Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Letiltanák a nyári juhexportot

2019. július 16., kedd, Gazdakör

Hetvenezer juh a Perzsa-öböl felé irányuló kivitelének letiltására szólította fel Petre Daea mezőgazdasági minisztert Vytenis Andriuikaitis uniós mezőgazdasági biztos. Azzal indokolta meg felszólítását, hogy az állatok számára nincsenek biztosítva a szükséges szállítási feltételek – adta hírül az agroinfo.ro, a biztos Twitteren közzétett levelét idézve.

bokor gábor » Andriuikaitis szerint a júliusban tervezett export során az állatok nagyon magas hőmérsékleti értékeknek vannak kitéve, ilyen körülmények között az előírások tiltják az állatok szállítását. A biztos ugyanakkor felrója, hogy a román hatóságok ígéretet tettek arra vonatkozóan, hogy a hasonló esetek elkerülése végett módosítják a vonatkozó törvénykezés előírásait az Európai Bizottság korábbi véleményezése alapján. Mindez azonban nem történt meg – írja Andriuikaitis.

Az Eurogroup for Animals szervezet szerint a 70 ezer juh szállítását a Kuweit Livestock Transport and Trading (KLTT) tulajdonában lévő Al Shuwaikh nevű hajóval kívánják lebonyolítani. A szállítmány célországai Kuvait, Katar és az Egyesült Arab Emírségek, ahol augusztusban kerül sor a „Feláldozás fesztiváljára”. A KLTT korábban egy ausztráliai juhszállítmány okán került célkeresztbe. Az Eurogroup szerint az utóbbi évtizedekben a cég hajóin több mint egymillió juh vesztette életét a rossz szállítási körülményeknek köszön­hetően.

Mindezek ellenére Viorica Dăncila miniszterelnök épp az elmúlt csütörtökön jelentette be: Románia megkezdi a juhexportot az arab országokba. Hivatalos látogatáson volt az Egyesült Arab Emírségekben, Kuvaitban, Katarban, és azt tapasztalta, hogy ott jó lehetőség van a romániai termékek értékesítésére, jelentős eladási piacot jelentenek, ami ráadásul romániai befektetéseket is eredményezhet. Dăncilă elmondása szerint havonta 30 ezer juhra van igény, ezért elkezdik az élő állatok kivitelét.

Az Animals International Romania már júniusban levélben értesítette az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság vezetőjét, Geronimo Brănescut arról, hogy a Perzsa-öböl övezetében a nyári hónapokban a hőmérséklet éjszaka sem csökken 38 Celsius-fok alá, nappal árnyékban is 45–50 Celsius-fok van. Épp ezért nyomatékosan kérték: a nyári időszakban állítsák le az állatok kivitelét a Perzsa-öböl övezete felé.

Simon György sepsiszentgyörgyi juhos gazda, a Kovászna Megyei Juhtenyésztők Egyesületének tagja érdeklődésünkre elmondta: az arab országok felé irányuló export nagyon fontos a Kovászna megyei bárányok, selejt juhok értékesítése terén. Az országban kevesen fogyasztanak juhhúst, ősszel van kisebb igény rá. A juhágazat bajban van, főként a munkaerő hiánya miatt. Ha az eladási lehetőségek is csökkennek, akkor biztosan tovább fog apadni a megye juh­állománya. Két-három évvel ezelőtt 200 ezer juh volt a megyében, mostanra alig 170 ezer maradt – számolt be Simon. Azt is elmondta, a hírek szerint a volt Casalco vágóhidat újraindítják, juhok és marhák vágására rendezik be. Ez nagy lehetőséget jelentene a juhtenyésztők számára, megoldódna az értékesítés problémája. Mivel helyben nem volt vágási lehetőség, húsvét időszakában 12 ezer háromszéki bárányt Temesváron vágtak le, a haszon nagy része is oda irányult – értékelte a juhtenyésztő.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 932
szavazógép
2019-07-16: Riport - Hecser László:

Zöldségtermesztők Nagyajtán: a svájci tapasztalatukat itthon kamatoztatják

A harmincas éveikben járó Mihály János és felesége, Imelda sikeres zöldségtermesztő Nagyajtán. Szaktudásukat a Svájcban töltött évek alatt alapozták meg, ahol egy farm megbecsült dolgozói voltak. Maradhattak volna, hiszen munkahelyük és szállásuk biztosítva volt, fizetésükből félre tudtak tenni, mégis hazajöttek. Hazajöttek, mert úgy vélték, családot csak itthon alapíthatnak, gyermekeiket csak szülőföldjükön nevelhetik fel. A szebb jövő érdekében tértek haza, és álmaik egy része már valóra is vált: fiuk, az alig egyéves Bence szépen jár, fóliasátraikban gazdagon nő a zöldség, az istállóban pedig bikaborjúk és disznók nevelkednek.
2019-07-16: Gazdakör - Bokor Gábor:

Támogassuk az ellenőrzéseket végzők munkáját

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) a 2019-es egységes kifizetési kérelmek alapján helyszíni ellenőrzéseket végez a támogatásokat igénylő mezőgazdászok farm­jain – tudtuk meg az APIA-tól.