Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Drágább a hazai gáz

2019. július 10., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Júniusban 33 százalékkal volt magasabb a hazai gáz tőzsdei ára, mint az import gázé – derül ki a Román Árutőzsde által közzétett adatokból. Júniusban a romániai gáz ára megegyezett a májusi, 101,24 lej/megawattórás (MWh) árral, ami az eddig jegyzett legmagasabb érték, dacára annak, hogy az év ezen időszakában az alacsony fogyasztás miatt általában a gáz ára is alacsony.

2018 júniusában például ez az érték 75,13 lej/MWh volt, 2017-ben pedig 63,74 lej/MWh. A 2018 decemberében elfogadott 114-es rendelet megawattóránként 68 lejben maximálta a belföldi kitermelésű földgáz eladási árát. A 2019 márciusában elfogadott 19-es kormányrendelet azonban módosított ezen a jogszabályon, oly módon, hogy a gáz- és villamosenergia-árak maximálását előíró kitétel csak a háztartási fogyasztók és hőközpontok esetében maradt meg, viszont az ipari fogyasztókkal szemben május elsejétől már nem alkalmazzák ezt az előírást. A módosítás életbe lépése után a vállalatok által használt, itthon kitermelt és tőzsdén értékesített gáz ára megemelkedett. Június 24-én az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) úgy döntött, hogy július elsejétől átlagban 5 százalékkal olcsóbb lesz a gáz az összes olyan háztartási fogyasztó számára, amely az államilag szabályozott rendszerhez tartozik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 256
szavazógép
2019-07-10: Pénz, piac, vállalkozás - :

Gazdasági növekedés

A bruttó hazai termék (GDP) 1,3 százalékkal nőtt 2019 első negyedévében a tavalyi esztendő utolsó negyedévéhez képest, és a nyers adatok és a szezonálisan kiigazított adatok szerint 5 százalékkal bővült 2018 hasonló időszakához képest – derül ki az Országos Statisztikai Intézet által közzétett ideiglenes adatsorból.
2019-07-10: Magazin - :

Egy a tábor: Tusványos (XXX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor)

Egy a tábor mottóval szervezik idén július 23. és 28. között Tusnádfürdőn a 30. alkalommal tartandó Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort. A két hét múlva kezdődő Tusványos témája Európa és Erdély jövője lesz, emellett pedig a magyar nemzeti összetartozás és a 30 évvel ezelőtti rendszerváltás. Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, a rendezvény korábbi főszervezője, jelenleg politikai programfelelőse elmondta: Tusványoson azért is egy a tábor, mert már harmincadik éve egy olyan közösség jár a rendezvényre, amelynek tagjai egy tábort alkotnak, hasonló értékrendet vallanak. A programok 27 helyszínen 49 partnerszervezet bevonásával zajlanak.