Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hat ország fiataljai együtt

2019. július 12., péntek, Nyílttér

A Zöld Nap Egyesület képviseletében június 23–30. között újabb nemzetközi ifjúsági cserén vettek részt kézdiszéki fiatalok a magyarországi Kecskemét melletti Lakiteleken egy erdei iskolában.

Ezúttal hat ország  – Portugália, Ukrajna, Szlovénia, Macedónia, Magyarország és Románia (Háromszék) fiataljai (a 13–16 éves korosztály) kaptak arra lehetőséget, hogy nyolc napon keresztül együtt lakjanak és megismerjék egymás kultúráját. Ezalatt, a közös projekten dolgozva megtanulták a nem formális oktatás eszköztárát is használni. A Sense and Emotion nevű ificsere fő témája a tinik viselkedési szokásainak és mindennapi rutinjuknak a megismerése volt. A hatfős háromszéki csapatot – Harai Adrienn, Finta Erna, Kerezsi Bernadett, Rancz Gyárfás Hanna és Dobrea Alexandra – csoportvezetőként Szabó Attila, a Zöld Nap Egyesület titkára kísérte.

A közös nyelv az angol volt. Az első nap természetesen ismerkedéssel telt, a helyszín felfedezésével és máris sok-sok vicces élménnyel. Különböző műhelymunkák, szabadtéri és egyéb tevékenységek következtek, majd egy interkulturális est, amelyen más országok sajátosságait ismerhették és más népek ízletes ételeit kóstolhatták meg a résztvevők. A foglalkozásokon kívül a fiatalok strandolni is voltak, együtt fedezték fel Kecskemétet, és egyórás dunai hajóútra is került idő.

Az Európai Unió résztámogatásával, az Erasmus+ program keretében megvalósult ificserén szerzett tapasztalatokat az egyik résztvevő így foglalta össze: „A mindennapi élet új kihívásokat és tapasztalatokat hozott. Az első két napban hatalmas önbecsülést szereztem, miközben különböző típusú csapatépítő játékokat játszottam. Csodálatos volt látni, hogy ezek az egyszerű és szellemes játékok felszabadítottak minden egyes egyént. Ahogy teltek a napok, nyilvánvaló volt, hogy mindenki kényelmesen és nyugodtan érezte magát.”

Ráduly Attila

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 964
szavazógép
2019-07-12: Nyílttér - :

Hol vagytok, régi munkatársak?

Ülök esténként a televízió előtt, és megdöbbenek azon, hogy tanult, okosnak kinéző, értelmesnek látszó emberek hogyan tudják így utálni a magyarokat? Nézem az állami televíziót, a népbutító műsort sugárzót, amit mi fizetünk…
2019-07-12: Nyílttér - :

Miért nem veszünk fel szívesen stopposokat

Csütörtök délután négy óra tájt indultam el a szomszédos városba kirándulni. Előtte vásároltam, és a visszajárót betettem a pénztárcámba, azt pedig egy övtáskába („hasi-tasiba”), amit az anyósülés fejtámlájára akasztottam. A város szélén felvettem két stoppost, gondolván, hogy úgyis egyedül vagyok, legyen nekik is jobb napjuk, és amúgy is csak az öt kilométerre lévő faluba utaztak.