Mircea Geoană a NATO új főtitkárhelyettese

2019. július 18., csütörtök, Belföld

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár úgy döntött tegnap, hogy Mircea Geoanăt nevezi ki főtitkárhelyettesnek – tájékoztat a NATO honlapja. Geoană – aki a 2016-tól tisztségben levő Rose Gottemoel­ler (Egyesült Államok) helyét veszi át – október közepén foglalhatja el székét.

„Örömmel jelentem be Mircea Geoană kinevezését a főtitkárhelyettesi tisztségbe. Ő a transzatlanti kapcsolatok elkötelezett támogatója, és jelentős államférfiúi és diplomáciai tapasztalatát fogja gyümölcsöztetni ebben a tisztségben. Ő lesz az első román, aki betölti ezt a pozíciót” – idézi a NATO közleménye Stoltenberget, aki értékelte a leköszönő Rose Gottemoeller munkáját.

A NATO honlapja emlékeztet, hogy Mircea Geoană korábban a román szenátus elnöke volt, betöltötte a külügyminiszteri tisztséget, és évekig Románia washingtoni nagyköveteként dolgozott. Mircea Geoană az Aspen Románia Intézet alapítója és elnöke. Kinevezését követően Geoană azt nyilatkozta, ez elismerés Romániának a NATO-ban betöltött fontos szerepéért.

Ez idáig román állampolgárként Sorin Ducaru töltötte be a legmagasabb pozíciót a NATO-ban – ő 2013 és 2017 között a főtitkár asszisztense volt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1445
szavazógép
2019-07-18: Magazin - :

Rekordmeleget mértek az Északi-sark közelében

Rekordmeleget, 21 Celsius-fokot mértek vasárnap Alertben, a Föld legészakibb lakott helyén, amely 900 kilométerre van az Északi-sarktól, ezen a mérőállomáson ez abszolút rekord – közölte kedden a kanadai meteorológiai szolgálat.
2019-07-18: Belföld - :

Romániában a legmagasabb az infláció

Júniusban 3,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Romániában, ami csökkenést jelent a májusban jegyzett 4,4 százalékos éves inflációhoz képest, de így is ez a legnagyobb mértékű fogyasztóiár-növekedés az Európai Unió (EU) országai közül. A júniusi immár a hatodik hónap, amikor EU-szinten itt jegyzik a legmagasabb inflációt.