Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Török próbafúrások Ciprus közelébenAggódik az Európai Unió

2019. július 9., kedd, Világfigyelő

Komoly aggodalomra ad okot Törökország azon szándéka, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők után kutatva ismét illegális próbafúrásokat végezne Ciprus északkeleti partvidékén – jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője tegnap.

Mogherini hangsúlyozta, egy tengeri területen – amelyet Ciprus kizárólagos gazdasági övezete részének tekint – két hónappal ezelőtt már megkezdett török fúrási műveleteket követő újabb tervezett tevékenység elfogadhatatlan, sérti Ciprus önállóságát. Az Európai Unió ismételten felszólítja a török hatóságokat, hogy tartózkodjanak az ilyen tevékenységtől, a jószomszédi viszony szellemében járjanak el, és a nemzetközi joggal összhangban tartsák tiszteletben a Ciprusi Köztársaság önállóságát és jogait – fogalmazott. Törökország fellépése súlyosan negatív hatást gyakorol az EU és Törökország közötti kapcsolatokra – tette hozzá Mogherini.

Az Európai Bizottság korábban hangoztatott véleménye szerint Törökország tevékenysége a megbékélés felé vezető úton eddig elért eredményeket sodorhatja veszélybe. Az Európai Unió tagországainak vezetői június második felében tartott csúcsértekezletükön határozottan elítélték a Ciprus közelében elkezdett illegális török próbafúrásokat, és válaszintézkedéseket helyeztek kilátásba, amennyiben Ankara nem hagy fel ezen tevékenységével.

Törökország októberben indította útnak első, Fatih nevű fúróhajóját, amely Antalya török tengerparti város közelében folytat próbafúrásokat. Ankara egy második fúróhajót is vásárolt, amelyet eredetileg a fekete-tengeri térségben tervezett használni, de végül Ciprushoz vezényelt.

A szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság igényt tart a Ciprus környéki vizek alatt található energiahordozók egy részére, azonban a nicosiai kormány nem hajlandó tárgyalni erről.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország nagyjából 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. A ciprusi görögök és törökök közötti béke- és országegyesítési tárgyalások mindmáig nem vezettek eredményre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 724
szavazógép
2019-07-09: Világfigyelő - :

Fenntartják az Oroszország elleni büntetőintézkedéseket (EU–ukrán csúcstalálkozó)

Az Európai Unió a jövőben is támogatni fogja Ukrajnát, és fenntartja az Oroszországgal szemben a Krím félsziget önkényes elcsatolása és a Donyec-medencei agresszió miatt kiszabott büntetőintézkedéseket – erről biztosították ukrán tárgyalópartnereiket az EU vezetői tegnap a Kijevben tartott EU–ukrán csúcstalálkozón.
2019-07-09: Világfigyelő - :

Emberi jogi bizottságot hoztak létre (Amerikai Egyesült Államok)

Az amerikai külügyminisztérium emberi jogokkal foglalkozó bizottságot hozott létre – jelentette be tegnap Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője. Az Elidegeníthetetlen Jogok Bizottsága tanácsadó munkát végez majd a külügyminisztérium és a kormányzat számára emberi jogi kérdésekben, s annak részletesebb megvilágításában, hogy milyen szerepet kell játszaniuk az emberi jogoknak az amerikai külpolitikában.