Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

MagánvállalkozásBringák hullámhosszán

2019. július 24., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Sata és Huni, azaz Kerekes Attila és Molnár Hunor fiatal vállalkozók egyáltalán nem szokványos módon építgették és építgetik bringás műhelyüket. Sepsiszentgyörgyön a  Borvíz utca 50. szám alatti, első olvasatra rejtélyes, Vocalcycle névre hallgató műhely azonban nem egyszerű kerékpárjavító, itt egyedi rendelésre, jól kiválasztott alkatrészek összeszerelésével készülnek a két- és többkerekűek, öreg bicikliket restaurálnak, újabban pedig kellemes környezetbe illesztett bár is várja a nyeregbe ülőket (és nem csak). Hogy a járgányhoz kötődő eseményszervezésről ne is beszéljünk.

  • Sata és Huni – életterük a műhely. A szerző felvétele
    Sata és Huni – életterük a műhely. A szerző felvétele

A kitört fog

Huni, amióta csak az eszét tudja, bolondja a biciklinek. Még csak háromkerekűvel tudott száguldozni, de már a küszöbön átesve tejfoga bánta az alakuló hobbi művelését – meséli a nagyon kezdeti motivációkat. S ez a szerelem végigkísérte eddigi élete kevesebb mint harminc esztendejét, több kerékpársportot is művelt, mint a triál vagy az úgynevezett dirt street, amelyet földugrató, illetve utcai akadálypályákon is lehet művelni.

Satának is korai a kerékpárszeretete, hiszen gyermekkori szomszédjával, barátjával, iskolatársával, mostani üzlettársával sokat bringáztak együtt. A kerékpározás „vírusát” igazán egy fixi-érzés hozta meg számára (örökhajtós kerékpár – szerk. megj.), amit éppen barátjánál próbált ki először.


Az útkeresés

Aztán, ahogy annak rendje-módja, és ahogyan a környezet is elvárta, az érettségi után mindketten egyetemre iratkoztak be. Ám a kolozsvári diákév arra volt jó, hogy mindketten rájöjjenek: nem az egyetemi karrier az ő útjuk. Huni a francia–olasz szak helyett inkább Feri bácsi kerékpárjavító műhelyében töltötte az időt, Sata pedig a közgazdasági egyetem padjaitól menekült egy számára vonzóbb tevékenység felé.

A sorozatgyártású kerékpárok javításához azonban egyiküknek sem volt nagy kedve, sőt, sebessége sem, ahogy Huni fogalmaz, szeretett pipizálni a dolgokkal, igényesebben javított volna, mint ahogy a műhely „sebessége” megkövetelné. Közben az ószeren vásárolt régi bringák felújítása is „elcsábította”. A szakmai tapasztalat azonban sokat segített, főként a célszerszámok megismerése és használata nagy lökést adott. De sokat segített az Antal Barni Templom utcai műhelyében elsajátított tapasztalati tudás, ahol a nagy igénybevételnek kitett, ám olcsóbb kategóriájú versenybringáikat folyamatosan kellett javítani, erősíteni. A másik szentgyörgyi műhelyben sem mozogtak idegenül, hiszen Kádár Lehel sem a potenciális konkurenciát látta bennük. Holott láthatta volna mindkét „mester”, hogy a fiúk építgetik saját elképzelésüket, és előbb-utóbb egyfajta konkurencia is kialakulhat közöttük. Hogy ez csak nagyon kis részben történt meg, az mindannyiuk nyitottságának, na meg máig tartó, néha akadozó, de működő együttműködésüknek köszönhető.


A koncepció

Elképzelésük szerint ugyanis elsősorban a restaurálás és a személyre szabott kerékpárok összeszerelése, az úgynevezett perszonalizálás irányába indult el a vállalkozásuk, immár hét esztendeje. Igaz, a tőkehiány közben vargabetűkre, hollandiai, franciaországi munkavállalásra is kényszerítette őket. A többrendbéli kiutazás, összességé­ben mintegy éves vendégmunkásság azonban – mint utólag kiderült – nem ­annyira a tőke-, mint a tapasztalathiányt pótolta. Ahogy fogalmaznak, megtanulták, mit jelent napi 10–12 órát dolgozni. Na meg szakmai szempontból is látták a trendeket azokban az országokban, ahol a kerékpáros kultúra jóval előttünk jár. Aztán persze szükség volt a családi támogatásra is, hogy a mai, Borvíz utcai telephelyen végre kirajzolódjon az eredeti elképzelés eredménye. Egyébként a fiatal vállalkozók ezt tartják az építkezés legfontosabb lépésének, ehhez új csendestársat is bevettek a vállalkozásba. Bajka Tibor nagymamája ingatlanjának egy részét felajánlotta kedvezményesen, így beindulhatott egy igazán alkalmas műhely kialakítása szerelőfelülettel, festőkamrával, udvarral, egyéb szükséges felületekkel. S mert kiváló helyen telepedhettek meg, és volt is rá megfelelő környezet, az udvaron lévő nyári konyhából, na meg a virágos előteréből kávézót, dzsúszbárt alakítottak ki, amely alig pár napja nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. Szó szerint, hiszen a nyitott nagykapu elsősorban az erre kerekezőket csalogathatja be egy frissítőre, miközben Sugásfürdőre hajtanak vagy éppen onnan érkeznek a városba.


A tempó

Sata és Huni visszatekintve vállalkozásuk építkezési éveire, ma már egyáltalán nem sajnálja, hogy annak tempója lassú, korántsem látványos volt. Akárcsak a szakmai munka, az összeszerelés, a restaurálás vagy éppen a javítás-szervizelés (amit egyébként némileg szükségszerűségből vettek be a portfólióba), a vállalkozás felfuttatása is a körültekintőbb tempót követte. Ezért – bár nem ártott volna – a képzeletbeli amerikai nagybácsi „öröksége” vagy éppen egy nagyobb pályázati pénz sem igazán hiányzott az építkezéshez. Szükség volt ennyi időre, hogy a szakmai munka mellett az adminisztrációba, az ügyvitelbe és minden egyéb, sokszor bürokratikus folyamatba is beletanuljanak.


A mű

Mert a legjobb pillanat mégiscsak az, amikor elkészült egy mű, mondjuk egy gondosan összerakott, formai és műszaki szempontból is egységes, a megrendelő igényének maximálisan megfelelő országúti bringa vagy egy külön megrendelésre készített, kerékpárra szerelt büfékocsi, s a jól végzett munka örömét ők is kiélvezhetik: a műhelyből elmaradhatatlan kanapéra ülve percekig, sőt, akár órákig csodálhatják azt.

S ha már forma és egység, így a kezdetektől arra törekedtek, hogy megvalósításaikat dokumentálják és nyilvánosan is felmutassák. Igaz, nem minden elkészült bringáról készült megfelelő felvétel, de a java része a közösségi oldalukon megtekinthető. Mint ahogy a vállalkozás neve, annak dizájnja is megalapozott tervezésre vall. Már nevük, a Vocalcycle, ez az angol szavakból alkotott összetett szó – jelentése talán úgy fordítható, hogy hang(hullám)bringa – tartalom és forma egységére, sőt, a teljességre is utal.


A közösség

A jó minőségű zene ugyanis mindkettőjük második hobbija, s ha már művelni nem tudják, legalább terjesztik. S mert a hang hullám, a biciklizés pedig hullámzó mozgásként is értelmezhető, így a név jelentése is kitágul, általánossá válik. Mélyebb, filozófiai értelemben pedig az életenergiák hullámzásának egy ciklusában élünk mindannyian, a nagy hullámzás részeként, erre utal a név is – magyarázza Huni. S innen eredeztetve nem nehéz arra a fiatal és fiatalosan („bringásan”) is élő közösségre gondolni, amely az egész elképzelés megvalósításának fő motivációja – vallják a fiatalok. Még a hivatalosságok is felfigyeltek rájuk, kikérik véleményüket a lehetséges fejlesztések ügyében (az más kérdés, hogy mi valósulhat meg belőle), nem beszélve a város és a vidék fiataljairól, akik folyamatosan biztatták, hogy jó úton járnak. Ezért folytatják a biciklis események szervezését is, így nem csupán egy rétegigény kiszolgálói, hanem gerjesztői is kívánnak lenni, hogy a bringázás hullámhosszán egyre többen és egyre tudatosabban pattanjanak nyeregbe, egészséges és környezetbarát életformát választva maguknak és gyermekeiknek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 170
szavazógép
2019-07-24: Riport - Csinta Samu:

Tusványosnak nem kell reklámra költenie

Fürdővároska Székelyföld szívében, ahol évente közel négyszázezer ember fordul meg. Tusnádfürdőt sokan azért keresik fel, hogy lássák, mit „tud” az a hely, ahová immár több mint húsz esztendeje minden júliusban „elzarándokol” a Kárpát-medencei magyarságnak a közélet, identitástáplálás és bulizás iránt egyaránt fogékony része.
2019-07-24: Pénz, piac, vállalkozás - :

Gazdasági műhelytábor

Jubileumi műhelytábort tart augusztus végén a Junior Business Club Egyesület.