Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Értékfeltárás Orbaiszéken

2019. július 15., hétfő, Közélet

Két egyhetes munka során mérték fel Orbaiszék településeinek teljes körű értéktárát. Az adatgyűjtést 54 fős csoport végezte, a második turnusra az elmúlt héten került sor (korábban áprilisban jártak Orbaiszéken a felmérést végzők).

  • Bemutatják a felmérés eredményeit. A szerző felvétele
    Bemutatják a felmérés eredményeit. A szerző felvétele

Huszonhárom település értékeit mérték fel a Nagymagyarország minden tájáról érkezett önkéntes kutatók a Háromszék-Orbaiszék Értékfeltáró Kollégium keretében. A Kollégiumot a Lakiteleki Népfőiskola szervezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma és más intézmények támogatásával. Munkájuk eredményét szombaton vetített képes előadásokon, településenként mutatták be a csomakőrösi tábor nagytermében. A felmérést végzők „hadiszállása” is a csomakőrösi táborban volt, onnan járták be Orbaiszék településeit. November 9-én kerül sor a zárókonferenciára, ahol bemutatják az orbaiszéki értékfeltárást összesítő könyvet is, melyet közel egyórás filmet tartalmazó DVD-melléklettel adnak ki.

A felmérést többnyire néprajzos, történelem szakos egyetemisták végezték, de például Tiszakécskéről egy pedagógus hölgyekből álló csoport is érkezett – tudtuk meg dr. Kisfaludi-Bak Judit kollégiumvezetőtől. Az adatgyűjtés mellett a kollégium célja az is, hogy minél több diákkal megismertessék a Kárpát-medence magyarságát, az emberek hétköznapi életét. Ugyanakkor az értékfeltárással a helyiek számára kívánnak megerősítést adni abban, hogy az általuk végzett legkisebb dolog is érték, ami érdekel másokat. A fiatalokat pedig arra kívánják ösztökélni, hogy megértsék, mennyire tiszteletre méltó, ha itthon maradnak.

Áprilisban 612 háztartásban egy-egy kérdőívet töltöttek ki. Az elmúlt héten, a második körben olyan emberekhez látogattak vissza, akik további faggatását fontosnak tartották, de újabb családokhoz is eljutottak a felmérést végzők – osztotta meg Kisfaludi-Bak Judit.

Két dolog okán is Orbaiszékre esett a választás (korábban többek között Gyergyóban, a Gyimesekben, Moldvában, Torockón, Hegyközön szerveztek hasonló kollégiumokat). Egyrészt, mert épp száz évvel ezelőtt jelent meg Szabó Dezső Az elsodort falu című műve, amelynek történései Orbaiszékhez, Lécfalvához, Cófalvához, Orbaitelekhez köthetők. A másik érv, hogy Orbaiszék „könnyebb falat”, mint például Sepsiszentgyörgy, próbálnak a kisebbtől haladni a nagyobb felé – részletezte a kollégiumvezető, aki maga Sepsiszentgyörgyön született, Lécfalván töltötte gyermekkora nyarait.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 863
szavazógép
2019-07-15: Közélet - Bokor Gábor:

Nemzetközi fúvóstalálkozó Rétyen

Két helyszínen zajlottak az események az elmúlt hétvégén a XXVIII. alkalommal megszervezett Rétyi Nemzetközi Fúvóstalálkozó alkalmával. Szombaton kora délután Sepsiszentgyörgyön, később Rétyen léptek fel szabadtéri fúvóskoncerteken a részt vevő zenekarok, vasárnap ugyancsak Rétyen, a szabadidő­parkban mutatkoztak be az együttesek. Kilenc zenekar vett részt az idei találkozón, a háromszéki és Hargita megyei együttesek mellett jelen volt Magyarországról a tótkomlósi és az enyingi fúvószenekar.
2019-07-14: Közélet - Fekete Réka:

Megérte fellebbezni (Érettségi)

Huszonhat háromszéki érettségiző átmenőre javított, néhányan pedig jegyemelést értek el dolgozatuk megóvásával. A végleges eredmények szerint a megyei átlag 58,41 százalékról 60,68 százalékra emelkedett.