Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Háromszék nem alkuszikEz történt 170 éve

2019. július 11., csütörtök, Emlékezet

Július 5.
Éjfél után a székely előőrs kiürítette Uzont, és az Eprestetőre vonult vissza. Hajnalban három hadoszlopban négy gyalogezred, egy ulánusezred, hét kozákszotnya és 32 löveg indított támadást a székely csapatok által elhagyott Uzon ellen.

A balszárnyon haladó ulánusok belefutottak a Vilmos-huszárezred egy Uzonba tartó különítményébe, amely az oroszok által üldözve Sepsiszentgyörgy felé vonult vissza. Ezzel egy időben az orosz jobbszárny, miután elfoglalta Uzont, egy 3 kozákszotnyából álló különítményt küldött felderítésre a Feketeügy völgyén felfelé. Az ulánusok menetből támadták meg az eprestetői előőrsöt, amelynek tüzérsége néhány lövés leadása után menekülni próbált, de az oroszok az ötből négy ágyút elfogtak. A lovasság által cserbenhagyott gyalogság ugyancsak menekült, de az oroszok bekerítették és megadásra kényszerítették őket. Egy lövés megsebesítette az ulánusok egyik altisztjét, mire azok, a laborfalvi völgy felől beérkező kozákok által támogatva, lemészárolták az Olt bal partján rekedt székelyeket. Miközben az Eprestetőn az előőrs élet-halál harcát vívta, a brassói hadosztály főtisztjei elhagyták csapataikat és elvonultak Csík felé. A csapatok és a tüzérség maradékai is elvonultak Sepsiszentgyörgyről. A visszavonulás során számos szökés történt, úgyhogy mire Gál Sándor Oltszemen rendezni próbálta seregét, már csak a tüzérség háromnegyede és másfél zászlóalj maradt bevethető állapotban. Estére az oroszok bevonultak Sepsiszentgyörgyre, a székely csapatok Bükszádnál előőrsöt hátrahagyva, Tusnádnál vertek tábort.


Július 6.
A tusnádi táborban a törzstisztek a fővezérségre alkalmatlannak nyilvánították Gál Sándor ezredest, és Szabó Nándor alezredest választották helyébe, majd csapataik maradékaival elvonultak Csíkszeredába, míg Gál alig néhányadmagával Tusnádon maradt. Az orosz lovasság felderítést hajtott végre a Tusnádi-szoros felé.


Július 7.
Gál Sándor ezredes megkapta Bem altábornagy július 3-i parancsát, amelyben a teljes székely haderő főparancsnokává nevezte ki, majd két rendeletet bocsátott ki, melyekben halálbüntetés terhe mellett 48 órán belül táborába rendelte a szökött katonákat, statáriumot és katonai törvényszékek felállítását rendelte el, és utasította a falvak elöljáróit, hogy a tábor számára élelmet és annak szállítására fogatokat biztosítsanak. Lüders Sepsiszentgyörgyön egy gyalogezredet, egy ulánusezredet, másfél üteget és 2 kozákszotnyát, Szotyorban egy gyalogezredet és Szentivánban egy kozákszotnyát hátrahagyva, csapatai­val átvonult Földvárra, ahová visszarendelte a korábban Feketehalomnál maradt hadoszlopot is.


Július 8.
Gál Sándor ezredes kiáltványt intézett a székelységhez, amelyben kihirdette Bem altábornagy Székelyföldet ostromállapot alá helyező parancsát, valamint a harc folytatására buzdított.


Július 9.
Gál Sándor ezredes rendeletben tudatta a háromszéki községekkel főparancsnokká való kinevezését, valamint ismét felszólította a katonaszökevényeket, hogy 48 órán belül csatlakozzanak a táborhoz.


Július 10.
Gál Sándor ezredes utasította a kézdivásárhelyi tanácsot, hogy rejtsék el az élelmet az orosz rekvirálók elől, a katonaszökevényeket küldjék vissza a táborba és a lakosságot menekítsék az erdőkbe. Bem altábornagy felhívást intézett a székelyekhez, amelyben a harc folytatására buzdított.


Július 11.
Bem altábornagy elindult Szeretfalváról Székelyföld felé. A Vledénynél állomásozó orosz előőrs átvonult Sárkányra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 77
szavazógép
2019-07-11: Sport - :

A 11. helyen végzett Románia (Női kosárlabda, Universiade)

A román női egyetemi kosárlabda-válogatott a 11. helyen zárta a Nápolyban zajló 30. nyári Universiadét, miután tegnap 46–61 (10–17, 8–12, 9–13, 19–19) arányban legyőzte Szlovákiát. A háromszéki Kelemen Kincsőt és Lénárt Paulát soraiban tudó nemzeti csapatnak ez volt a harmadik sikere a tornán. A Cătălin Tănase edzette együttes korábban Argentína és Ukrajna ellen nyert, az orosz, a portugál és a finn válogatottal szemben viszont alulmaradt.
2019-07-11: Emlékezet - :

Kétszáz éve született a nyelvtudós (Észak Kőrösi Csomája – Reguly Antal)

1819. július 11-én született Reguly Antal nyelvtudós, etnográfus és utazó, az oroszországi finnugor népek kutatásának úttörője, akit expedíciói nyomán az „Észak Kőrösi Csomájaként” is szokás emlegetni.