Értékfeltárás Orbaiszéken

2019. július 15., hétfő, Közélet

Két egyhetes munka során mérték fel Orbaiszék településeinek teljes körű értéktárát. Az adatgyűjtést 54 fős csoport végezte, a második turnusra az elmúlt héten került sor (korábban áprilisban jártak Orbaiszéken a felmérést végzők).

  • Bemutatják a felmérés eredményeit. A szerző felvétele
    Bemutatják a felmérés eredményeit. A szerző felvétele

Huszonhárom település értékeit mérték fel a Nagymagyarország minden tájáról érkezett önkéntes kutatók a Háromszék-Orbaiszék Értékfeltáró Kollégium keretében. A Kollégiumot a Lakiteleki Népfőiskola szervezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma és más intézmények támogatásával. Munkájuk eredményét szombaton vetített képes előadásokon, településenként mutatták be a csomakőrösi tábor nagytermében. A felmérést végzők „hadiszállása” is a csomakőrösi táborban volt, onnan járták be Orbaiszék településeit. November 9-én kerül sor a zárókonferenciára, ahol bemutatják az orbaiszéki értékfeltárást összesítő könyvet is, melyet közel egyórás filmet tartalmazó DVD-melléklettel adnak ki.

A felmérést többnyire néprajzos, történelem szakos egyetemisták végezték, de például Tiszakécskéről egy pedagógus hölgyekből álló csoport is érkezett – tudtuk meg dr. Kisfaludi-Bak Judit kollégiumvezetőtől. Az adatgyűjtés mellett a kollégium célja az is, hogy minél több diákkal megismertessék a Kárpát-medence magyarságát, az emberek hétköznapi életét. Ugyanakkor az értékfeltárással a helyiek számára kívánnak megerősítést adni abban, hogy az általuk végzett legkisebb dolog is érték, ami érdekel másokat. A fiatalokat pedig arra kívánják ösztökélni, hogy megértsék, mennyire tiszteletre méltó, ha itthon maradnak.

Áprilisban 612 háztartásban egy-egy kérdőívet töltöttek ki. Az elmúlt héten, a második körben olyan emberekhez látogattak vissza, akik további faggatását fontosnak tartották, de újabb családokhoz is eljutottak a felmérést végzők – osztotta meg Kisfaludi-Bak Judit.

Két dolog okán is Orbaiszékre esett a választás (korábban többek között Gyergyóban, a Gyimesekben, Moldvában, Torockón, Hegyközön szerveztek hasonló kollégiumokat). Egyrészt, mert épp száz évvel ezelőtt jelent meg Szabó Dezső Az elsodort falu című műve, amelynek történései Orbaiszékhez, Lécfalvához, Cófalvához, Orbaitelekhez köthetők. A másik érv, hogy Orbaiszék „könnyebb falat”, mint például Sepsiszentgyörgy, próbálnak a kisebbtől haladni a nagyobb felé – részletezte a kollégiumvezető, aki maga Sepsiszentgyörgyön született, Lécfalván töltötte gyermekkora nyarait.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2285
szavazógép
2019-07-15: Közélet - Bokor Gábor:

Nemzetközi fúvóstalálkozó Rétyen

Két helyszínen zajlottak az események az elmúlt hétvégén a XXVIII. alkalommal megszervezett Rétyi Nemzetközi Fúvóstalálkozó alkalmával. Szombaton kora délután Sepsiszentgyörgyön, később Rétyen léptek fel szabadtéri fúvóskoncerteken a részt vevő zenekarok, vasárnap ugyancsak Rétyen, a szabadidő­parkban mutatkoztak be az együttesek. Kilenc zenekar vett részt az idei találkozón, a háromszéki és Hargita megyei együttesek mellett jelen volt Magyarországról a tótkomlósi és az enyingi fúvószenekar.
2019-07-14: Közélet - Fekete Réka:

Megérte fellebbezni (Érettségi)

Huszonhat háromszéki érettségiző átmenőre javított, néhányan pedig jegyemelést értek el dolgozatuk megóvásával. A végleges eredmények szerint a megyei átlag 58,41 százalékról 60,68 százalékra emelkedett.