Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. július 10., szerda, Mi, hol, mikor?

Szimfonikus napok
A Voces-ProArt Kulturális Egyesület szervezésében ma 19 órától kerül sor a 10. Szimfonikus Napok zárókoncertjére a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban. Fellép a Sepsi Kamarazenekar, a Voces kamarakórus, meghívott: Luiza Zan dzsesszénekesnő és Pakot István énekes. Művészeti irányító: Cserkész Emese. A belépés díjtalan.

13. dzsessz- és improvizációs zenei tábor
Július 13–20. között zajlik Sepsiszentgyörgyön a 13. dzsessz- és improvizációs zenei tábor. A programban napközben egyéni hangszeres oktatás, dzsessz­elmélet, dzsessztörténet, ze­nekari gyakorlat szerepel, esténként koncertekre kerül sor. Vezető-oktató tanárok: Kovács Linda és Horváth Cintia (ének, vokál), Márkus Tibor (zongora, dzsesszelmélet), Juhász Gábor (gitár), Tóth Viktor (szaxofon, klarinét), Bartók Vince (nagybőgő, basszus­gitár) és Jeszenszky György (dobok, ütőshangszerek). Érdeklődni és jelentkezni lehet a +40 742 769 628-as telefonszámon vagy az endre­lazar@yahoo.com e-mail-címen. A rendezvény szervezői: Kónya Ádám Művelődési Ház, MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület.

Emlékjelavatás az ikavári néptáncfesztiválon
Az ikavári néptáncfesztivál programjának részeként július 14-én, vasárnap 12 órakor a felsőcsernátoni református templomban tartandó ünnepi istentisztelet után a templomkertben felavatják az 1968-ban megrendezett első ikavári vármentő diáktábor és az első néptáncfesztivál megrendezésének 51. évfordulójára felállított emlékjelet. Az ünnepségre várják az alapító rendezvény résztvevőit is. (Török Árpád)

Bardócz–Bardocz-találkozó hatodszor
Augusztus 4-én tartják Futásfalván a hatodik Bardócz–Bardocz-találkozót. Jelentkezni július 20-ig lehet Bardocz Tündénél (0728 846 064), Beke Ernőnél (0744 202 702), Bardócz Istvánnál (0745 141 974) vagy Balázs Katalinnál (0744 842 269).

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Egy kutya négy útja – amerikai családi film, román felirattal; 16.45-től A kis kedvencek titkos élete 2. – amerikai animációs kalandfilm, magyarul beszélő; 18.30-tól Két lépés távolság – amerikai romantikus dráma, magyarul beszélő és Saf – német–török–román filmdráma, román felirattal; 20.45-től Gyerekjáték – amerikai akcióthriller, krimi, román felirattal; 21 órától Csekély esély – amerikai vígjáték, magyarul beszélő.

Hitvilág
Július 13-án, szombaton 7.30–17 óráig lelkinapot szervez Csíksomlyón a Mária-kert. A programból: 7.30-tól szentmise a kegytemplomban; közös reggeli; bemutatják a Mária-kertet; a Gyimes vidékének ismertetése, autóbuszos kirándulás; elmélkedés az Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum kápolnájában; ebéd a gyimesbükki Vigasztaló Szentlélek Központban; kiscsoportos beszélgetés, megosztás; kulturális ismertető az ezeréves határnál; úton hazafelé közös rózsafüzér és hálaadó imádság. Kapcsolattartó: Biró Julianna (telefon: 0740 099 347, e-mail: csiksomlyo.mariakert@gmail.com).

Megjelent
A Székelyföld kulturális folyóirat júliusi számában Debreczeny György, Makáry Sebestyén, Szeles Judit, Ungvári László Zsolt, Viola Szandra versei mellett Borcsa Imola, Medgyesi Emese, Oberczián Géza, Simó Márton, Vida Gábor prózáját olvashatjuk. Borcsa János a korán elhunyt Boér Gézáról írt pályaképet. A Ködoszlás rovatban László Attila Száz év után. Gondolatok Pósta Béla kolozsvári régészeti iskolájáról (1899–1919) című írását találjuk. A gyergyóditrói származású Fülöp Tamással Jankó András beszélgetett. Ferenczes István Veszedelmekről álmodom című könyvéről Borcsa János és Zsidó Ferenc írt recenziót. A folyóirat középiskolás diákoknak szóló pályázatot hirdet. A lapszámot Köteles Róbert Pál munkáival illusztrálták. A Székelyföld kulturális folyóirat kapható a H–Press újságárus standjain.

Ingyenes ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–17.30 óráig Maksán a polgármesteri hivatalban, illetve 18–19.30 óráig Sepsibesenyőn a református imateremben fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésé­ben, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék össze­állításában is. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.

Szálláslehetőség diákoknak Kolozsváron
A Babeș–Bolyai Tudományegyetem a felvételire jelentkező diákok számára 400 szálláshelyet biztosít a Hașdeu (Kőkert) utcai diáknegyedben lévő egyetemi bentlakásokban. A szálláshelyet július 16–31. között lehet igénybe venni (5 ágyas szobákban) éjszakánként 25 lejes szállásdíj ellenében, a BBTE Szociális Szolgáltatások Osztályának küldött kérvény alapján. A felvételire jelentkező diákoknak lehetőségük lesz arra, hogy szüleikkel együtt lakhassanak az egyetemi szálláshelyen, amelynek díját készpénzben vagy kártyával a V. számú bentlakás adminisztratív osztályán lehet fizetni, hétköznap 7–15 óráig. A szálláshelyigényléshez egy kérvényre és a személyazonossági igazolvány fénymásolatára van szükség, amelyeket a social@ubbcluj.ro e-mail-címre kell elküldeni, vagy személyesen leadni a BBTE Szociális Szolgáltatások Osztályán (Kolozsvár, Str. I. C. Brătianu/Király utca 14.), legkevesebb három nappal az érkezés előtt.

Rádió
A Mária Rádió mai adása: 6 órától napindító gondolatok, 6.15-től zsolozsma – reggeli dicséret a karmelita nővérekkel, 6.40-től Ébredjen a Mária Rádióval!, 9-től Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat, 9.15-től dicsőséges rózsafüzér, 15.05-től zsolozsma – napközi imaóra, 12.15-től Déli magazin.

Röviden
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsadást igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
HOBBIKLUB. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Hobbi Cserebereklubjába ma 16 órától várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
ASZTALITENISZKLUB. Sepsi­szentgyörgyön a Szemerja negyedbeli Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
AZ ARANYSZÍVEK NYUGDÍJAS EGYESÜLET szerdánként 11–13 óráig várja tagjait tagdíjfizetésre a sepsiszentgyörgyi Kőrösi Csoma Sándor utcai székházban. *  Július 21-én Kőhalomra és Alsó­rákosra szerveznek kirándulást, amelyre a 0723 727 279-es telefonon lehet jelentkezni.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Benedek Elek utca 2. szám alatti Farmacom (telefon: 0367 407 568, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 687
szavazógép
2019-07-09: Belföld - :

Menesztené Neagát

Az országos útügyi társaság (CNAIR) elnökének leváltását kérte Răzvan Cuc szállításügyi minisztertől Viorica Dăncilă tegnap, mert elégedetlen az infrastrukturális beruházások ütemével.
2019-07-10: Mi, hol, mikor? - :

Létlelet