Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kiállnak a külhoni magyarok mellett

2019. július 10., szerda, Világfigyelő

A magyar külpolitika egyik legfontosabb sarokköve a külhoni magyarok melletti kiállás, jogaik és érdekeik védelme, illetve képviselete – hangsúlyozta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára tegnap Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemének nyitórendezvényén. Kiemelte: meggyőződésük, hogy mindenképpen jobb a határon túli magyar közösségnek, ha a magyar kabinet jó viszonyt ápol a környező országok kormányaival.

  • Menczer Tamás államtitkár. Fotó: Burger Zsolt
    Menczer Tamás államtitkár. Fotó: Burger Zsolt

Az államtitkár szólt arról is, hogy a kormány folyamatos kapcsolatot tart és párbeszédet folytat az ottani nemzeti közösséggel. A megmaradás és boldogulás legfontosabb feltételének az anyanyelv használatát és a magyar nyelvű oktatás meglétét nevezte az államtitkár.

Menczer Tamás a szomszédos országokhoz fűződő viszony és a külhoni magyar közösségek jelenlegi helyzetét taglalva emlékeztetett arra: Magyarországnak elfogadhatatlan az ukrán nyelvtörvény, amely elveszi a kárpátaljai magyarság szerzett jogait, hozzátéve, a jogszabály egyúttal nemzetközi megállapodásokat is sért. Ugyanakkor – mint kifejtette – az új ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij megválasztása után egészen óvatos optimizmus jellemzi a magyar álláspontot azzal kapcsolatban, hogy ismét sikerül a kölcsönös tisztelet talajára helyezni a kétoldalú kapcsolatokat.

Az úzvölgyi katonatemető ügyét említve Menczer Tamás arra is rámutatott: a Romániá­val kialakult konfliktusokat úgy kell rendezni, hogy a közép-európai együttműködést ne nehezítsék el. Szlovákiát stratégiai szövetségesként és fontos gazdasági partnerként jellemezte az államtitkár. Értékelése szerint talán még soha nem volt olyan jó a viszony Szerbiával, mint jelenleg. „Modellértékűnek gondoljuk az ottani kisebbségpolitikát” – hangoztatta.

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek a nyári egyetem résztvevőihez szóló üdvözletét Lőrinczi Zoltán, az Emminek a Kárpát-medencei magyar oktatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára tolmácsolta. Történelmi példákat is említve a magyar nyelvű oktatásnak a nemzet megmaradásban játszott szerepét hangsúlyozta.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2416
szavazógép
2019-07-10: Világfigyelő - :

Kioktatás helyett partnerséget (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet)

Tisztelni kell egymás belpolitikai döntéseit, és véget kell vetni a beavatkozások és a kioktatás politikájának – jelentette ki Szijjártó Péter tegnap az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nem hivatalos külügyminiszteri értekezletén a szlovákiai Csorbató városkában.
2019-07-10: Világfigyelő - :

Európa érdekeit az integráció szolgálja (Nyugat-balkáni térség)

A nyugat-balkáni térség európai integrációja szolgálja a leginkább Európa érdekeit, így lehet a leghatékonyabban serkenteni a gazdaságot és legyőzni a migrációs nyomáshoz hasonló válságokat – állapították meg tegnap elfogadott nyilatkozatukban a Délkelet-európai Együttműködési Folyamat (SEECP) idei szarajevói közgyűlésének résztvevői.