SepsiszentgyörgyKésnek a munkálatok a kisstadionnál

2019. július 11., csütörtök, Közélet

Nem sikerül dűlőre jutnia Sepsiszentgyörgy önkormányzatának a kisstadionban már jó ideje zajló munkálatok kivitelezőjével a szerződés értékének módosítása kapcsán. Ezért – noha az építkezésre kétmillió lejt irányzott elő a város az idei évre – az építőtelepen jelenleg csend honol. A vegyes finanszírozású beruházásnak a sport és ifjúsági minisztériumra eső részén sem jobb a helyzet, annak ellenére sem, hogy itt is tetemes összeg áll rendelkezésre. A szerződések módosítására a 114-es sürgősségi kormányrendeletnek az építőiparban érvényes ágazati minimálbérre vonatkozó rendelkezései miatt van szükség. Noha a felek nem feltétlenül szeretnék, egyre több jel utal arra, hogy elkerülhetetlen a szerződésbontás ahhoz, hogy a többfunkciós létesítmény végre elkészüljön.

  • Sportkomplexum helyett egyelőre marad az építőtelep. Albert Levente felvétele
    Sportkomplexum helyett egyelőre marad az építőtelep. Albert Levente felvétele

Megkeresésünkre Sztakics Éva alpolgármester elmondta, az építőiparban háromezer lejes bruttó minimálbért bevezető 114-es rendelet és annak alkalmazási útmutatója csak a munkaerőt illető költségek módosítására ad lehetőséget a már megkötött szerződések esetében, ezt azonban a kisstadioni munkálatokat elnyert vállalkozó nem hajlandó elfogadni. Egyebek mellett azért sem, mert egy 2009-ben aláírt megállapodásról van szó, azóta pedig az építőanyagok ára is jócskán megnőtt. Ezért valahol jogos a cég illetékeseinek tiltakozása – tette hozzá az elöljáró. Sztakics Éva arra is rámutatott, hogy az elmúlt két hónapban felmerült annak lehetősége, hogy szerződést bontanak a kivitelezővel. Az önkormányzat nem feltétlenül szeretne erre az útra lépni, de figyelembe véve, hogy a kiegyezés esélye elég kicsi, elképzelhető, hogy kénytelenek lesznek ebbe az irányba elmozdulni. A szerződésbontást követően lehetőség nyílik arra, hogy a fennmaradt munkálatok költségeit újraértékeljék, s egy új közbeszerzést követően más kivitelezővel zárják le a beruházást.

Nemes Áron, a beruházás kormányforrásokból (a sport és ifjúsági minisztériumon keresztül) finanszírozott részéért felelős sepsiszentgyörgyi sportiskola igazgatója megkeresésünkre elmondta: a szerződésmódosítások kérdése országos probléma, ami rájuk is érvényes, nekik sem sikerül megegyezni a kivitelezővel (amely nem azonos azzal, amelyik a várossal szerződött). A tanintézet vezetője szerint jelenleg ott tartanak, hogy tavalyi, jelentősnek mondható haladás után idén a munkálatok állnak, pedig két és fél millió lejnyi előirányzott összeg áll a rendelkezésükre. A gond ugyanaz, mint a város esetében, a vállalkozó nem hajlandó elfogadni a feltételeket. Nemes Áron hozzátette: azon túl, hogy nem halad a létesítmény kialakítása – amire a sportiskolának mint haszonélvezőnek nagy szüksége lenne – amennyiben az idei évre jóváhagyott beruházási költségvetést nem sikerül felhasználni, az gyakorlatilag elvész, visszavándorol az államkasszába, és teljesen bizonytalan, hogy jövőre mennyi jut majd erre a célra.

Amint arról beszámoltunk, Sepsiszentgyörgy önkormányzata mind a tavalyi, mind az idei évben elég jelentős összeget különített el erre a beruházásra, és úgy tűnt, hogy amennyiben a kivitelező kapacitása engedi, ebben az évben befejezés-közeli állapotba jutottak volna a létesítmény város által finanszírozott részei. Ezzel egy időben, több év pangás után kormányvonalon is sikerült nagyobb támogatást szerezni, a rendelet azonban megakasztotta a folyamatokat.

Az egykori kisstadion helyén sportszállót, versenyek rendezésére alkalmas arénát, műfüves focipályát, mászófalat, kisebb irodaépületet valamint földalatti garázst magában foglaló létesítményt hoznak létre, melyek elsődlegesen a városi sportiskola igényeit szolgálják ki, de emellett a lakosság számára is elérhetővé akarják tenni azokat. A teljes beruházás értéke meghaladja a 14,5 millió lejt, ebből a minisztérium 5,1 millió lejnyi munkálatot támogat, míg az önkormányzatra háruló kiadás 9,3 millió lej. Az elmúlt években, a minisztériumi juttatások akadozása miatt a munkálatok több alkalommal is leálltak, az önkormányzat által finanszírozott építkezések mindvégig előrehaladottabb állapotban voltak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2354
szavazógép
2019-07-11: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Még tart a helyreállítás (Tavaly nyári árvízkárok)

Egy évvel a tavalyi, Háromszéken is pusztító áradások után az érintett területeken végzett helyreállítási munkálatokat ismertette csütörtökön Sebastian Cucu. Kovászna megye kormánymegbízottja egy nappal korábban terepen is szemügyre vette, miként haladnak a kivitelezéssel, és mint arról beszámolt, a megrongálódott utak, közintézmények mintegy felét építették újjá, hozták helyre.
2019-07-12: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Ikavári néptáncfesztivál
Az Ikavári néptáncfesztivál idei kiadására július 14-én kerül sor a csernátoni Ikavár aljában. A rendezvényen Kovászna és Hargita megyei, valamint szórványban élő magyar tánccsoportok vesznek részt, 17 táncegyüttes, összesen mintegy 300 táncos és népzenész.