Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Balla Ede Zsolt könyvbemutatójaOltáron az Olt

2019. július 27., szombat, Közélet

A márciusban nyílt sepsiszentgyörgyi LibriM Könyvudvar első alkalommal szervezett könyvbemutatót csütörtök délután. Balla Ede Zsolt székelyudvarhelyi író nagy érdeklődés mellett tartott vetített képes előadást, ismertetve Oltáron az Olt című kötetét.

  • Balla Ede Zsolt a sepsiszentgyörgyi könyvbemutatón. Albert Levente felvétele
    Balla Ede Zsolt a sepsiszentgyörgyi könyvbemutatón. Albert Levente felvétele

Balla Ede Zsolt tíz éve foglalkozik szakrális földrajzkutatással. Ahogy az Oltáron az Olt című könyvének előszavában írja: a szakrális földrajz „a tér szentségével, a helyek minőségével és a Teremtés élő egészként való kezelésével foglalkozik”. Egységként látja a világot, amely nemcsak fizikai, hanem lelki és szellemi vonatkozásban igazodik a kozmikus rendhez. A szakrális földrajz a szerző szerint segít megtalálni helyünket a világban. Az embert három összetevő alkotja: teste, lelke és szellemisége, és csak akkor tud létezni a világban, ha mindhárom síkon egészségesen mozog. A mai világ azért szenved, mert ebből a háromból a lelket kiveszik; nagyon nagy szellemi tudással rendelkezhetünk, ma már interneten, könyvtárakban gyakorlatilag hozzá lehet férni bármihez, ez viszont nem elégséges, ha a lelkiséggel nem foglalkozunk.

Ugyanez a helyzet saját népi hagyományainkkal és épített örökségünkkel is, ha nem ismerjük meg azt a lelkiséget, amely létrehozta templomainkat, amely megálmodta őket, akkor képtelenek vagyunk megérteni, hova születtünk és mi a dolgunk a világon. Ezért kezdett a szerző a szakralitással is foglalkozni: folyton kutatja Székelyföld kitüntetett helyeit, olyanokat, amelyek lelki szempontból is fontosak számunkra, legyen az egy épített környezet vagy egy különleges helyszín, ahol a lélek érzi azt, hogy ott több van annál, mint egy fizikai természeti környezet. Számos lelki érték gazdagítja Székelyföldet, és ezekkel tisztában kell lennünk ahhoz, hogy ténylegesen egészségesebb, boldogabb és jobb életet tudjunk itt élni. Az oltáron az Olt című könyvben a szerző folytatja azt a gondolatsort, amelyet a szent helyekről és azok rendszeréről kezdett feltárni előző könyvében, A szent Földünk rajza című művében. Az új könyv rajzokat és légi felvételeket is tartalmaz, hogy rálátásunk legyen a dolgokra és jobban felismerjük az összefüggéseket.

A lélek szimbóluma a víz, vízben születik az élet. A Kárpát-haza telis-tele van szenteltvizekkel, olyan gyógyforrásokkal, fürdőkkel, folyókkal, amelyek tanítással, üzenettel bírnak számunkra. Az Olt folyó egy kitüntetett víz itt, a Kárpát-medencében. A könyv végigköveti a szent helyeket az Olt forrásától a torkolatig, különböző régiók és tájegységek csoportosításával. A szerző kitér a szakrális fürdőzés fontosságára is. Balla Ede Zsolt néze­tében az Olt egy beszédes név, mert szomjúhozást, perzselő tüzeket, vágyakat olt, kiolthatja magát az életet, áradása az oltár és az oltalom. „Az Olt old, felold, megold, kiold. Engedjük, hogy az oldás áldássá váljék bennünk” – hangsúlyozza.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2163
szavazógép
2019-07-27: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Összefogást, határozott fellépést sürgetnek (A Beke–Szőcs-ügyről Tusványoson)

Politikai döntés született a Beke–Szőcs-ügyben, amelynek célja a romániai magyar közösség megfélemlítése – ezt az egybehangzó véleményt fogalmazták meg tegnap Tusványoson a témával foglalkozó beszélgetés meghívottjai. A Beke István és Szőcs Zoltán egy éve börtönben című előadásra sokan voltak kíváncsiak, tinédzserek és idősek, a kézdivásárhelyi elítéltek családtagjai, magyarországi politikusok is figyelemmel követték a Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Bajkai István, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője, Fejér László Ödön RMDSZ-szenátor, valamint Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt parlamenti képviselője beszélgetését a székelyföldi terrorperről, az elítéltek helyzetéről, a további cselekvési lehetőségekről.
2019-07-27: Közélet - Iochom István:

Ha nyár, akkor Udvartér

A Kézdiszékért Egyesület szervezésében július 28. és augusztus 9. között a Hargita megyei Csíklázárfalván rendezik meg az Udvartér Alkotótábort. A 14–20 éves korosztály számára meghirdetett táborba Erdély számos településéről – Szatmárnémeti, Marosvásárhely, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy, Kovászna és Kézdivásárhely – érkeznek fiatalok.