Kiállt az RMDSZ-es tisztségviselők mellett a kormányfő

2007. július 12., csütörtök, Közélet
Miként a kormány nem avatkozik be az igazságszolgáltatásba, az igazságszolgáltatásnak sem lenne szabad beavatkoznia a kormány teendőibe — nyilatkozott Călin Popescu Tăriceanu kormányfő azokról az ügyészségi eljárásokról, melyeket az RMDSZ kormányzati és önkormányzati tisztségviselői ellen indítottak a magyar közösségek számára kiutalt pénzforrások miatt.

,,Meg kell érteni, hogy a hatalmi ágak szétválasztásának elve nem egyirányú. Egyetértek azzal, hogy a kormány ne avatkozzék bele az igazságszolgáltatás ügyeibe, de az igazságszolgáltatás se avatkozzék bele a politikai döntésekbe. Elmondhatom, hogy egész Európában a politikai szféra dönt az előnyben részesülő projektek kérdésében" — nyilatkozta. A miniszterelnök szerint szó sincs a különböző projektekre kiutalt források eltérítéséről. A parlament például beruházásokról szóló politikai ügyekben is dönt. ,,Azt hiszem, néhány ügyész a 1990. előtti politikai rendszert veszi alapul" — nyilatkozta az ügyészségi eljárásokról a kormányfő. A Korrupcióellenes Ügyészség jelenleg Cseke Attila kormányfőtitkár-helyettes, Verestóy Attila Hargita megyei szenátor, Erdei Doloczki István Szatmár megyei képviselő, Szabó István szatmári tanácselnök és Riedl Rudolf, a megye alprefektusa ellen folytat vizsgálatot amiatt, hogy a magyar közösségek lakta erdélyi települések számára aránytalanul magas pénzforrásokat utaltak ki. Korábban Ilie Bolojan kormányfőtitkár veszélyesnek nevezte a korrupcióellenes testület Cseke Attila ellen indított eljárását. A kormányfőtitkár szerint a vizsgálatot még nem indokolja az, hogy az államtitkár magyarok lakta térségeknek utalt ki pénzforrásokat. Tăriceanuhoz hasonlóan Bolojan úgy vélte: nem tartozik az ügyszéségre, hogy a kormány milyen terveket részesít előnyben.

(-kas)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2007-07-12: Közélet - x:

Média és politikum

Mind a Trabantban ültek - Iochom Zsolt felvétele
A délelőtti órákban a nagysátornál a média és politika viszonyáról hallhattak előadásokat a tusnádfürdői EU-tábor résztvevői.
2007-07-12: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Válaszolnak Băsescunak
Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök felkérte a pénzügyi, illetve a munkaügyi minisztert, elemezzék Traian Băsescu államfő levelét a nyugdíjak emelésére szükséges pénzforrások kapcsán, és készítsék elő a a kormány válaszát.