Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Víz alatt mesével

2019. július 16., kedd, Közélet

Pozitív érzések megélése, a figyelem tartósságának növelése, a memória fejlesztése volt többek között a célja annak a februárban indított féléves programnak, amelyen enyhe, súlyos és halmozottan sérült háromszéki gyermekek vettek részt. A zenés-mesés hidroterápiás foglalkozásokat a sepsiszentgyörgyi Speciális Iskola és a Help Egyesület a MOL Románia, valamint a Közösségért Alapítvány közös pályázatán nyert támogatással valósította meg a sugásfürdői Sugás Spa központban Szabó Jenő szakbúvár segítségével. A fejlesztőprogram eredményeiről Bereczki Zsuzsa, Czinczok Orsolya és Varga-Orbán Boróka pályázati felelős számolt be lapunknak.

A Speciális Iskola és a Help Egyesület másodszor nyert támogatást vizes terápiára a MOL Gyermekgyógyító programjának pályázatán. A Víz, zene, mozgás és fantázia elnevezésű projektben tizenhat pedagógus és Szabó Jenő szakbúvár vett részt, a célcsoport a Speciális Iskola sepsiszentgyörgyi és oltszemi diákjai, valamint az Árvácska Napközi Otthonban működő speciális csoport óvodásai voltak.

A gyermekek tizennégy alkalommal vettek részt a sugásfürdői foglalkozásokon, a vízben lebegve hallgatott zene és mese segítette őket az ellazulásban, biztonságban érezték magukat és pozitív élménnyel töltődtek fel – mondták a szakemberek. Hogy mennyire jól érezték magukat a vízben és milyen mélyen élték át a rájuk ható érzéseket, tanúsítja, hogy volt olyan gyermek, aki kezdetben görcsben volt, később előfordult, hogy olyan mozdulatokat végzett, amilyeneket talán addig soha – állapították meg a gyógypedagógusok. Kiemelték Szabó Jenő búvár hozzáértését, akinek csupán a jelenléte nyugalmat árasztott, a gyermekek hamar legyőzték félelmüket, az imaginációs gyakorlatok gyarapították a fantáziájukat, a vízben könnyebb volt az új ismeretek megjegyzése. Egy sugásfürdői hidroterápiás foglalkozáson tett látogatásunk alkalmával Szabó Jenő lapunknak azt mondta, amit az osztályteremben tízszer-hússzor, százszor kell ismételni, az ellazult állapotban hamarabb rögzül, tehát a tanulás is könnyebben megy.

A gyermekek a vízben olyan meséket hallgattak, amelyek valamilyen tanulsággal szolgáltak, és csodálatos volt, hogy minél több ilyen élményben volt részük, annál több dologra tudtak figyelni, és azokat az óvodai csoportban, illetve az osztályteremben meg tudták fogalmazni rajzban, jelenetek által vagy gyurmába formázva – hangsúlyozták. A mesék osztálytermi feldolgozásán azt tapasztalták, hogy a gyermekek egyre több meseelemre emlékeztek, logikailag is jobban tudták összerakni a történeteket, fejlődött a memóriájuk, nőtt a figyelem tartóssága. Ezeket minden alkalommal lejegyezték, és a program végén összehasonlították a kezdeti értékelést a végsővel, ebből állt össze a fejlődési mutató.

Bereczki Zsuzsa, Czinczok Orsolya és Varga-Orbán Boróka gyógypedagógusok nemcsak a pályázat írását vállalták magukra, hanem az Árvácska Napközi Otthon speciális csoportjának kis óvodásai révén tevőlegesen is bekapcsolódtak a programba, személyesen tapasztalták meg a gyermekek fejlődését, ami a külső szemlélő számára, lehet, csak aprócska lépés, de a sérült gyermekek esetében nagyon sokat jelent.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1137
szavazógép
2019-07-16: Belföld - :

Újabb kormányátalakítás

Újabb kormányátalakítást jelentett be a Szociáldemokrata Párt (SZDP) végrehajtó bizottságának ülése után tegnap a miniszterelnök: Viorica Dăncilă a stratégiai partnerségekért felelős miniszterelnök-helyettesi posztra, illetve a belügyi és a külügyi tárca élére jelöl új tisztségviselőt. Az SZDP arról is döntött, hogy saját jelöltet indít a tisztségben lévő Klaus Iohannis államfő ellen a novemberi elnökválasztáson, elvetve azt a lehetőséget, hogy a kormánykoalíció kisebbik pártját, a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (LDSZ) vezető Călin Popescu-Tăriceanu államelnökké választását támogassa.
2019-07-16: Kármentő - Fekete Réka:

Falunyi szemét a tömbházak között

Közel harminc esztendővel ezelőtt azért választottuk a Szemerja negyedet – bár jómagam a Csíki utcában nőttem fel, a tömbházas életbe később csöppentem –, mert Sepsiszentgyörgy tömbháznegyedei közül ez tűnt a legélhetőbbnek.