Menesztenék az agrárminisztert

2019. július 23., kedd, Gazdakör

Petre Daea mezőgazdasági miniszter lemondását kérik az ellenzéki pártok. A Mentsük meg Romániát Szövetség (MRSZ) sajtóközleménye szerint szakszerűtlenül kezelte az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozását, hatalmas károkat okozva a sertéstenyésztő gazdáknak. Iancu Caracotă liberális szenátor a maga során ugyancsak Daea távozását kéri – ő a kukoricatermeléssel kapcsolatos jelentések miatt akarja a miniszter távozását. Európa legnagyobb kukoricatermelőjének állította be az országot, ám csupán 2019-ben 173 ezer tonna kukoricát importáltak Romániába. Ezért le kell mondania – állítja a szenátor. Mindezzel ellentétben Petre Daea múlt heti sajtótájékoztatóján az általa vezetett minisztérium sikereiről, a gazdák érdekében végzett munkájáról számolt be.

Iancu Caracotă szerint a kukoricatermést illető kijelentései kapcsán az Európai Bizottság hamisításon fogta a minisztert, ugyanis a bizottság 2017-re és 2018-ra vonatkozó jelentéseiben nem igazolódik a rekordtermések ténye. Románia számára kínos, hogy nemcsak irreális számadatokkal büszkélkedünk, mint a kommunista rezsim idején, hanem az is, hogy a román kormány még mindig kukoricaimportra szorul – összegzett a szenátor az agroinfo.ro cikke szerint.

Az MRSZ meglátása szerint több okból is kérhető Petre Daea lemondása – többek között az afrikaisertéspestis-krízis miatt. Felelőtlenül kezelte az afrikai sertéspestis ügyét, a betegség tíz megyében hatalmas gazdasági károkat okozott. Hiányoztak a betegség terjedéséről szóló tájékoztató kampányok, tisztázatlan dolgok vannak a kártérítési dossziék körül. Habár az utóbbi ötven év legnagyobb élelmiszerkrízisé­ben vagyunk, a miniszter mérlegeiben egyetlen szót sem szól az afrikai sertéspestisről – közölte a szövetség a digi24.ro szerint.

A vádakat Petre Daea mezőgazdasági miniszter múlt heti beszámolója után fogalmazták meg. A tárcavezető az elmúlt kedden számolt be az általa vezetett minisztérium két és fél évéről, valamint Románia hat hónapos EU-s elnöksége idején elért sikereiről.

A sikerek között említette az ország által folyósított de minimis támogatásokat, az öntözőrendszerek, jégeső-elhárító rendszerek fejlesztésében elért változásokat, az egyre növekvő hektáronkénti terméshozamot, a területek jobb kihasználását, a hegyvidék törvényének és további rendszabályoknak a  megalkotását.

Különös hangsúlyt fektetett a gazdákat leginkább érdeklő kérdésre, az uniós agrártámogatások helyzetére. Az új, 2020 utáni Közösségi Agrárpolitika (KAP) értelmében a gazdák a termelési eredmények, és nem a megfelelőségi kritériumok alapján fogják kapni a támogatásokat. A brexit miatt jelentős csökkentések lehetnek a KAP költségvetésében, az unió tanácsának elnöksége idején Románia arra törekedett, hogy a költségvetésben jelentős összegek álljanak a gazdák rendelkezésére, de legalább megmaradjon a jelenlegi keret – mondta Daea.

Hozzátette: a 2021–2027-es KAP-ra vonatkozó javaslatok szerinti, a farmra és igénylőre szóló támogatások maximalizásának bevezetését valószínűleg a tagországok saját maguk dönthetik majd el.

A miniszter elmondása szerint az új KAP három fontos és nehéz pontot fog tartalmazni. Az első az Országos Stratégiai Terv, amely újdonság, és nem könnyű megvalósítani. Megmarad a két fő tengely – az I., a direkt kifizetések és a II., a vidékfejlesztés –, de az országos stratégia más értelmezéseket hoz – magyarázta Daea. A második pont a Vízszintes Európai Szabályozás, amely a finanszírozásokat, a pénzek felhasználását és az ellenőrzést foglalja magában, a harmadik pont pedig a közösségi piac megszervezése – mondotta a mi­niszter.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2019-07-23: Magazin - :

Szeméttengerben úszik Róma

Egyre nagyobb mennyiségben borítja el a szemét a római utcákat. Az örök városba évente legalább 20 millió turista érkezik, akiket a monumentális helyek, lélegzetelállító műalkotások és ízletes ételek mellett más is fogad: hulladékhegyek és az azokat dézsmáló patkányok, sirályok, éjszakánként vaddisznók.
2019-07-23: Gazdakör - Incze Péter:

Pályázható a kisgazdaságok 15 000 eurós támogatása (Vidékfejlesztés)

Cătălina Savin, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatónője értesített, hogy az országos ügynökség a tegnaptól meghirdette a vidékfejlesztési terv keretében a 6.3-as, Kisgazdaságok támogatása nevű intézkedés pályázhatóságát. A pályázatokat a kiírás szerint december 31-ig lehet letenni, a pályázható keretösszeg 45,9 millió euró, ez valamivel több mint 3000 pályázat kifizetésére elegendő.