Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Medvék BálványosfürdőnMiért nem félnek az embertől?

2019. július 12., péntek, Közélet

Habár az utóbbi években Bálványosfürdőn látványosan elszaporodtak a medvék, ez idáig szerencsére nem történt medvetámadás. A medvék fényes nappal sétálnak a fürdőtelepen, a hétvégi házak környékén is mindennapi vendég egy-egy bocsos anyaállat. A Facebookon elég gyakran  szerepelnek olyan képek, amelyeken élelmet kolduló medvék láthatók.

  • Anyamedve bocsával Bálványosfürdőn. Schlett Oliver felvétele
    Anyamedve bocsával Bálványosfürdőn. Schlett Oliver felvétele

Daragus Attila, Torja polgárestere elmondta, ő 1986 óta jár a fürdőtelepre, s medve mindig is volt Bálványosfürdőn. Az utóbbi időben azonban egyre bátrabbak lettek, már nem félnek az emberektől. Megállnak az út szélén, és az elhaladó járművek hiába dudálnak, akkor is helyben maradnak és várják az ételt. Soha nem voltak ilyen bátrak a medvék, mint mostanság – hangsúlyozta az elöljáró. Azt is megfigyelte, hogy inkább ősszel szoktak agresszívebben viselkedni. Amikor beérik a kukorica, levonulnak Torja határába, olyankor veszélyesebb a mezőn tartózkodni, mint az erdőben.

A polgármester azt is elmesélte, hogy egy héttel ezelőtt egy medve bejárt a Transilvania Panzió földszintjén levő mosodába egy hátsó ajtón. Az egyik anyamedve (felvételünkön) a Vár vendéglő teraszára is magával viszi a bocsát. Régebb leginkább este és éjszaka merészkedtek a szeméttárolókhoz, most már fényes nappal is kukáznak. Fel  kell tenni a kérdést: mi ennek a magyarázata? – érvelt Daragus, aki szerint nem az a magyarázata a jelenségnek, hogy sok a medve és kevés az erdő, hanem az, hogy nemcsak az emberek adnak nekik élelmet – azért, hogy fényképezzék őket –, hanem a medveleseknél is etetik a nagyvadakat.

Torja polgármestere mutatott képet, amely Kézdivásárhelyen a Kossuth Lajos utcában készült nemrég, s amelyen jól látható, hogy egy befogott medvét szállítanak Bálványosra egy erre a célra kialakított, megyénkbeli rendszámú járművel, mintha ott nem lenne elég medve. Daragus Attila azt is elmondta, hogy a bálványosi kukákat négyméteres drótkerítéssel veszik körül, és továbbra is küldik az átiratokat a környezetvédelmi minisztériumba, amelyekre semmitmondó válaszok érkeznek. A medveveszély miatt nem nőtt, hanem csökkent a turisták száma – vélekedett Daragus Attila.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1066
szavazógép
2019-07-12: Kármentő - Kuti János:

Kellene egy párt

Romániában állítólag egyetlen román nacionalista párt sincs. Pedig bizony (akár a viccben) igény lenne rá! A témával kapcsolatban több érdekes eszmefuttatás is megjelent, amire érdemes figyelni. Mert bizony – az érvelők szerint –, ha jobban megnézzük, majdnem minden országban létezik egy-egy szélsőséges, nacionalistának elkönyvelt párt. Hát, ha másoknak van, akkor nekünk miért ne lenne?
2019-07-12: Közélet - Nagy D. István:

Eldőlt, melyik tömbház nyerte a biciklitárolót (Legszebb zöldövezet verseny)

Kihirdette Sepsiszentgyörgy önkormányzata, melyik a legszebb lakónegyedi zöldövezet. A tavasszal meghirdetett versenyre 18 pályázat érkezett, az önkormányzat és a sajtó képviselőiből álló elbírálóbizottság döntése értelmében a fődíjra egy Csíki negyedbeli tömbház előtti zöldövezet bizonyult érdemesnek, a második helyet egy Stadion utcai tömbház előtti zöldövezet gondozói szerezték meg, és egy Puskás Tivadar utcai tömbház előtt kialakított kertecske végzett a harmadik helyen. Amint arról korábban beszámoltunk, a fődíj egy 18 férőhelyes kerékpártároló, de jutalmat kapott minden lakótársulás, magánszemély, amely/aki a versenyre benevezett.