A burgonya zöld napja Kézdivásárhelyen

2019. július 9., kedd, Gazdakör

Pénteken tartották meg a Burgonyakísérleti és -fejlesztési Állomás Kézdivásárhely és Csernáton közötti mintaparcelláján A burgonya zöld napja országos rendezvény 42. kiadását, amelyen több mint háromszáz gazda volt jelen, zömében burgonyatermesztők.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A 42. szimpózium témája a burgonya minősége volt, az előadók pedig a Brassói Burgonya- és Cukorrépa-kutató Intézet tudományos munkatársai voltak. A rendezvény főszervezője a Romániai Burgonyatermesztők Országos Szövetsége, a kísérleti és fejlesztési állomás mellett a szervezésből és a vendéglátásból az AgroWest BMB is kivette a részét.

A gyülekezést követően a házigazdák bemutatták a különböző input-anyagokat (műtrágyák, növényvédő szerek, vetőmagok stb.) és néhány korszerű mezőgazdasági gépet. Ebéd után a résztvevők a csernátoni AgroWest BMB udvarára vonultak, ahol burgonya-, zöldség- és hagymatechnológiai gépek bemutatójára került sor. Ezt követően a Timate Kft.-nél modern mosási, illetve csomagolási technológiával ismerkedhettek a termelők. Farmlátogatás, illetve a Haszmann Pál Múzeum régi mezőgazdasági gépeinek a megtekintése után a rendezvény díszvacsorával zárult.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 692
szavazógép
2019-07-08: Közélet - Iochom István:

Félszáz gazdaságot öntött el az ár

Mintegy ötven torjai gazdaságot – udvart, veteményeskertet, pincét és kutat – öntött el a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka lezúdult rengeteg eső miatt megduzzadt Munkács-pataka.
2019-07-09: Gazdakör - Incze Péter:

Gyakorlatilag elfogyott a pályázható pénz (Vidékfejlesztés)

Az uniós jóváhagyás szerint a 2014–2020 közötti időszakban 9,472 milliárd euró pályázható a vidékfejlesztési tervben, ebből 8,125 milliárd az uniós költségvetésből származik, amihez a román állam költségvetéséből 1,347 milliárd eurót kellett kötelezően hozzátenni. A vidékfejlesztési terv 15 nagy intézkedésre (pályázási területre) és több alfejezetre (programra) oszlott, ezen rendszer szerint hirdették meg a pályázatokat. A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség a hangsúlyt most a nyertes és megvalósult pályázatok kifizetésére fekteti.