Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hatalomváltás Görögországban

2019. július 9., kedd, Világfigyelő

Az ellenzéki konzervatív Új Demokrácia párt nyerte meg Görögországban a vasárnap tartott előrehozott parlamenti választásokat az eddig kormányzó Radikális Baloldal Koalíciójával (Sziriza) szemben. Az Új Demokrácia abszolút többséget biztosíthat magának a parlamentben, így partnerek nélkül kormányozhat. A párt vezetője, Kiriákosz Micotákisz tegnap le is tette a hivatali esküt.

  • Kiriákosz Micotákisz leteszi a hivatali esküt. Fotó: WEBTV
    Kiriákosz Micotákisz leteszi a hivatali esküt. Fotó: WEBTV

Alekszisz Ciprasz leköszönő miniszterelnök május végén jelentette be, hogy július 7-én – három hónappal az esedékes időpont előtt – előrehozott parlamenti választásokat tartanak Görögországban, miután pártja mind az európai parlamenti választásokon, mind a görög helyhatósági választásokon alulmaradt az Új Demokrácia párttal szemben.

Ciprasz 2015-ben került hatalomra azzal az ígérettel, hogy szembeszáll a Görögország külföldi hitelezői által előírt megszorító intézkedésekkel, amelyeket a pénzügyi válságba került országnak a mentőhitelek fejében kellett elvállalnia. Sziriza népszerűségvesztése szorosan összefügg az utóbbi évek meg­szorító intézkedéseivel, amelyeket a kormánynak végeredményben végre kellett hajtania. Ciprasz kormányának népszerűségét emellett a tavaly augusztusi, Athén külterületén pusztító erdőtűz rossz kezelése is aláásta, a katasztrófában ugyanis 101 ember vesztette életét.

Jelentős társadalmi ellenállást váltott ki a szomszédos Macedóniával kötött megállapodás is, amely véget vetett a hosszú évtizedek óta húzódó névvitának a két ország között, egyúttal szabad utat adott az immáron Észak-Macedónia nevet viselő ország uniós integrációjának.

Az 51 éves Kiriákosz Micotákisz fő ígérete az adók csökkentése, valamint a vállalkozásbarát reformok életbe léptetése. A párt ugyanis a jövedelem-, az ingatlan- és a társasági adó csökkentésére, valamint a szociális hozzájárulás mérséklésére tett ígéretet, továbbá a minimálbér emelésére és a rendőri állomány növelésére.

Orbán Viktor, Magyarország kormányfője levélben gratulált Görögország új miniszterelnökének pártja választási győzelméhez és kormányfői kinevezéséhez. Bízom benne, hogy a kölcsönös tisztelet és a konstruktív párbeszéd talaján a jövőben sikerül tovább erősítenünk az országaink közötti együttműködést, írta levelében.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 963
szavazógép
2019-07-09: Közélet - Iochom István:

Kitűzték a tárgyalás időpontját (Az ozsdolai közbirtokosság ellen)

A brassói táblabíróságon június 27-én iktatták a Kovászna Megyei Törvényszék azon beadványát, melyben azt kérik, hogy a táblabíróság döntsön arról, hogy a román állam képviseletében a pénzügyminisztérium által az ozsdolai Láros Közbirtokosság, Kovászna megye, illetve Ozsdola község földosztó bizottsága ellen indított perben a Kovászna Megyei Törvényszék vagy a kézdivásárhelyi bíróság az illetékes alapfokon letárgyalni a 2018/322/2462-es számú periratot.
2019-07-09: Világfigyelő - :

Fenntartják az Oroszország elleni büntetőintézkedéseket (EU–ukrán csúcstalálkozó)

Az Európai Unió a jövőben is támogatni fogja Ukrajnát, és fenntartja az Oroszországgal szemben a Krím félsziget önkényes elcsatolása és a Donyec-medencei agresszió miatt kiszabott büntetőintézkedéseket – erről biztosították ukrán tárgyalópartnereiket az EU vezetői tegnap a Kijevben tartott EU–ukrán csúcstalálkozón.