Nyugat-balkáni térségEurópa érdekeit az integráció szolgálja

2019. július 10., szerda, Világfigyelő

A nyugat-balkáni térség európai integrációja szolgálja a leginkább Európa érdekeit, így lehet a leghatékonyabban serkenteni a gazdaságot és legyőzni a migrációs nyomáshoz hasonló válságokat – állapították meg tegnap elfogadott nyilatkozatukban a Délkelet-európai Együttműködési Folyamat (SEECP) idei szarajevói közgyűlésének résztvevői.

  • Csoportkép a résztvevőkkel. Fotó: N1info
    Csoportkép a résztvevőkkel. Fotó: N1info

Azt is kijelentették, hogy az uniós bővítés és a reformok iránti elkötelezettség további támogatására és folytatására, valamint a térségbeli együttműködés és a jószomszédi viszony biztosítására van szükség. Úgy értékelték, hogy az európai intézményekkel történő együttműködés felgyorsíthatja a pozitív változásokat a régióban.

A 12 részt vevő ország képviselői azt is kijelentették: készek az együttműködésre annak érdekében, hogy az országok minél hatékonyabban tudjanak szembenézni az előttük álló biztonsági kihívásokkal, különös tekintettel a szélsőségekre, a terrorizmusra, a szervezett bűnözésre, az emberkereskedelemre, a kényszermunkára, a fegyvercsempészetre, a pénzmosásra és a korrupcióra, ugyanis Délkelet-Európa biztonsága az egész kontinens biztonságának és stabilitásának az előfeltétele. Problémaként vetették fel a képzett fiatalok elvándorlását, ami az összes tagországot érinti, és kijelentették: jobb jövőképet kell kínálni a fiataloknak annak érdekében, hogy szülőföldjükön maradjanak.

A korábbi bejelentésekkel ellentétben – és az albán külügyminiszter hétfői távolmaradását figyelmen kívül hagyva – az albán elnök részt vett a közgyűlésen. Az albán külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy Koszovóval szolidaritást vállalva Tirana nem vesz részt a SEECP szarajevói közgyűlésén. Pristina a boszniai szervezők „Koszovóval szembeni megalázó bánásmódja miatt” maradt távol a találkozótól. A koszovói elnök azt nehezményezte, hogy országa lábjegyzettel szerepelt a meghívottak között, a csillagozott részben pedig rendezetlen státusát, fennálló vitáját Szerbiával és függetlenségének egyoldalú kikiáltását tüntették fel.

A Délkelet-európai Együttműködési Folyamat a diplomáciai és politikai párbeszéd elősegítésére szolgáló regionális, nem intézményesített fórum. Az együttműködés célja a részt vevő országok körében közös álláspontok és tapasztalatok megosztása. Az együttműködés országai rotációs alapon, egy évig töltik be az elnöki tisztet, eddig Bosznia-Hercegovina volt az elnök, a következő évben pedig Koszovó a soros, ám a hivatalos átadási ceremónia Pristina távolmaradása miatt ezúttal elmaradt. A fórumnak 13 ország a tagja: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Montenegró, Görögország, Horvátország, Koszovó, Észak-Macedónia, a Moldovai Köztársaság, Románia, Szerbia, Törökország és Szlovénia.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2019-07-10: Világfigyelő - :

Kiállnak a külhoni magyarok mellett

A magyar külpolitika egyik legfontosabb sarokköve a külhoni magyarok melletti kiállás, jogaik és érdekeik védelme, illetve képviselete – hangsúlyozta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára tegnap Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemének nyitórendezvényén. Kiemelte: meggyőződésük, hogy mindenképpen jobb a határon túli magyar közösségnek, ha a magyar kabinet jó viszonyt ápol a környező országok kormányaival.
2019-07-10: Világfigyelő - :

Rendkívüli költségvetési intézkedéseket fogadtak el (Brexit)

Az Európai Unió Tanácsa rendkívüli intézkedéseket fogadott el az unió 2019-es költségvetésének végrehajtására és finanszírozására vonatkozóan Nagy-Britannia uniós tagsága megállapodás nélküli megszűnésének esetére.