézdivásárhelyen

Pénteken tartották meg a Burgonyakísérleti és -fejlesztési Állomás Kézdivásárhely és Csernáton közötti mintaparcelláján A burgonya zöld napja országos rendezvény 42. kiadását, amelyen több mint háromszáz gazda volt jelen, zömében burgonyatermesztők.