Támogassuk az ellenőrzéseket végzők munkáját

2019. július 16., kedd, Gazdakör

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) a 2019-es egységes kifizetési kérelmek alapján helyszíni ellenőrzéseket végez a támogatásokat igénylő mezőgazdászok farm­jain – tudtuk meg az APIA-tól.

Az ellenőrzésbe más intézményeket is bevontak hatósági jogkörük szerint. Így az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság az élelmiszer biztonságára vonatkozó (SMR4, SMR5), az állatok megjelölésére (SMR6-8), illetve az állatbetegségekre (SMR9) és állatjólétre (SMR11-13) vonatkozó előírások betartását ellenőrzi.

Az Országos Növényvédelmi Hatóság ellenőrzi és felülellenőrzi az SMR10 előírásainak betartását, a növényvédő szerek piaci forgalmazását.

Az Országos Állattenyésztési Hatóság a maga során ellenőrzi, hogy a támogatásokat igénylő gazdák betartják-e az országos átmeneti támogatások, illetve termeléshez kötött állattenyésztési támogatások folyósításának feltételeit.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium 2019/69-es rendelete értelmében a terepen történő ellenőrzéseket 2019. július elseje és október elseje közötti időszakban végzik.

Az APIA kéri a gazdákat, a korábbi évekhez hasonlóan támogassák az ellenőrzéseket végzők munkáját, hogy a felülvizsgálást jó körülmények között, a kitűzött határidőkön belül befejezhessék. Az ellenőrzések lebonyolítását az EU törvénykezése teszi kötelezővé, és a kifizetéseket megelőző tevékenységként tartja számon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 269
szavazógép
2019-07-16: Gazdakör - Bokor Gábor:

Letiltanák a nyári juhexportot

Hetvenezer juh a Perzsa-öböl felé irányuló kivitelének letiltására szólította fel Petre Daea mezőgazdasági minisztert Vytenis Andriuikaitis uniós mezőgazdasági biztos. Azzal indokolta meg felszólítását, hogy az állatok számára nincsenek biztosítva a szükséges szállítási feltételek – adta hírül az agroinfo.ro, a biztos Twitteren közzétett levelét idézve.
2019-07-16: Gazdakör - Incze Péter:

Van már igénylő a biztosítások megtérítésére

Cătălina Savin, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatónője értesített arról, hogy a megyénkbeli gazdák is kezdték igényelni a kifizetett biztosítási összegek részleges megtérítését. Az igazgatónő pénteki adatai szerint országszinten mindössze 351 mezőgazdasági cég vagy magánszemély töltött fel pályázatot az országos vidékfejlesztési ügynökség számítógépes rendszerébe. A megyéből az említett napig öt pályázat érkezett be.