Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

XXX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és DiáktáborEgy a tábor: Tusványos

2019. július 10., szerda, Magazin

Egy a tábor mottóval szervezik idén július 23. és 28. között Tusnádfürdőn a 30. alkalommal tartandó Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort. A két hét múlva kezdődő Tusványos témája Európa és Erdély jövője lesz, emellett pedig a magyar nemzeti összetartozás és a 30 évvel ezelőtti rendszerváltás. Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, a rendezvény korábbi főszervezője, jelenleg politikai programfelelőse elmondta: Tusványoson azért is egy a tábor, mert már harmincadik éve egy olyan közösség jár a rendezvényre, amelynek tagjai egy tábort alkotnak, hasonló értékrendet vallanak. A programok 27 helyszínen 49 partnerszervezet bevonásával zajlanak.

  • Albert Levente archív felvétele
    Albert Levente archív felvétele

Egy a tábor azért is, mert azt az értéket, amit Tusványos megjelenít Erdélyben, egyre többen képviselik. Már nemcsak Erdélyben egy a tábor, hanem az egész Kárpát-medencében. Tusványos idei mottója szépen összecseng a nemzeti összetartozás évével, amit 2020-ra hirdetett meg a magyar kormány – közölte Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezető elnöke hozzátette: Tusványos az utóbbi években egyre inkább a magyar–magyar párbeszéd helyszíne lett, ahová idén is sok vendég érkezik az egész Kárpát-medencéből, a magyar kormányzat részéről, valamint a szomszédos országokból. A meghívottak közt lesznek szlovák, horvát, szerb és román vendégek is.

A hagyományokhoz híven Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, július 27-én tartja meg előadását a rendezvény nagyszínpadán, Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével együtt. A két előadás a rendezvényt alapító Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a  külügyi bizottság elnökének moderálásával zajlik.

Az idei Tusványoson a történelmi évfordulók is fontos szerepet kapnak. Pódiumbeszélgetéseket tartanak többek közt az első világháború és a trianoni békediktátum századik évfordulója, valamint a rendszerváltás 30. évfordulója kapcsán. E beszélgetésekre történészeket, elemzőket, valamint a rendszerváltást is meghatározó politikusokat hívtak meg.

Az európai parlamenti választások kapcsán Európa jövője is kiemelt témája lesz a tábornak. Amint a szervezők fogalmaztak: ez egyre fontosabb nemzeti, politikai és geostratégiai kérdéssé vált.

Az erdélyi témák között olyan, a közösség számára fontos és eddig megoldatlan ügyekről beszélnek a meghívottak, mint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzete, a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán, az úzvölgyi katonatemető ügye, a visszaállamosítás kérdése, a kereskedelmi kétnyelvűség témája. Kiemelt helyen szerepel a programban a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése.

Tusványost jó értelemben szólva arra is felhasználják, hogy ennek az európai polgári kezdeményezésnek lendületet adjunk, ezért a helyszínen is alá lehet írni a kezdeményezést támogató ívet – mondta Sándor Krisztina.

A Tusványos nagyszínpadán esténként koncerteket nézhet, hallgathat a közönség. Kedden a Magashegyi Underground, és a Quimby, szerdán Nagy Feró és a Beatrice, valamint a Magna Cum Laude, csütörtökön Szabó Balázs bandája és a Kiscsillag, pénteken az Anna and the Barbies és a Bagossy Brothers Company, szombaton az Intim Torna Illegál és Ákos lép fel.

A tábor és a koncertek terü­letére a belépés 16 óráig ingyenes, utána a belépő ára 20 lej, egyetemistáknak és 65 év felettieknek 10 lej. A részletes program keddtől a tusvanyos.ro honlapon böngészhető. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 704
szavazógép
2019-07-10: Pénz, piac, vállalkozás - :

Drágább a hazai gáz

Júniusban 33 százalékkal volt magasabb a hazai gáz tőzsdei ára, mint az import gázé – derül ki a Román Árutőzsde által közzétett adatokból. Júniusban a romániai gáz ára megegyezett a májusi, 101,24 lej/megawattórás (MWh) árral, ami az eddig jegyzett legmagasabb érték, dacára annak, hogy az év ezen időszakában az alacsony fogyasztás miatt általában a gáz ára is alacsony.
2019-07-10: Magazin - :

Erdélyi fejedelmek címerhasználatáról (Nemzetközi kollokvium Varsóban)

Sepsiszentgyörgyi előadója is volt a Nemzetközi Genealógiai Akadémia 11. tudományos kollokviumának, melyet a lublini unió 450 éves évfordulója alkalmából Lengyelország fővárosában, Varsóban tartottak július 2–4-e között a Lengyel Heraldikai Társaság társszervezésében. Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület közleményéből kiderül, a konferencia egyetlen magyar (egyben egyetlen romániai) résztvevője a szervezet elnöke, dr. Szekeres Attila István heraldikus volt, aki az Erdély trónján ülő Báthoryak címerhasználatáról tartott előadást.