Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Evangélikus ifjúsági találkozóMegtart az anyanyelv és a hit

2019. július 12., péntek, Világfigyelő

Az anyanyelv és a hit megőrzésére biztatta Soltész Miklós, a magyar miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az Erdélyi Lutheránus Ifjúsági Találkozó résztvevőit tegnap Tusnádfürdőn.

  • Fotó: MTI
    Fotó: MTI

Az ifjúsági tábor előadói a krisztusi tanításból fakadó „szeretsz-e engem?” kérdés kapcsán vizsgálják, hogy milyen módon van jelen a család-, az egyház- és a hazaszeretet a fiatalok életében.

Az államtitkár elmondta, a magyarság sajátos helyzetben van Európában azáltal, hogy a magyar nyelv meghatározza a magyar nemzetet. Ezért azt tartotta a legfontosabb feladatnak, hogy a fiatalok őrizzék meg a magyar nyelvet. Hozzátette: Magyarországon is az a tapasztalat, hogy azok a nemzetiségek tudnak megmaradni, amelyeknek a hit is jelen van az életükben. „Ezeknek a fiataloknak és vezetőiknek is az a feladatuk, hogy amit kapnak a környezetükből, az evangélikus hitet tartsák meg, erősítsék, és a lehetőség szerint adják tovább. Ha ez sikerül nekik, akkor meg tudják őrizni a nyelvüket, magyarságukat és a szülőföldjüket is” – nyilatkozta a politikus.

Az államtitkár fontosnak tartja, hogy a kétévente Erdélyben rendezett lutheránus táborba magyarországi fiatalok is érkeztek. Így a rendezvény lehetőséget ad arra, hogy az erdélyi és magyarországi lutheránus ifjak megismerjék egymást, egymás helyzetét. Hozzátette: kilenc éve kiemelt terület a magyar kormány számára a nemzetpolitika. Ennek a lényegét abban látja, hogy segíteni kell a Magyarországtól elszakított nemzetrészeknek a magyarságban és a nemzetben való megmaradását. A lutheránus tábor és a hasonló táborok is ezt a célt szolgálják, és emellett a Kárpát-medencében élő magyarok jó állampolgárai lehetnek azoknak az országoknak, amelyekben élnek.

Soltész Miklós szerint a magyarságban való megmaradás soha nem mások ellen irányul. Megjegyezte: Magyarországon természetesnek tartják, hogy sokat köszönhetnek az ott élő nemzetiségeknek a kultúra, a művészet, a gazdaság területén, ezért támogatják ezeket a nemzetiségeket, jó lenne, ha a környező országok, így Románia sem félne a magyaroktól. „Nem mi vagyunk azok, akik el akarjuk csábítani a román fiatalokat dolgozni, akiknek köszönhető, hogy négy-ötmillió román már nem Romániában él. A közel másfél milliós magyarság sokkal inkább erősíti ezt az országot. Remélem, ezek a táborok is üzenik a többség felé, hogy a kereszténységben egyek vagyunk, és a megmaradásunk is összekötődik a jövőben” –  nyilatkozta.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 962
szavazógép
2019-07-12: Világfigyelő - :

Új igazságügyi miniszter

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke Orbán Viktor miniszterelnök társaságában átadta Varga Juditnak igazságügyi miniszteri kinevezési okmányát tegnap a Sándor-palotában.
2019-07-12: Közélet - Fekete Réka:

Könnyen tanulják meg, amit szeretnek (Guzsalyas kézműves gyermektábor)

A nemezelők kitartásukat bizonyítják, a nyilasoknak a faragásban és a nyílvessző díszítésében kell ügyeskedniük, a bőrművesek karkötőket készítenek, akik pedig varrnak, arra is figyelniük kell, hogy ne szúrják meg az ujjukat – a ma véget érő Benedek-mezei Guzsalyas kézműves gyermektáborban minden résztvevő kipróbálja mind a négy mesterséget, de bőven jut idő játékra, szórakozásra is.