Falunyi szemét a tömbházak között

2019. július 16., kedd, Kármentő
Fekete Réka

Közel harminc esztendővel ezelőtt azért választottuk a Szemerja negyedet – bár jómagam a Csíki utcában nőttem fel, a tömbházas életbe később csöppentem –, mert Sepsiszentgyörgy tömbháznegyedei közül ez tűnt a legélhetőbbnek.

Akkoriban itt volt a legtöbb zöldövezet, átjáró forgalom annál kevesebb. Úgy tűnt, a néhány toronyblokk nem veszi el a fényt a négyemeletes épületektől, amelyek majd mindenikébe fák és sövény között vezetett a bejárat, sok volt a régi lakó, otthonosan mutatott a környék. Ez elmondható volt még a négy lépcsőházas, tizenegy szintes mamutblokk és a közelben lévő Sajtó, valamint Stadion utcai tízemeletesek szomszédságáról is.

Azóta változott a helyzet: a kis utcák és a járdák megteltek autókkal, a korábbi zöldövezet nem elegendő a levegő felfrissítéséhez, de a legbosszantóbb az a falunyi szeméthegy, amelyet legalább négyszáz háztartásból hordanak egyetlen gyűjtőpontba a mamuttömbház, az említett három toronyblokk és az Egészségügy sétány egy részének lakói. Utóbbihoz tartozóként rengeteg bosszúságot okoz a háztartási szemét elhelyezése az időnként változó rendszerű tárolókba, mert eddig bármivel próbálkozott a helyi köztisztasági vállalat, egyetlen dolog nem változott: ennek a körzetnek nem elegendő egyetlen gyűjtőpont. Legalább ezer ember hordja ide a szemetét, és a mennyiség egyre növekszik. A kihelyezett kukák pedig képtelenek elnyelni ennyi hulladékot. Hiába a jól-rosszul megszervezett szelektív gyűjtés, a csomagolóanyagok egy része, de olykor még a bűzös hulladék is a tárolók környékén landol a földön. Gyakran a megközelíthetetlenségig felhalmozódik a szemét a zárt kóceráj és a kültéri szemetesek körül, ilyenkor az embernek három választása marad: átgázol a szeméthegyen, visszatér és hazaviszi a szállítmányát, vagy bosszúsan, egy kicsit szégyenkezve a földre helyezi a gondosan különválogatott hulladékot.

A szemétügy rontja Szemerja negyedi otthonosságunkat, ennek ellenére jó itt lakni, ha már az embernek a tömbházsors jutott. Ki-ki annyit tehet, hogy otthonát saját maga ízlése szerint rendezi be, a tömbház környékét a szomszédokkal közösen szépítgeti, ami pedig a szemetet illeti, igyekszik minél kevesebbet termelni. Vásárláskor kerüli a csomagolt árut, visszaváltható üveget használ műanyag helyett, ha van állattartó ismerőse, odaadja az élelmiszer-hulladékot neki. Ami pedig mégis a házi szemetesbe kerül, azt bizony kénytelen a közösségi gyűjtőponthoz vinni. A lakók részéről talán ennyi elég is lenne, de a köztisztasági vállalatnak ennél sokkal többet kellene tennie. Nemcsak azért, mert jócskán fizetünk a szemét elhordásáért, hanem mert az emberi méltóság megköveteli, hogy ne alázzunk meg másokat azzal, hogy állati körülmények közé kényszerítjük. Márpedig a szóban forgó helyszín olyan gócpontja a fertőnek, ami emberhez nem méltó.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 983
szavazógép
2019-07-16: Közélet - Fekete Réka:

Víz alatt mesével

Pozitív érzések megélése, a figyelem tartósságának növelése, a memória fejlesztése volt többek között a célja annak a februárban indított féléves programnak, amelyen enyhe, súlyos és halmozottan sérült háromszéki gyermekek vettek részt. A zenés-mesés hidroterápiás foglalkozásokat a sepsiszentgyörgyi Speciális Iskola és a Help Egyesület a MOL Románia, valamint a Közösségért Alapítvány közös pályázatán nyert támogatással valósította meg a sugásfürdői Sugás Spa központban Szabó Jenő szakbúvár segítségével. A fejlesztőprogram eredményeiről Bereczki Zsuzsa, Czinczok Orsolya és Varga-Orbán Boróka pályázati felelős számolt be lapunknak.
2019-07-16: Közélet - Iochom István:

Háromszázan ropták a táncot (Ikavári Néptáncfesztivál)

A csernátoni Ika Ifjúsági Egyesület szervezésében zajlott szombaton és vasárnap az Ikavári Néptáncfesztivál. Vasárnap tizenhat Kovászna, Hargita, Brassó és Fehér megyei néptáncegyüttes, illetve néptánccsoport mintegy háromszáz táncosa és zenésze lépett fel a várbérc alatti szabadtéri színpadon.