Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Amerikai Egyesült ÁllamokEmberi jogi bizottságot hoztak létre

2019. július 9., kedd, Világfigyelő

Az amerikai külügyminisztérium emberi jogokkal foglalkozó bizottságot hozott létre – jelentette be tegnap Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője. Az Elidegeníthetetlen Jogok Bizottsága tanácsadó munkát végez majd a külügyminisztérium és a kormányzat számára emberi jogi kérdésekben, s annak részletesebb megvilágításában, hogy milyen szerepet kell játszaniuk az emberi jogoknak az amerikai külpolitikában.

  • Mary Ann Glendon és Mike Pompeo
    Mary Ann Glendon és Mike Pompeo

Pompeo reményét fejezte ki, hogy a bizottság megkönnyíti majd az elidegeníthetetlen jogoknak az 1948-ban közzétett egyetemes nyilatkozat óta várható legmélyebb áttekintését. Kiemelte, hogy a bizottság kétpárti együttműködéssel jött létre, tagjai között tekintélyes értelmiségiek is részt vesznek. A bizottság vezetője Mary Ann Glendon, a Harvard Egyetem jogászprofesszora, aki George W. Bush elnöksége idején az Egyesült Államok vatikáni nagykövete volt.

Időről időre meg kell állnunk és komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy hol is tartunk, hol voltunk és vajon jó irányba haladunk-e – fogalmazott a miniszter. Megjegyezte: az olyan szavak, mint a jogok jó és gonosz célokra egyaránt felhasználhatók, és szerinte egyesek kisajátították az emberi jogokról szóló közbeszédet azért, hogy kétséges vagy rosszhiszemű célokra használják fel az ügyet.

Bemutatkozó beszédében Mary Ann Glendon azt hangsúlyozta, hogy az alapvető emberi jogokat sokan félreértik, sokan manipulálják, és nem vesznek róla tudomást azok, akik a világban a leginkább megsértik az emberi jogokat.

A különböző emberi jogi csoportok eltérően reagáltak a bizottság létrehozására. A konzervatív, családvédelmi kutatásokkal foglalkozó Family Research Council vezetője, Tony Perkins közleményben üdvözölte a bizottság életre hívását. Perkins szerint a bizottság munkája hasznos lesz, kivált a kubai, a kínai vagy az iráni kormányzat tevékenységének megvizsgálása szempontjából, mert ezek a kormányzatok nemzetközi legitimációt keresve befészkelték magukat emberi jogi bizottságokba.

Az Amnesty International jogvédő szervezet viszont azzal vádolta meg Pompeót, hogy a bizottság révén átpolitizálja az emberi jogi kérdéseket. Ha ez a kormányzat valóban támogatni akarná az emberi jogokat, akkor a világszerte már meglévő szervezeteket venné igénybe – fogalmazott Joanne Lin, a szervezet egyik igazgatója.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 963
szavazógép
2019-07-09: Világfigyelő - :

Aggódik az Európai Unió (Török próbafúrások Ciprus közelében)

Komoly aggodalomra ad okot Törökország azon szándéka, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők után kutatva ismét illegális próbafúrásokat végezne Ciprus északkeleti partvidékén – jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője tegnap.
2019-07-09: Belföld - :

Félretájékoztat a román fél (Úzvölgyi temetőfoglalás)

Félretájékoztatásnak tartja Liviu Pop és Titus Corlățean arra vonatkozó kijelentéseit Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő, hogy 1990 után a csíkszentmártoni önkormányzat román jelképekkel ellátott kereszteket távolított el az úzvölgyi katonatemetőből – írja a Székelyhon portál. Mint rámutattak, e valótlanságra a Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) is felhívta a figyelmet.