Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Feltárták Péter király eredeti sírhelyét

2019. július 12., péntek, Magazin

Minden valószínűség szerint Magyarország második királya, Orseolo Péter eredeti sírhelye került elő a pécsi székesegyház altemplomában az elmúlt hónapokban zajló régészeti feltárás során – jelentették be az ásatás vezetői.

  • Orseolo Péter – kézzel színezett fametszet a Thuróczi-krónikában (1488)
    Orseolo Péter – kézzel színezett fametszet a Thuróczi-krónikában (1488)

Tóth Zsolt, a Janus Pannonius Múzeum régésze, a feltárás vezetője elmondta, hogy a Pécsi Egyházmegye támogatásával megvalósuló munkálatok során egy római kori temetői épület maradványaira, valamint a föléje épült első pécsi székesegyház falaira bukkantak, s abban Orseolo Péter király feltételezhetően első, eredeti sírhelyét is megtalálták. A régész hozzátette: az 1038 és 1041, valamint 1044 és 1046 között uralkodó király csontjai nem kerültek elő, azokat feltételezhetően a későbbi korokban az altemplom másik részén helyezték el.

A kutatás konzulense, Buzás Gergely régész úgy nyilatkozott, a kora középkor gyakorlata szerint egyedül az alapító földi maradványait helyezték el a székesegyházakban. Pécsen egy késő római temetkezőhelyre épült rá az Orseolo Péter által alapított székesegyház. A feltárás során meghatározták az akkori épület pontos kiterjedését, ami után nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy térbeli elhelyezkedése alapján a feltárt sír és az ahhoz kapcsolódó sírláda az alapító király maradványainak, illetve ereklyéinek eredeti temetkezési helyeként szolgálhatott. Buzás Gergely szerint a gödrökben nagy valószínűséggel azért nem leltek sem tárgyakra, sem csontokra, mert azokat a későbbi korokban feltételezhetően áthelyezték egy középkori sírkamrába az altemplom nyugati oldalában, amely felett ma Dulánszky Nándor püspök síremléke áll. Hozzátette: amennyiben e síremléket elbontanák, s ott folytatnák a feltárást, akkor sem lenne biztos, hogy megtalálnák Péter király maradványait, hiszen később bolygathatták és kirabolhatták vagy összeroncsolhatták az építményt.

Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója elmondta, bebizonyosodott: a vizsgált területen – azaz a mai pécsi székesegyház keleti része alatt – már a negyedik századtól kezdve folyamatosan megtalálhatóak a keresztény vallás és kultúra nyomai.

Udvardy György pécsi megyéspüspök azt mondta, hogy bár a pécsi Dóm tér területéről, összességében a székesegyház körüli területről már viszonylag sokat tudtak, magában a székesegyházban csak kisebb leletmentések folytak, és igen kevés információ állt rendelkezésre a székesegyház alatti területről, az első pécsi katedrálisról. Örömét fejezte ki, hogy a kutatás sok újdonságot hozott, s az jelentős mértékben hozzájárult az elmúlt évszázadok megismeréséhez.

A feltárt romokat szakszerűen vissza­temetik, a kutatási eredményekről információs tábla tájékoztatja majd a látogatókat a helyszínen.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 326
szavazógép
2019-07-12: Sport - :

Legyőzte bolgár ellenfelét a Ferencváros (Labdarúgás, Bajnokok Ligája-selejtező)

A magyar bajnok Ferencváros hazai pályán 2–1-re legyőzte a bolgár bajnok Ludogorec csapatát a Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójában. A román bajnok Kolozsvári CFR 1–0-ra kikapott Kazahsztánban az FK Asztana együttesétől.
2019-07-12: Magazin - :

Taylor Swift a legtöbbet kereső híresség (Forbes-lista)

Taylor Swift a legtöbbet kereső híresség a Forbes magazin friss listáján. A 29 éves popénekes adózás előtti bevételét a 2018. június 1. és 2019. június 1. közötti időszakban 185 millió dollárra becsülte. Swift legutóbb 2016-ban vezette a legjobban kereső hírességek listáját, akkor az adózás előtti éves bevétele 170 millió dollárra rúgott.