A Beke–Szőcs-ügyről TusványosonÖsszefogást, határozott fellépést sürgetnek

2019. július 27., szombat, Közélet

Politikai döntés született a Beke–Szőcs-ügyben, amelynek célja a romániai magyar közösség megfélemlítése – ezt az egybehangzó véleményt fogalmazták meg tegnap Tusványoson a témával foglalkozó beszélgetés meghívottjai. A Beke István és Szőcs Zoltán egy éve börtönben című előadásra sokan voltak kíváncsiak, tinédzserek és idősek, a kézdivásárhelyi elítéltek családtagjai, magyarországi politikusok is figyelemmel követték a Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Bajkai István, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője, Fejér László Ödön RMDSZ-szenátor, valamint Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt parlamenti képviselője beszélgetését a székelyföldi terrorperről, az elítéltek helyzetéről, a további cselekvési lehetőségekről.

  •  Fejér László Ödön, Bajkai István, Tőke Ervin, Lomnici Zoltán és Kulcsár-Terza József a tegnapi tusványosi beszélgetésen. Albert Levente felvétele
    Fejér László Ödön, Bajkai István, Tőke Ervin, Lomnici Zoltán és Kulcsár-Terza József a tegnapi tusványosi beszélgetésen. Albert Levente felvétele

A 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor mai zárónapján Orbán Viktor is jelen lesz, a nagyszínpadon 10.30 órakor kezdődik a Tusványos harminc! Egy a tábor! című beszélgetés, amelyen a magyar miniszterelnök mellett Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, valamint Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.

A tegnapi panelbeszélgetés nyitányaként Tőke Ervin néppárti önkormányzati képviselő a kézdivásárhelyi fiatalok jelenlegi helyzetét érzékeltetve elmondta, olyan cellában tartózkodnak, ahol inkább a földre helyezett matracokon alszanak, így nem csípik annyira őket a poloskák. Napközben egy baromfifarmon dolgoznak, ám úgy osztották be őket munkára, hogy emiatt nem tudnak részt venni azokon a kurzusokon, amelyek jobb elbírálást biztosíthatnak egy korábbi szabadulásukat célzó tárgyalás esetén. „Nemzettársainkról van szó, akiket a röhej kategóriá­jába tartozó bizonyítékok alapján súlyos börtönévekre ítéltek” – fogalmazott, majd felvetette a kérdést: mit tudunk tenni annak érdekében, hogy hamarabb szabaduljanak?

 

Drasztikus ítélet született

Az elsőként válaszoló Fejér László Ödön hangsúlyozta, erre keresték és keresik a törvényes lehetőségeket, a megoldást, ám mint fogalmazott, minden eddigi lépésük, cselekedetük ellenére nem túl optimista, hogy idő előtt ki tudják hozni őket a fegyházból. Az ügy kapcsán Fejér László Ödön kitért arra is, hol tart éppen a román politikum, amikor a magyar közösségről van szó: a háttérhatalom, amely azt nyomatékosítja minden szinten, hogy Romániát csak a románok lakják, nem tudja elfogadni, hogy „mi vagyunk azok a magyarok, akik itt szeretnénk élni, a szülőföldünkön” – mondta. Úgy vélte, ebből fakad a két székelyföldi elítélttel szemben tanúsított viselkedés is, és mindaddig nehéz lesz őket kihozni a börtönből, míg ez a mentalitás nem változik.

Ha nem tudta volna, hogy az ügyben hozott ítélet Romániában született, azt hitte volna, hogy az 50-es évek Szovjet­uniójában történt – vázolta Bajkai István, aki politikailag motivált ítéletnek tartja a Beke–Szőcs-ügyben meghozott döntést. Úgy vélte, ezáltal egyrészt az volt a cél, hogy megfélemlítsék az itt élő magyarokat, székelyeket, hogy ne gondolkodjanak autonómiáról, ne merjenek a saját jogaik mellett kiállni. Másrészt ezzel Románia azt üzeni, hogy bármit megtehet határain belül saját kisebbségeivel, mert senki nem fogja felelősségre vonni ezért sem nemzetközi fórumokon, sem az országon belül – mondta. Azzal, hogy Románia úgy gondolja, megteheti ezt egy itt élő őshonos nemzetiséggel, amely része, építette és dolgozott ezért az országért, küzdött érte a háborúkban, azt üzeni ennek a közösségnek, hogy megoldásként a beolvadást kínálja számukra – vélekedett.

Lomnici Zoltán bemutatta a közönségnek a Vasvári Pál-díjat, amelyet néhány nappal korábban egy ünnepség keretében adományoztak a koholt vádak alapján elítélt két székely fiatalembernek, s amelyet rábíztak, hogy megfelelő körülmények közt adja át nekik. Ő maga drasztikus megoldásnak tartja az ítéletet, amelyet azért szabtak ki Beke Istvánra és Szőcs Zoltánra, mert ragaszkodtak nemzetükhöz, s olyan bizonyítékok alapján ítélték el őket, amelyek nem képezhetik alapját megbüntetésüknek, s ami a legfontosabb: módosították a törvényt, így fogva tartásuknak már jogszabályi alapja sincsen – idézte fel. „Ez egy politikai üzenet egy kényes európai helyzetben, amikor a magyar–román együttműködésre nyilvánvalóan szükség van. Ha azt szeretnénk, hogy itt fél évszázad múlva magyar közösség legyen, akkor ezt a harcot folytatni kell, semmilyen módon nem szabad megalkudni, minden jogi lehetőséget ki kell használni” – fogalmazott, mert „nem lehet, hogy ártatlan embereket becsukjanak azért, mert az Isten magyarnak teremtette őket, és ehhez ragaszkodnak”.

Egy normális, demokrata országban, ha valaki két petárdát és három csillagszórót tart otthon, nem ítélik el és nem zárják börtönbe – szögezte le hozzászólásában Kulcsár-Terza József. Álláspontja szerint ez az ügy nem kizárólag a kézdivásárhelyi fiatalemberekről, hanem a magyar közösségről szól, „meg akarnak félemlíteni bennünket” – mondta. „Mi magunk sem álltunk ki megfelelően az ügy mellett – vélekedett –, hiszen a tüntetéseken sem voltunk elegendően”, s megjegyezte: a Beke–Szőcs-ügyet minden romániai magyar politikai alakulatnak fel kell vállalnia. Elmondta azt is, 17 alkalommal látogatta meg a fegyházban a fiú­kat, „nem voltak kellemes találkozások, ami ott van, azt látni kell, elmagyarázni nem lehet” – fogalmazott.
 
Erős, közös fellépést felmutatni

Tőke Ervin arra is választ várt a beszélgetés meghívottjaitól, miként lehet a politika eszközeivel nyomást gyakorolni Romániára, hogy a két fiatalembernek jobb körülményeket biztosítsanak, illetve egy jövőbeli, korábbi szabadulásukat célzó tárgyaláson ne sózzanak rájuk további, raboskodásban töltendő hónapokat. Az RMDSZ vezetői minden lehetséges fórumon és szinten ismertették és jelezték, túlzás, ami ebben az ügyben történt – vázolta Fejér László, aki úgy látja, szükséges folytatni a tárgyalásokat a következőkben is. „Nem tudjuk egymás kezét elég erősen fogni, ez egyfajta gyengeségünk” – fogalmazott Bajkai István, aki úgy vélte, akkor leszünk eredményesek, ha kitartóan küzdünk. A család, a fiatalok számára a legfontosabb, hogy minél hamarabb szabaduljanak, s talán még fontosabb, hogy ne tekintsék bűnösnek őket – mondta. Úgy vélte ugyanakkor, a román államnak fel kell ismernie, hogy a magyarsággal való együttélés történelmi helyzet, amit nem szabad megváltoztatni, a magyarokkal való együttműködés Romániát valójában erősíti, értékesebb és gazdagabb lesz általa a társadalom. Erre a szintre kell eljutni – mondta, s amíg ez meg nem történt, „addig nem mondhatjuk azt, hogy a dolgunkat elvégeztük” – fogalmazott.

Kulcsár-Terza József keményebb bukaresti politikai fellépést javasolt, s úgy vélte, amennyiben egy parlamenti képviselő időről időre megjelenik a börtönben, felkeresi a székely elítélteket, talán jobban odafigyelnek rájuk és ügyükre. Ellenszélben nehéz egyedül eredményt elérni, ezért fontos a közös fellépés – szögezte le.

 

Egyenlő mércét alkalmazni

A beszélgetés végén Tőke Ervin arra kereste a választ a meghívottakkal: mit lehet tenni azért, hogy a Beke–Szőcs-ügyhöz hasonló eset többé ne történjék? Fejér László a csíkszeredai és a feketehalmi börtönben tett látogatásait idézte fel, az intézményvezetőkkel folytatott beszélgetéseit, akik azt jelezték, nagy a nyomás rajtuk, jelenős médiaérdeklődés övezi az ügyet, így akár kis döntéseket is nehezebben mernek meghozni a székely fiatalemberek érdekében. Bajkai István azt boncolgatta: vajon megszülethetett volna bárhol Európában, Genfben, Varsóban vagy Londonban egy ehhez hasonló ítélet? Úgy vélte, amíg ez Romániában megtörténhet, amíg nincs egyenlő emberi jogi mérce, „senki nem aludhat nyugodtan”. Megjegyezte: a 21. században megalapozatlan, valótlan ítéletet senkinek sem szabad elfogadnia, főként, ha az egy egész közösséget megfélemlít. Úgy vélte, ahol szovjet időket idéző vádakat megfogalmaznak, ítéleteket hoznak, ott nem lehet jogállamról beszélni. Lomnici Zoltán abban bízik, hogy az összefogás és a racionális erőfelmutatás végül eredményt hoz. Kulcsár-Terza József eredményként értékelte, hogy a székely terrorperről sikerült beszélni a parlament emberi jogi bizottságában is, bár a zárt ajtók mögött zajló ülésről nem készült hiteles jegyzőkönyv. Fontos jelzésként értékelte viszont, hogy a román ügyvédek is úgy nyilatkoztak, mondvacsinált dossziéról van szó.

„Egy év után toporgunk egy helyben, és nem történt semmi, ami családtagjainkat hazahozta volna” – fogalmazott a beszélgetés végén felszólaló Beke-Igyártó Csilla. Beke István felesége megjegyezte azt is, június 20-án született egy döntés, hogy az ítéletben megváltoztatott jogi besorolás alkotmányellenes, s azt kérte, amennyiben lehetséges jogszabály-módosítást eszközölni, járjanak el az ügyben. Megköszönve a támogatást, úgy fogalmazott: „jó lenne végre összefogni, akkor talán otthon lennének végre”. Szőcs Csongor, Szőcs Zoltán testvére arról beszélt, a fiúk minden tekintetben azt tapasztalják a börtönben, hogy megkülönböztetik őket. „Egy év alatt nem értük el azokat az eredményeket, amiket korábban kitűztünk magunknak” – fogalmazott, s arra kérte a jelenlévőket, tegyenek meg mindent, hogy ügyük ne merüljön feledésbe, hogy minél előbb szabadulhassanak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 772
szavazógép
2019-07-27: Közélet - Bokor Gábor:

Nyári bobpályát építenének Kovásznán

Színesíti a kovásznai szórakozási lehetőségek palettáját a fürdőváros polgármesteri hivatala. A helyi tanács legutóbbi ülésén a képviselő-testület jóváhagyta egy nyári bobpálya megépítéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmány előzetes terveinek elkészítését. A bobpálya megépítésével egy újszerű, vonzó nyári szórakozási lehetőség létesülhet a helyi és idegenből érkező turisták, szórakozni vágyók számára.
2019-07-27: Közélet - Matekovics János Zoltán:

Oltáron az Olt (Balla Ede Zsolt könyvbemutatója)

A márciusban nyílt sepsiszentgyörgyi LibriM Könyvudvar első alkalommal szervezett könyvbemutatót csütörtök délután. Balla Ede Zsolt székelyudvarhelyi író nagy érdeklődés mellett tartott vetített képes előadást, ismertetve Oltáron az Olt című kötetét.