Békési levelekVárakozás magunkra

2019. július 11., csütörtök, Jegyzet
Pálmai Tamás

Nem vallási elmélkedéssel szeretném untatni az olvasót, de a mondandóhoz szükséges példa jó. Hadd idézzük fel tehát. Jézus követése visszatérő téma a Bibliában. És nem mindig sikeres, jó, pozitív a döntésük a felkérteknek vagy azoknak, akik fejében önként fordul meg e lehetséges tevékenység. Igaz, Jézus is figyelmezteti az útra indulni kívánókat, hogy őt követni nem veszélytelen.

A tulajdonképpeni kérdésem azonban az, hogy többek kezdeti lelkesedését miért nem követte felelős döntés és tett? Lehet, hogy az önazonosság hiányzott belőlük? Mert, ha önmagunkkal, képességeikkel, erőnkkel nem vagyunk tisztában, akkor követni is nehéz valakit. Sok vezető nem lett volna azzá, ami (s itt főleg a diktátorokra gondolok), ha követőik tisztában lettek volna saját kilétükkel, énjükkel, ha egyáltalán legalább egy miértnyi kérdést fel mertek volna tenni. Amíg nem válaszoltuk meg azt a kérdést, hogy ki vagyok én, addig a következő lépésünk is elmaradhat, vagy tétova lehet, s rossz irányba vezethet. „Szép dolog a Krisztus-követés vágya, csodálatos, amikor valaki Istenhez szeretné kötni életét, de ez csak akkor történhet meg, ha ismerem önmagamat, származásomat és képességeimet. E nélkül nem tudok jövőt tervezni. E nélkül nem választhatok magamnak Mestert, akitől tanulhatok. E nélkül nem tudom valakinek a vezetésére bízni az életemet.” Igaz szavak egy egyházi ember tollából.

Mert valóban: életünk során újra és újra meg kell, hogy válaszoljuk a ki vagyok én kérdést, az adott próbatételnek megfelelően. És csak ekkor fogjuk látni lelki fejlődésünket és könnyebben ismerjük fel, hogy milyen következő lépést kér tőlünk az élet. S, ha arra gondolunk, hogy bár a jézusi kihívás elég egyértelmű volt és mégsem születtek rá azonnal és mindig pozitív válaszok, akkor milyen nehéz lehet az életünk során rejtett aknaként megbúvó, sokszor rafinált rókaköntösbe bújtatott, jónak álcázott, de valójában rossz útra térítő szirénénekekre megfelelően reagálni önismeret nélkül?

Gyakran mókuskerék a létünk. Csak rohanunk, küzdünk a határidőkkel, nem lassítanánk semmiért, mert hátha lemaradunk valami rettenetesen fontosról, valami nagy lehetőségről. Türelmünk nincs, ha netán várni kell, úgy érezzük, hogy a világ elrohan mellettünk. Na, és amit akarunk, azt azonnal akarjuk. Bármi is legyen az. Bármi áron. Mikor várakozni kényszerülünk, nem is gondolunk a Fennvalóra. Cselekvésmániásak vagyunk, és úgy érezzük, hogy kegyetlen idő- és energiapazarlás áldozata vagyunk. Pedig lehet, hogy az ő munkája épp akkor teljesedik ki, amikor várakozni „kényszerülünk”. Hisz időt ad átgondolni terveink, tetteink. Ami meg ezután következik, vélhetően sokkal jobb, mint amit mi terveztünk.

Politika szította indulatok ellenünk a szomszédban, őszi választások húsos fazeka körüli tülekedés kis hazánkban. S ha az ember megnézi az uszítók, a „spontán” tüntetők arcát ott, az indulni akarókét itt, rájön, hogy igencsak kevesen használják „Isten várószobáját.”

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 768
szavazógép
2019-07-11: Közélet - Nagy D. István:

Folyamatosan romló társadalmi pozíciók (Konferencia az etnikai egyenlőtlenségekről)

Részkövetkeztetések felállítására elegendőek egyelőre annak a két kutatásnak az eredményei, melyeket a Székelyföldi Közpolitikai Intézet (SZKI) égisze alatt Székely István Gergő, valamint Csata Zsombor folytat a közszférában tapasztalható jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek témakörében, és amelyekről kedd délután számolt be az Etnikai alapú jövedelmi és gazdasági egyenlőtlenségek Székelyföldön című konferencián. A féléves kutatómunka során feldolgozott adatok megerősíteni látszanak azt a kiinduló hipotézist, mely szerint a magyarság mind jövedelmi, mind státusz tekintetben alulreprezentált az állami közigazgatáshoz tartozó intézmények esetében.
2019-07-11: Közélet - Farkas Réka:

Útjavítási visszásságok (Sepsiszentgyörgy)

Megmozdultak végre Sepsiszentgyörgyön is, nekifogtak az útjavításoknak, hisz jó fél év úgy telt el, mintha a városvezetés szabadságon lett volna – fejtette ki Bálint József, a helyi tanács EMNP-s képviselője. Értékelte az előrelépéseket, de szóvá tett jó néhány hiányosságot is.